Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 юни 2023

Магнитни явления | dLambow

(Magnetic phenomena) -

Какво са магнитните явления?

Магнитните явления са явления, които са резултат от взаимодействието на магнитни полета с материя или с други магнитни полета. Магнитните полета се създават от движещи се електрически заряди или от промяна на електрическото поле. Магнитните полета упражняват сила върху всички заредени частици, които се движат в тях, като ги отклоняват или ускоряват. 

Магнитни явления
Магнитни явления (Magnetic phenomena)
 

Магнитните явления имат много форми и прояви, като например:


- Магнетизъм

Магнетизмът е свойството на някои материали да привличат или отблъскват други материали под влияние на магнитно поле. Магнетизмът може да бъде постоянен или временен, в зависимост от характеристиките на материала.

- Електромагнетизъм

Електромагнетизмът е раздел от физиката, който изучава взаимосвързаността между електрическите и магнитните явления. Електромагнетизмът обяснява как постоянен електрически ток създава магнитно поле около проводника, как променливо магнитно поле индуцира електрически ток в затворена верига и как променливо електрическо и магнитно поле се разпространяват в пространството като електромагнитни вълни.




- Електромагнитна индукция

Електромагнитната индукция е явление, при което променливо магнитно поле предизвиква поява на електрическо напрежение в проводник, който сече линиите на магнитния поток. Електромагнитната индукция е основата за работата на генераторите, трансформаторите и индукционните печки.

- Електродвигател

Електродвигателят е устройство, което превръща електрическа енергия в механична чрез използване на магнитна сила, действаща върху проводник, по който тече ток. Електродвигателите имат широко приложение в различни области на техниката и бита.

- Парамагнетизъм и диамагнетизъм

Парамагнетизмът и диамагнетизмът са видове магнетизъм, при които материалите слабо реагират на външно магнитно поле. Парамагнетичните материали се ориентират по посоката на магнитното поле и слабо го усилват, докато диамагнетичните материали се ориентират противоположно на магнитното поле и слабо го ослабват.

- Магнитни явления в природата

Магнитните явления в природата са такива явления, които са свързани с магнитното поле на Земята или с други космически източници на магнитно поле. Някои примери за магнитни явления в природата са:

  • - полярните сияния,
  • - магнитните бури,
  • - магнитното чувство на някои животни и
  • - магнитната реверсия.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: