Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 юни 2023

Фиксирани и плаващи курсове | dLambow

(Fixed and floating rates) -

Каква е разликата между фиксирани и плаващи обменни курсове?

Разликата между фиксирани и плаващи обменни курсове (Fixed and floating rates) е в начина, по който се определя стойността на една валута спрямо друга. Плаващият обменен курс (floating exchange rate) се определя от частния пазар чрез търсенето и предлагането. Фиксираният курс (fixed rate) е курс, който правителството (централната банка) определя и поддържа като официален обменен курс. Причините за фиксиране на валута са свързани със стабилността.

Фиксирани и плаващи курсове
Фиксирани и плаващи курсове (Fixed and floating rates)

Фиксиран обменен курс

Фиксираният обменен курс (Fixed exchange rate) е такъв, при който стойността на една валута е свързана със стойността на друга валута или с друга мярка за стойност, като например злато или кошница от валути. Това означава, че обменният курс не се променя свободно според пазарните условия, а се поддържа на определено ниво от централната банка или правителството чрез интервенции на валутния пазар. Например, китайският юан е фиксиран спрямо щатския долар и Българската лева е фиксирана спрямо еврото.

Плаващ обменен курс

Плаващият обменен курс (Floating exchange rate) е такъв, при който стойността на една валута се определя от търсенето и предлагането на валутния пазар. Това означава, че обменният курс може да се променя свободно според пазарните условия, без да бъде ограничен от намесата на централната банка или правителството. Например, щатският долар, еврото и японската йена са плаващи валути.



Предимства и недостатъци от плаващите и фиксираните курсове

Има предимства и недостатъци от използването на фиксирани или плаващи обменни курсове.

- Фиксираните обменни курсове:

  • - могат да допринесат за стабилността и предсказуемостта на търговията и инвестициите, както и за намаляването на риска от спекулации и валутни кризи. От друга страна, фиксираните обменни курсове:
  • - могат да ограничат гъвкавостта и автономността на монетарната политика, както и да изискват големи резерви от чуждестранна валута за поддържане на фиксинга.

- Плаващите обменни курсове:

  • - могат да допринесат за гъвкавост и автономност на монетарната политика, както и за автоматично приспособяване на валутните курсове според пазарните условия. От друга страна, плаващите обменни курсове
  • - могат да доведат до нестабилност и непредсказуемост на търговията и инвестициите, както и до повишен риск от спекулации и валутни кризи.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: