Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юни 2023

Ликвидност на активите | dLambow

(Liquidity of assets) -

Ликвидност на активите - разбиране и използване


Какво е ликвидност на активите?

Ликвидността на активите се отнася до способността на активите да се превръщат в пари и до влиянието им върху финансовото състояние и резултатите на фирмите. Ето някои основни аспекти по тази тема:

Ликвидност на активите
Ликвидност на активите (Liquidity of assets)

Концепция за ликвидността на активити

Ликвидността на активите представлява тяхното свойство да бъдат придобити или продадени относително лесно срещу пари или срещу други активи. Ликвидността на активите зависи от времето за превръщането им в пари. Ликвидността на фирмата се определя от способността й да посреща текущите си плащания към кредиторите. Ликвидността е важна характеристика на фондовия пазар и определя възможностите на икономиката да привлича външен собствен дългосрочен капитал.

Фактори, влияещи на ликвидността

Някои от факторите, които влияят на ликвидността на активите, са:
  • - структурата на активите (дялът на дълготрайните и краткосрочните активи),
  • - структурата на пасивите (дялът на собствения и привлечения капитал),
  • - цикличността на дейността (периодичността и предсказуемостта на приходите и разходите),
  • - рисковостта на дейността (вероятността за неблагоприятни събития, които могат да засегнат плащоспособността),
  • - политиката за дивиденти (дялът от печалбата, който се разпределя като дивиденти),
  • - политиката за инвестиции (обемът и рентабилността на инвестиционните проекти),
  • - политиката за управление на ликвидността (изборът между различни методи за поддържане на оптимална ликвидност) и др.



Методи за измерване на ликвидност

Съществуват различни методи за измерване на ликвидността на активите и фирмата, като най-често се използват коефициенти на ликвидност. Те показват отношението между различни групи активи и пасиви, които имат различна степен на ликвидност. Най-известните коефициенти на ликвидност са:

  - Коефициент на обща ликвидност

краткосрочни активи / краткосрочни задължения
Този коефициент показва колко пъти краткосрочните активи покриват краткосрочните задължения и каква е способността на фирмата да плаща текущите си дългове. Обикновено се приема, че оптималният коефициент на обща ликвидност е около 2-3.

  - Коефициент на бърза ликвидност

(краткосрочни активи - запаси) / краткосрочни задължения
Този коефициент показва колко пъти бързоликвидните активи (тези, които могат да се превърнат в пари веднага или в кратък срок) покриват краткосрочните задължения. Този коефициент е по-строг от предходния, тъй като изключва запасите, които могат да имат ниска ликвидност или да се разценят над тяхната пазарна стойност. Обикновено се приема, че оптималният коефициент на бърза ликвидност е около 1:1.

  - Коефициент на абсолютна ликвидност

(налични пари + разплащателни средства + вземания) / краткосрочни задължения
Този коефициент показва колко пъти най-ликвидните активи (тези, които са в парична форма или могат да се превърнат в парична форма в рамките на един ден) покриват краткосрочните задължения. Този коефициент е най-строг от всички, тъй като изключва всички активи, които имат някаква несигурност по отношение на тяхното превръщане в пари. Обикновено се приема, че оптималният коефициент на абсолютна ликвидност е около 0.5.

  - Коефициент на интервална ликвидност

(средства за финансово управление + разплащателни средства + вземания) / (среден дневен разход за работа + среден дневен разход за инвестиции)
Този коефициент показва за колко дни фирмата може да продължава да работи и да инвестира без да продава активи или да заема допълнителни средства. Този коефициент е по-динамичен от предходните, тъй като отчита не само структурата на активите и пасивите, но и потока на паричните средства от оперативната и инвестиционната дейност. Обикновено се приема, че оптималният коефициент на интервална ликвидност е около 30.

Примерна интерпретация на концепцията за ликвидност

За да илюстрираме приложението на методите за измерване на ликвидността, нека разгледаме следния пример:

Актив: Стойност

  • - Налични пари: 10 000

Пасив: Стойност

  • - Краткосрочни заеми: 50 000
Разплащателни средства: 20

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: