Translate

---------------------------------------------------------------------------------

05 септември 2015

Богати и бедни страни в Европа | dLambow

Богати и бедни страни в Европа (Rich and poor countries in Europe)

 

Има ли полза от бедността

За първи път се случва така, че най-бедната страна в Европа - България, като че ли може да извлече полза от поредната, този път - бежанска криза. Как? Ами просто емигрантите ни заобикалят или преминават транзитно, проявявайки очевидното желание час по-скоро да излязат от България. И това най-вече е свързано с бедността на страната ни - всички предпочитат, като са предприели толкова рисковано начинание, то поне да се устроят в развита и богата страна.

Rich and poor countries in Europe
Има ли полза от бедността

 

Брутен вътрешен продукт на страните от Европа.

Нивото на Брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Люксембурт е два пъти и половина по-високо от средното за Европа (Евро зоната), според последните данни на Eurostat. В пояснението на Eurostat се уточнява, че в Люксембург работят голям брой чужденци, които допринасят за този БВП, но в същото време не се отчитат при сметките за постоянното население. Това частично обяснява рекордно високия показател.




Следващото място се заема от Ирландия, където БВП на човек от населението е с 32% по-висок от средно европейския, а след това е Нидерландия (Холандия) с +30%. Другите страни, в които този показател е по-висок от средното, са Австрия, Дания, Германия, Швеция, Белгия, Финландия, Великобритания, Франция, Италия. Най-ниския показател на Брутен вътрешен продукт на човек от населението сред страните от Евро съюза е този на България - с 55% по-малък от средно европейското.

Средно ниво на цените.

Другият интересен показател за класиране на страните е нивото на цените. Най-скъпата за живот страна в Евро съюза е Дания с 40% повече от средно европейското ниво на цените. В първата петица на най-скъпите страни попадат още Люксембург, Швеция, Ирландия и Финландия. 

Цените във Франция, Италия и Германия съответстват на средното ниво за ЕС. Цените в Естония, Латвия, Словакия и Хърватия са с 25 - 40" по-ниски от средно европейските. Още по-евтин е живота в Чехия, Литва, Унгария и Полша. А най-ниски цени, с 50% под средното ниво, очаквано са отбелязани в Румъния и България.


Това са двата основни средно статистически показатели (БВП и ниво на цените), които най-пълно и точно характеризират кои са богатите и кои са бедните страни в Европа (Rich and poor countries in Europe). Знаейки тези данни, не е случайно, че потока от емигранти има предварително набелязани цели и те са Германия, Австрия и останалите богати страни на Европа.

----------------

13 коментара:

Джери-23 каза...

Люксембург е признат за най-богатата страна в Евросъюза, като в тази малка страна е регистриран най-високия доход на човек от населението. Най-бедните страни, както може да се очаква, са Румъния и България, в посочения ред. Данните са от статистическо изследване на Евростат - Eurostat.

Огнянов-7 каза...

В Люксембург са най-високите показатели за Брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението. След тази страна, чиято площ е 2,6 хиляди кв. км., следва Ирландия, а Германия е на трето място сред лидерите.

Огнянов-7 каза...

Експерти отбелязват, че анализа на показателите на БВП на човек от населението, обхващат всичките 28 страни членки на Европейския съюз, а в някои случаи се включват и данните на страни, които в близко бъдеще предстои да се присъединят към него - Черна гора, Македония, Албания, Сърбия, Турция. Дават се сведения и за Босна и Херцеговина - като потенциален кандидат.

Koko-Prin каза...

Специалисти споделят, че близки към тройката на лидерите данни демонстрират Норвегия и Швейцария. При това най-бедните си остават Румъния и България. От гледна точка на доходи, си заслужава да помислим дали е целесъобразно да търсим реализация у нас.

Данчо Пан4ев каза...

Да напомним, че Люксембург заема второ място по рейтинг на най-богатите страни в света. Пред него е само нефтодобивната страна Катар, където на жител от населението се падат по 106300 долара годишно. В световния рейтинг влизат и други европейски страни - Норвегия, Швейцария, Нидерландия.

Джери-23 каза...

От гледна точка на Брутен вътрешен продукт, който отчита покупателната способност на населението, най-богата страна в Европа е Люксембург. А по бедност, Албания измества Босна и Херцеговина.

Kandi_Stela7 каза...

Според резултатите от изследване на Евростат, които обхващат всички страни в Европа (освен Росия, Косово, Молдова, Монако, Лихтенщайн) в плана за Брутен годишен продукт на човек от населението, а също и по покупателна способност, най-богатата страна в Европа е Люксембург. Тук БГП е 263% по-висок от средния за Европа. Следва богата на нефт Норвегия, чийто БГП 179% от средния за Европейския съюз. На трето място е Швейцария - 161% и т.н.

nevena_boy4eff каза...

Брутния годишен продукт на човек от населението в Германия достига 124% от средното ниво за Европейския съюз. За икономически най-мощната страна в ЕС е характерно, че тя забогатява от година на година. За сравнение БГП на човек от населението за 2009 година е бил 115% от средноевропейския.

vatev_54 каза...

Когато се определя нивото на живот в дадена страна, дали е бедна или богата, трябва да се знае, че това много зависи от ценностната система на човека, който се интересува. Някои предпочитат уреден живот в урбанизирана държава с много градски удобства. Други харесват спокоен живот на село или в малко градско предградие. Трети ценят планината, други - морето и т.н. Този въпрос е доста субективен.

ceni_te каза...

Може да погледнем как вървят нещата в страните, които най-много са пострадали от кризата. Например, в Гърция, БВП е 72% от средния за ЕС, а през 2009 г. - преди началото на кризата, е бил 94%. Днес, Гърция изостава по този показател от страни, като някои балтийски страни, като Латвия ( 73%) и Естония (74%).

Редактор каза...

Доклад, изготвен от експертите на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, показва, че общият брой на ядрените оръжия в света намалява, докато световните сили продължават да модернизират тези оръжия. В сравнение с предходната година броят на бойните глави е намалял с 470 единици, което се постига благодарение на усилията на Руската федерация и САЩ, които представляват 92% от всички ядрени оръжия.

Докладът подчертава, че всички държави, които са въоръжени с ядрено оръжие, продължават да работят по нови системи за доставка на суша, море и въздух. Например, Китай продължава да модернизира своите съществуващи системи за доставка и постепенно доизгражда своя ядрен арсенал. Според експертите, напредъкът към ядрено разоръжаване продължава да бъде далечна цел.

Novini1Online: каза...

Според проучване на "Prices and Earnings", най-скъпите градове в света са Цюрих и Женева. Те са последвани от Осло, Копенхаген и Ню Йорк. В списъка има 77 позиции. За сравнение, четиричленно семейство може да си позволи минимален набор от продукти, без разходите за наем:
- в Цюрих трябва да печели поне $ 4,165 на месец, а
- в Ню Йорк - $ 3,673.
Най-евтиният град в света е Кайро. Там семейство от четирима души трябва да печели само 1272 долара на месец.

Unknown каза...

А къде слагате София . В софия има 4 членни семейства които. живеят с 250$на месец къде отиват тез богаташи от Кайро

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: