Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

28 юни 2023

Рентабилност | dLambow

(Rentabilität / Rentability) -

Рентабилност - същност, значение, използване в икономиката и финансите

 

Какво е рентабилност (rentabel)?

Рентабилността (доходността) описва връзката между променливата на успеха и използвания капитал за постигането й през конкретен отчетен период. Рентабилността е общият термин за няколко бизнес показателя, които се използват за оценка на икономическия успех на една компания (фирма).

Рентабилност
Рентабилност (Rentability)

Определение за рентабилност (доходност)

Рентабилност е показател за доходността на:

  • - едно предприятие,
  • - инвестиция или
  • - проект.

Тя измерва колко ефективно се използват средствата за реализиране на печалба. Рентабилността може да се изчисли по различни начини, в зависимост от целта и обхвата на анализа.

Или казано в по-свободен стил: 

"Нещо си струва усилията." Понякога чувате някой да казва: „Заслужава си“ или „Това е печелившо.“ Това означава „Нещо се изплаща, има възвръщаемост, доходно е или си е струвало да бъде направено.“ В бизнеса терминът се използва за обозначаване на успеха на компанията или рентабилността (доходността) на бизнеса. Разбира се, казано "доходност" така звучи доста общо, за да може да се направи бизнес преценка.

Бизнес определение за рентабилност

Общият термин рентабилност се отнася до редица свързани бизнес показатели, които свързват факторите за успех с използвания капитал. Във финансов контекст терминът "възвращаемост" също се използва като синоним. Рентабилността е дадена като процент и показва "възвръщаемостта" на инвестициите във фирма или в отделен проект.

На практика рентабилността е важен контролен и целеви параметър, тъй като показва колко ефективно се управлява предоставеният капитал. В зависимост от разглеждания фактор за успех има различни видове изчисления на рентабилността и коефициенти на рентабилност, като възвръщаемост на собствения капитал или възвръщаемост на продажбите.

Затова са въведени редица показатели за различни видове рентабилности.

Основни показатели за рентабилност

Някои от най-често използваните показатели за рентабилност са:

Рентабилност на приходите от продажби

Показва какъв е процентът на печалбата или загубата от общия размер на приходите от продажби. Изчислява се по формулата:

РПП = НП / НПП

където

  • РПП е рентабилността на приходите от продажби
  • НП е нетната печалба
  • НПП са нетните приходи от продажби.


Рентабилност на собствения капитал

Показва печалбата, получена от единица вложен собствен капитал. Това е ключов инвестиционен показател, защото показва доходността на предприятието от всички извършвани дейности. Изчислява се по формулата:

РСК = НП / СК

където

  • РСК е рентабилността на собствения капитал
  • НП е нетната (чистата) печалба
  • СК е собственият капитал.


Рентабилност на активите

Показва колко ефективно са използвани ресурсите, а също оценка на доходността на вложените в производството собствен и привлечен капитал. Изчислява се по формулата:

РА = НП / СА

където

  • РА е рентабилност на активите
  • НП е нетната печалба
  • СА е сумата на общите активи.


Рентабилност на паричния поток

Изразява получени от всеки лев продажби. Изчислява се по формулата:

РПП = СП / ПП

където

  • СП е счетоводна печалба
  • ПП е паричният поток (от основната дейност).



Произход на понятието рентабилност

Произходът на понятието рентабилност може да бъде проследен до френската дума “rentable”, която означава “даващ доход” или “изгоден”. В икономическата литература терминът рентабилност започва да се използва в началото на XX век, за да определи способността на предприятието да генерира печалба от своята дейност.

Значение на рентабилността

Значението на рентабилността е голямо за всеки бизнес, тъй като тя отразява неговата конкурентоспособност, финансова стабилност и перспективи за развитие. Рентабилността е основната цел на всички търговски предприятия. Без нея бизнесът не може да оцелее в дългосрочен план. 

Повишаването на рентабилността е една от най-важните задачи на бизнес мениджърите. Мениджърите постоянно търсят начини да променят бизнеса си, да увеличат рентабилността. За целта те трябва да анализират финансовите си показатели, да следят за промените в пазарната среда и да реагират навреме на възможностите и заплахите.

Как да повиша рентабилността на моя бизнес?

За да повишите рентабилността на вашия бизнес, трябва да анализирате финансовите си показатели, да следите за промените в пазарната среда и да реагирате навреме на възможностите и заплахите. Някои от начините, по които можете да увеличите рентабилността са:

Увеличаване на приходите от продажби

Това може да се постигне чрез разширяване на пазарния дял, въвеждане на нови продукти или услуги, повишаване на цените, подобряване на качеството, увеличаване на лоялността на клиентите и др.

Намаляване на променливите разходи

Това може да се постигне чрез оптимизиране на производствения процес, намаляване на разходите за суровини, опаковка, гориво и други разходи, пряко свързани с производството.

Намаляване на фиксираните разходи

Това може да се постигне чрез намаляване на разходите за лихви, данъци, заплати, наеми, амортизация и други режийни разходи.

Използване на финансов ливъридж

Това означава да се използва повече чужд капитал за финансиране на бизнеса, ако ставката на рентабилност е по-висока от ставката на лихва. Това обаче увеличава и риска от фалит.

За да измерите рентабилността на вашия бизнес, можете да използвате различни показатели, като:

  • - рентабилност на приходите от продажби,
  • - рентабилност на собствения капитал,
  • - рентабилност на активите и
  • - рентабилност на паричния поток.

Можете да използвате горните формули и примери, за да изчислите тези показатели. Също така може да сравните вашата рентабилност с тази на конкурентите или средната за вашия сектор.

История на понятието "рентабилност"

За Йозеф Шумпетер (Joseph Schumpeter) през 1907 г. всеки предприемач произвежда „...до границата на рентабилността, т.е. до такава сума, че всяко по-нататъшно добавяне би му донесло загуба.” Въпреки това, Шумпетер не е имал предвид рентабилността тук, а ситуация, при която кривата на пределните разходи пресича кривата на пределните приходи.

Методът на възвръщаемост на инвестициите – рентабилността на общия вложен капитал – е разработен през 1919 г. от DuPont Group, която разработва целева йерархия от няколко показателя за рентабилност и техните взаимодействия с ликвидността, използвайки индикаторната система на DuPont.

Възвръщаемостта на капитала играе основна роля още през 1922 г. за Хайнрих Никлиш (Heinrich Nicklisch). През 1926 г. Йозеф Хелауер (Josef Hellauer) разглежда рентабилността като "съотношението на нетния доход на компанията към капитала, инвестиран в нея". От Хелауер насам рентабилността винаги се е разбирала като възвръщаемост на капитала в бизнес администрацията.

Приложимост на показателите за рентабилност

Тези показатели за рентабилност могат да бъдат определени във всички отрасли на икономиката и във всеки тип компания. Те служат като основа за вземане на решения за вътрешни сравнения и сравнения с конкурентите и се обобщават като ключови цифри за всеки отделен отрасъл. В случая на кредитните институции, използваната ключова цифра е лихвеният марж – поради напълно различната структура в сравнение с небанковите субекти. А при застрахователните компании печалбата след данъци се сравнява с коефициента на платежоспособност.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: