Translate

---------------------------------------------------------------------------------

02 септември 2015

Живот в Америка | dLambow

Заслужава ли си човек да замине за живот в Америка (Life in America)?

 

Защо си струва да заминем за Америка?

Северна Америка е много привлекателен континент за туризма. Търсенето на визи за посещение на тази страна не спада в консулствата. Изтъкват се много за и против заминаването за живот в Америка, но като че ли понякога предимствата от такъв ход се размиват. Затова е добре да си ги изясняваме и повтаряме.

Life in America
Защо си струва да заминем за Америка?

Живот в САЩ.

За много хора по света, заминаването и живота в САЩ е мечта, а за някои тя е мечта на живота. САЩ е една от най-големите световни държави, която винаги стои на висок пиедестал и взема участие в практически всички световни събития. Затова не е за учудване, че у много хора, още от детството им, се формира мечта да се докоснат до тази велика страна:
  • - да видят известните небостъргачи,
  • - да хапнат фаст фууд в крайпътно заведение,
  • - да се заемат с шопинг в огромните супермаркети,
и всичко това е най-малкото, което може да се опита в Америка. Както казват очевидците, след като слезеш по стълбичката на самолета, като че ли живота ти започва отново. Инфраструктурата на страната е добре поддържана и в първия момент могат да Ви шокират идеално поддържаните пътища в контраст на нашенските дупки, ями и изтрита маркировка. Улиците са чисти, парковете красиви и скоро няма да Ви се иска да се връщате.



Правова система в Америка.

Демокрацията в САЩ не е кух звук или ред от Конституцията на страната, а реално право на гражданите да изразяват своето мнение и да защитават правата си. Добре развита съдебна система, установени правови норми в законодателството и възможности да се обсъдят всички гледни точки - това е което привлича много свободомислещи хора да живеят именно в Америка. При това, не е чак толкова сложно да се оформят необходимите документи.

Условия за живот и работа в Америка.

САЩ са доста голяма страна, където човек може да си подбере абсолютно всякакви условия за живот. При това, пътуването и преместването между отделните щати, не представлява особена трудност. Така че, нищо не Ви ограничава да си намерите точно такова местенце, което най-много Ви допада за живот и реализация в професионалната сфера. При това не е задължително веднага да решавате - заминете, огледайте се, натрупайте опит и ... решете.

В Америка възможностите да си намерите работа са реални, а даже не е сложно да откриете собствен бизнес и Вие самите да предлагате работа. Много българи вече са го направили. Доларът е устойчива валута на световния пазар и местното законодателство открива много възможности за реализация пред заинтересованите хора. За да започнете трудова кариера в Америка е нужно само да получите разрешение за работа.

Отношението към Америка може да е различно.

На тема "Америка" всеки има свое си мнение, като често тези мнения са диаметрално противоположни. Но със сигурност в тази страна има интересно историческо минало, красиви архитектурни паметници и особен колорит, който е присъщ на начина на живот на американците. 

Има много начини да тръгнете и да пристигнете за живот в Америка - при познати или роднини, при съпруг или съпруга, или най-малкото - да посетите страната като турист, за да си съставите първо впечатление и да конкретизирате след това желанията си. Само когато пряко се докоснете до живота в Америка (Life in America), ще сте в състояние от първа ръка да прецените кое най-добро за Вас.

----------------

15 коментара:

Bebo каза...

За да се добере първоначално човек до Америка, ще му потрябват предварително поне 10000 долара. Тук влизат цените на билетите, първоначалното закупуване на кола, заплащане на депозити и плащане на наеми за първите месеци (консумативи - вода, ток, интернет, телефон...), минимална мебелировка. След това започват ежедневните разходи за храна, евентуално - облекло и др. текущи разности. Желателно е тези пари да Ви стигнат за поне 2 - 3 месеца, докато се устроите и си намерите работа.

silondreta каза...

Малко финансови сметки за живота в Америка. Средната заплата на домакинство в САЩ е от порядъка на 50000 долара годишно или около 4000 долара месечно. От тези суми трябва да се извадят данъците и медицинските застраховки - около 300 долара на семейство и ощи 60 долара за зъболекар. В това трябва да се включат и някои дребни разходи, като паркинг. Така, чисти остават около 2700 долара на месец. От тях 750 отиват за наем, 80 - за ток (в зависимост от климата и годишния сезон), 50 - за вода, 500 - за хранителни продукти, 100 и повече за телефон и Интернет, 300 за бензин, 100 за автомобилна застраховка. И всичко това по минимумите и без излишества.

шанко56 каза...

Имайте предвид, че както и да планирате разходите си, винаги възникват непланирани такива и затова заделяйте за такива поне 200 - 300 долара на месец. Например, ремонт по колата, пътуване донякъде, прибиране на децата от училище с такси и др. п.

Danu_87 каза...

От обяд може да икономисвате, особено ако виждате, че надвишавате планирания си месечен лимит, като си вземате храна от къщи. Но ако все пак се храните на столова, това ще Ви струва още около 150 долара на месец. Ако докарате общите си разходи до към 500-600 долара на месец, това ще е много добре, но се постига като икономисвате от всичко - храна, ток, вода, отопление,...

silondreta каза...

Гледането на деца в Америка е специфично. Детската градина е от порядъка на 600 долара на месец, за едно дете. А ако имате и две деца, става твърде нерентабилно да ги давате и двете на градина, при положение, че съпругата едва ли ще успява да изкарва повече от 1500 долара чисти, месечно. При това положение, е по-изгодно тя да си седи в къщи и сама да си гледа децата, като спестява по този начин таксите за детска градина. Така, значителна част от щатите си седят в къщи, с децата, до навършване на 5 години.

ProgaMen каза...

След 5 годишна възраст нещата стават по-прости за децата. Учебните занятия в училище завършват в 14:45. Ако детето не го прибират по това време, то автоматично попада в продължение на стойност 6 на ден. Това е решение за много родители в Америка, но други не ги устройва. Така се получава една армия от домакини, които разчитат на издръжката на своите мъже, а те спестяват средства от различни обществени услуги.

silondreta каза...

Медицинската застраховка не покрива напълно всички разходи, а само 80%. т.е. ако се налага да повикате лекар, той само идва, поглежда те и плащаш 40 долара. А ако е нещо по-сериозно и се налага да Ви вземат в стационар ... Някои американци, след такива случаи, се налага да се разплащат след това с години.

StanGeorgeff каза...

Има сведения, че болниците завишават цените за застрахователните компании, които плащат сметките на застрахованите пациенти. Ако се плаща без застраховка, излиза по-евтино. Но принципът е, че щом си жив - плащаш за всичко. И болестите са най-малко желаното нещо, защото са сигурен начин финансти за месеца да излязат на минус.

Danu_87 каза...

Още една интересна особеност на живота в САЩ - платеното образование. При това, струва доста скъпо. Например, университета Алабама иска 3500 долара за семестър, като при това е един от най-ниско рейтинговите университети и тази цена е ниска. Освен това, това е цена само за жители на щата Алабама. Всички останали плащат 12000 долара на семестър.

DemkoBen9 каза...

Дойде ли време да изпращате децата да учат в Америка, това със сигурност ще Ви вкара в дългове. Как ще излезете от тях, не е ясно. Затова има едно основно правило - американските семейства започват да спестяват пари за обучение на децата си от възможно най-ранния етап на брака си и поддържат това темпо постоянно.

Мирена Димитрова каза...

Най-общо казано, никакъв приказен живот не съществува в Америка. Преобладаващата част от хората, заминали за САЩ, живеят не богато. Да, всеки от тях има кола, но там това е повсеместно явление и е невъзможно да се живее без автомобил, освен ако сте отшелник в горите.

Анонимен каза...

А БЕ ХОРА, КАКВИ ГИ ГОВОРИТЕ. БЛИЗКО ДЕТЕ БЕШЕ НА БРИГАДА И РАБОТЕШЕ В ЕДИН ХОТЕЛ. ПО 1000 -1100 ДАЛАРА НА ДВЕ СЕДМИЦИ ВЗЕМАШЕ. ТОВА Е С УДРЪЖКИТЕ ИЗВАДЕНИ.КАК МЕСТЕН ЧОВЕК И ТО НА ПО-КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТА ЩЕ ВЗЕМА 1500 ДОЛАРА МЕСЕЧНО?!?!?!? ЧУВАТЕ ЛИ СЕ КАКВО ГОВОРИТЕ. ПАРИТЕ СА МН ПОВЕЧЕ. ДА ЦЕНИТЕ СА ВИСОКИ, НО СПРЯМО НАШИТЕ ЗАПЛАТИ КАКВИ СА ЦЕНИТЕ И В БЪЛГАРИЯ!!! ХОРАТА ОБАЧЕ СА УСМИХНАТИ, ЛЮБЕЗНИ И ОТЗИВЧИВИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ. НИКОГА НЕ СЪМ ИСКАЛА ДА ЕМИГРИРАМ, НО ДЕЦАТА КОИТО ИЗЛИЗАТ НАВЪН НА БРИГАДИ РАЗКАЗВАТ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА, ЗАТОВА СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА...???

silondreta каза...

Не подвеждайте хората. Пишете грамотно - с малки букви и без удивителни и въпросителни.

Не бъркайте нещата със студентските бригади - там схемата е друга, предварително договорена и контролирана. И освен това, бригадирите изкарват толкова, колкото да си покрият разноските по заминаването и завръщането. За целта мама и тати финансират начинанието с 2-4 хиляди долара и само така детето остава с препечелените пари, но мама и тати са на минус.

Съвсем друго е Вие да заминете частно за Америка (осигурявайки си преди това зелена карта), да си намерите сама работа и да изкарвате 2-3 хиляди чисти долара месечно. Когато го направите и вземете чистите пари в ръцете си, тогава пишете емоционални коментари. Но тогава едва ли ще Ви е до писане.

И запомнете, че даже и със зелена карта да заминете, това не Ви прави "местен човек".

Анонимен каза...

Всичко е истина, 4-та год. сме там, скъсват ни от работа и сме чужденци за тях. Зависи от щата, има богати, средни и по-бедни, има миним. заплащане , което е задължително....

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: