Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юни 2023

Ликвидност на банките | dLambow

(Bank liquidity) -

Ликвидност на банките и финансова стабилност


Какво е ликвидност на банките?

Ликвидност на банките  (Bank liquidity) е способността на банките да изпълняват своите задължения към депозиторите, кредиторите и други контрагенти в срок и без загуби. Ликвидността на банките зависи от много фактори, като структурата на активите и пасивите, рисковия профил, пазарната среда, регулаторните изисквания и др.

Банките трябва да управляват ликвидността си по ефективен и прозрачен начин, за да поддържат доверието на клиентите и да предотвратят финансови затруднения или кризи.

Ликвидност на банките
Ликвидност на банките (Bank liquidity)

Същност на банковата ликвидност

Ликвидността е рискът за печалбите и капитала на банката, произтичащ от нейната неспособност да изпълни навреме задълженията си, когато станат дължими, без да понесе неприемливи загуби. Ръководството на банката трябва да гарантира наличието на достатъчно средства на разумна цена, за да отговори на потенциалните изисквания както на доставчиците на средства, така и на кредитополучателите.

Измерване ликвидността на банките

Един от методите за измерване на ликвидността на банките е чрез коефициенти на ликвидност, които показват съотношението между ликвидните активи и краткосрочните задължения на банката. Според Базел III, международният стандарт за банков надзор, банките трябва да спазват два основни коефициента на ликвидност:

- Коефициент на покритие на ликвидността (Liquidity Coverage Ratio - LCR)

LCR измерва способността на банката да издържи 30-дневен стресов сценарий, като изисква ликвидните активи да надхвърлят нетните оттоци от парични средства с поне 100%.

- Коефициент на нетна стабилна финансировка (Net Stable Funding Ratio - NSFR).

NSFR измерва структурната ликвидност на банката в дългосрочен план, като изисква достатъчно стабилни източници на финансиране да покриват нуждите от финансиране за една година с поне 100%.



Примери за изчисляване на банковата ликвидност


Пример за изчисление на LCR:

Ако банка има следната информация за своите активи и пасиви:

  • - Ликвидни активи: 200 млн. лева
  • - Нетни оттоци от парични средства: 150 млн. лева

Тогава

LCR = (200 / 150) x 100% = 133%

Този резултат означава, че банката има достатъчно ликвидни активи, за да покрие потенциалните оттоци от парични средства при стресов сценарий за 30 дни. Той е по-голям от минималния изискван резултат от 100%, което е положително за ликвидността на банката.

Пример за изчисление на NSFR:

Ако банка има следната информация за своите активи и пасиви:

  • - Достатъчно стабилни източници на финансиране: 500 млн. лева
  • - Нужди от финансиране: 400 млн. лева

Тогава

NSFR = (500 / 400) x 100% = 125%

Този резултат означава, че банката има достатъчно стабилни източници на финансиране, за да покрие нуждите от финансиране за една година. Той е по-голям от минималния изискван резултат от 100%, което е положително за ликвидността на банката.

Интерпретацията на коефициентите на ликвидност зависи от множество фактори, 

като:

  • - спецификата на банката,
  • - пазарната ситуация,
  • - регулаторната среда и др.

В общи линии:

  • - По-високите коефициенти на ликвидност означават по-голяма финансова стабилност и по-малък риск от неплатежоспособност. 
Но от друга страна,
  • - Прекалено високи коефициенти на ликвидност могат да означават пропуснати възможности за доходоносни инвестиции или неефективно използване на ресурсите.

Затова банките трябва да търсят оптимален баланс между ликвидността и рентабилността, като вземат предвид своята стратегия, цели и склонност към риск.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: