Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юни 2023

Ликвидност на пазарите | dLambow

(Market liquidity) -

Ликвидност на пазарите - разбиране, фактори, методи за измерване


Характеристика на пазарната ликвидност

В бизнеса, икономиката или инвестициите пазарната ликвидност е характеристика на пазара, при която индивид или фирма може бързо да закупи или продаде актив, без да причинява драстична промяна в цената на актива. Терминът „ликвидност“ обаче често се използва свободно и често е трудно да се разграничи точно какво понятие има предвид в това отношение. Полезно е да се припомни, че икономическата теория предлага поне две различни концепции за ликвидност.
  • - Една от тях може да се нарече парична ликвидност и се отнася до количеството ликвидни активи в икономиката, което от своя страна е свързано с нивото на лихвените проценти.
  • - Втора концепция е пазарната ликвидност, която обикновено се разглежда като мярка за способността на участниците на пазара да предприемат транзакции с ценни книжа, без да предизвикват големи промени в техните цени.

Тези две понятия са доста различни едно от друго и въпреки че може да има връзки между тях, те са доста сложни и в никакъв случай не са директни. От гледна точка на финансовата стабилност е важно да се идентифицират източниците на ликвидност на финансовия пазар, тъй като ако има рискове, свързани с дълготрайността на факторите, които я задвижват, това може да направи цените на активите уязвими към резки промени в пазарната ликвидност.

Ликвидност на пазарите
Ликвидност на пазарите (Market liquidity)

Концепция за ликвидност на пазарите

Ликвидността на пазарите е способността на инвеститорите да търгуват големи обеми от даден финансов инструмент без забавяне и без значително да повлияят на цената му. Ликвидността на пазарите е важен показател за ефективността и атрактивността на даден пазар, тъй като тя определя скоростта, сигурността и разходите на трансакциите. Колкото по-ликвиден е даден пазар, толкова по-лесно е за инвеститорите да влизат и излизат от позиции, да реагират на нова информация и да избягват риска от неплатежоспособност. Ликвидността на пазара зависи от броя и активността на участниците на пазара, от разпределението на търсенето и предлагането, от информационната ефективност и прозрачност на пазара, от регулациите и инфраструктурата на пазара и др.

Фактори за пазарна ликвидност

Някои от факторите, които влияят на ликвидността на пазара, са: времето (денят от седмицата, часът от денонощието, сезонността), географското разположение (различните часови зони, различните регионални пазари), новините и събитията (политически, икономически, социални, природни), психологията и поведението на инвеститорите (очаквания, емоции, рисков профил), техническите фактори (трендове, нива на подкрепа и съпротива, индикатори), фундаменталните фактори (макроикономически данни, финансови отчети, оценки) и др.

Ликвидността на пазарите зависи от много фактори, като някои от най-важните са:

- Броят и разнообразието на участниците в пазара

Колкото повече участници има на даден пазар, толкова по-голям е обемът и честотата на търговията, а също така и вероятността да има различни мнения и предпочитания за даден инструмент. Това спомага за създаването на конкурентна среда, в която има постоянен търсене и предлагане на инструмента, което увеличава пазараната ликвидност.

- Характеристиките на инструмента

Колкото по-стандартизиран и прозрачен е даден финансов инструмент, толкова по-лесно е за инвеститорите да го оценят и сравнят с други алтернативи. Това спомага за намаляване на информационната асиметрия и несигурността, които могат да водят до по-голям спред и по-ниска ликвидност на пазара. Също така, колкото по-голяма е популярността и разпространеността на даден инструмент, толкова по-голям е интересът към него от страна на инвеститорите.

- Регулация и инфраструктура на пазара

Колкото по-добре регулиран и организиран е даден пазар, толкова по-голяма е защитата и доверието на инвеститорите. Това спомага за предотвратяване на злоупотреби, манипулации и нередности, които могат да навредят на ликвидността. Също така, колкото по-съвременна и надеждна е инфраструктурата на пазара (например системите за изпълнение, клиринг и сетълмент), толкова по-бързо и евтино се извършват трансакциите.



Методи за измерване на ликвидността на пазарите

Ликвидността на пазарите може да се измерва по различни начини, в зависимост от аспекта, който се иска да се оцени. Някои от най-използваните методи са:

- Обем на търговията

Това е количеството от даден инструмент, което се търгува за определен период от време (например ден, седмица, месец). Обемът показва активността и интереса към даден инструмент и е пропорционален на ликвидността. Колкото по-голям е обемът, толкова по-лесно е да се намери контрапарт за трансакция. Пример: Акциите на Apple имат висок обем на търговия, защото има много инвеститори, които ги купуват и продават всеки ден. (Обем = броят или стойността на извършените сделки за даден период от време. Обемът отразява активността и интереса към даден актив или пазар. Колкото по-голям е обемът, толкова по-ликвиден е пазарът.)

- Спред

Това е разликата между цената за купуване и продаване на даден инструмент. Спредът показва разходите и риска на трансакцията и е обратно пропорционален на ликвидността. Колкото по-малък е спредът, толкова по-близки са цените, на които инвеститорите са готови да търгуват. Пример: Облигациите на САЩ имат нисък спред, защото има много участници на пазара, които конкурират за най-добрата цена. (Спред = разликата между цената на купуване (bid) и цената на продаване (ask) на даден актив. Спредът отразява разходите за извършване на сделка на пазара. Колкото по-нисък е спредът, толкова по-ликвиден е пазарът.)

- Дълбочина

Това е количеството от даден инструмент, което може да се търгува без да се промени значително цената му. Дълбочината показва устойчивостта и резервната мощност на пазара и е пропорционална на ликвидността. Колкото по-голяма е дълбочината, толкова по-малко е влиянието на големи трансакции върху цената. Пример: Пазарът на злато има голяма дълбочина, защото има много потенциални купувачи и продавачи за различни количества злато. (Дълбочина = броят или стойността на лимитните ордери в книгата за поръчки за даден актив. Дълбочината отразява готовността на участниците да търгуват на различни цени. Колкото по-голяма е дълбочината, толкова по-ликвиден е пазарът.)

- Резилиентност

Това е скоростта, с която цената на даден инструмент се връща към равновесното си ниво след временно отклонение поради шок или трансакция. Резилиентността показва гъвкавостта и корекционната способност на пазара и е пропорционална на ликвидността. Колкото по-бързо е възстановяването на цената, толкова по-малко е несигурността и волатилността на пазара. Пример: Пазарът на валута има висока резилиентност, защото има много фактори, които влияят на обменните курсове и ги държат близо до равновесие.
(Резилиентност = скоростта, с която цената на даден актив се връща към средната си стойност след голямо отклонение, предизвикано от голяма сделка. Резилиентността отразява стабилността и ефективността на пазара. Колкото по-висока е резилиентността, толкова по-ликвиден е пазарът.)

Примери и интерпретация

За да илюстрираме приложението на методите за измерване на ликвидността на пазара, нека разгледаме следния пример:

ПазарСпредОбемДълбочинаРезили-
ентност
Форекс0.1 пипса6.6 трил.
$/ден
ВисокаВисока
Акции0.5%200 млрд.
$/ден
СреднаСредна
Злато0.2%146 млрд.
$/ден
НискаНиска

От тази таблица можем да заключим, че форекс пазарът е най-ликвидният пазар в света, тъй като има най-нисък спред, най-голям обем, най-голяма дълбочина и най-висока резилиентност. Акционерният пазар е по-малко ликвиден от форекс пазара, тъй като има по-висок спред, по-малък обем, по-ниска дълбочина и по-ниска резилиентност. Златният пазар е най-малко ликвиден от трите пазара, тъй като има най-висок спред, най-малък обем, най-ниска дълбочина и най-ниска резилиентност.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: