Translate

---------------------------------------------------------------------------------

30 април 2015

Работа в Англия без език | dLambow

Работа в Англия без език (Work in England without language)

 

Има ли работа в Англия без език?

Доста хора задават въпроса "Мога ли да си намеря работа в Англия без добър английски език?" Отговора е "Да, може." Има една характерна поредица от професии, които предоставят такава възможност. А другият вариант е да попаднете на български работодател и работата Ви за него да не е пряко свързана с обслужване на клиенти. 

Т.е. работодателя да Ви обяснява какво да правите на български език. А сега да се спрем на някои характерни професии в Англия, за които не се изисква език.

Work in England without language
Има ли работа в Англия без език?

Работа в строителството

Определено строителството е сред първите професии в Англия, които може да започнете без да ползвате английски език, но това не означава, че може да работите и без опит в строителството. Преди всичко, това е доста тежка физическа работа, която започвате от най-ниското ниво - общ работник за изриване на боклуци и строителни отпадъци и др. подобни. А след това, ако понаучите език и имате определена квалификация, постепенно може да се издигнете в йерархията и да повишите доходите си. На строеж ще Ви вземат почти веднага и там на място ще се види какво можете.

Така е възможно да си осигурите за начало около 30 фунта на ден, ако са доволни от Вас, може да ги увеличите и до 50 фунта на ден. Плащането се прави на седмична основа, но заплата за първата седмица получавате след края на втората седмица, нещо като гаранция за сериозност. Това означава, че ако ще започвате от нулата, ще Ви трябват спестявания за живот, транспорт и храна поне за две седмици. В някои случаи, ако много Ви провърви, може да Ви плащат и ежедневно. 8 часа на ден ще чистите и разнасяте боклуци, но не като в България - я работиш, я не, 8 пълни часа.



Работа с листовки и в кухня

Дамите могат да се надяват на работа с разнасяне на листовки (флайери), което се заплаща около 40 паунда на ден при 7 часов работен ден. Помощник в кухнята е другата възможност пак за обща работа разнасяне на касетки, миене на посуда, чистене - една от най-разпространените възможности за работа без език.

Работа в автомивка за коли

Това също е една от постоянните възможности да се хванете за работа, за да си осигурите преживяването в Англия, поне докато си намерите по-добра възможност и понаучите език. Работи се по 9 часа на ден по за 30-40 фунта на ден.

Работа в селското стопанство

Основно в брането на ягоди, също може да се заработват доходи без език. Но тук има някои особености. Дохода зависи освен от работоспособността и от реколтата - ако е богата - добре, ако годината е лоша - доходите са по ниски. 

Обикновено се плаща на касетка - от 1,40 до 3,00 фунта, като при добра работа могат да се набират по около 20 касетки дневно. Другият проблем е, че често селските стопанства са подложени на проверки и трябва документите Ви да са изрядни. Т.е. ако разчитате на нелегални доходи, ще сте под риск.

Това са основните възможности да започнете "работа в Англия", без да знаете английски език. Разбира се, винаги могат да възникнат и други възможности, но това вече се уточнява конкретно и на място. Т.е. Ако разчитате предварително, от България да си намерите нещо по-специално (пак без език) ще е доста трудно то да стане извън този кръг от възможности. 

Но във всички случаи, ученето на език ще Ви е от полза и ползвайте всяка възможност да го правите - този сайт е затова, безплатен е - останалото зависи от Вас и предприемчивостта Ви. Други идеи може да споделяте в коментарите по-долу.

----------------

10 коментара:

Marko_In каза...

Без език може да се започне ниско квалифицирана работа в кухня, но едва ли на това може да се разчита постоянно и за дълъг период от време. По.скоро ще е по-изключение или временно. Във всички случаи, ако имате късмета да Ви наемат на такава работа, каквото и да Ви коства това, започвайте интензивно да изучавате език - този сайт е затова, но той сам по себе си няма да Ви научи - нужна е Вашата проактивна позиция - да отделите време, да го оползотворявате полезно, да напредвате забележимо. А най-добре е това да започнете да го правите преди да сте заминали за Англия, още повече ако там нямате роднини или познати, които са пристигнали и работят преди Вас.

Канди каза...

Колкото и учудващо да звучи, постоянно има хора, които задават въпроса "мога ли да си намеря работа в страните от Европа, без да знам чужди езици?". Това създава определен вид пазарно търсене на работа без знаенето на език, а щом има търсене - се намира и предлагане. Преди да прибегнете до услугите на фирмите посредници (срещу солидна комисионна и възнаграждение и без особени отговорности за крайния резултат), все пак се опитайте:
1. Да научите предварително колкото е възможно по-добре съответния език.
2. Да се възползвате от съдействието на роднини и познати, които вече са там и биха могли да Ви помогнат.

Мами каза...

През последните години безработицата в ЕС е значителна, от 4-5% в Германия и Австрия, до 25% в Гърция и Испания. Това означава, че има доста вътрешни претенденти за работа, особено - ниско квалифицирана, без ползването на език - събиране на реколта, обработка на земя, работа във фабрики и заводи, миене на автомобили, чинии, работа като куриер, ремонтни работи и др. и конкуренцията е значителна.

Форко каза...

Когато правим планове да заминем на работа в Англия (без добро владеене на език), трябва да си даваме сметка, че в Европейския съюз има и други страни с висока безработица (Испания, Гърция, Португалия, Литва, Латвия, Полша), които също не владеят добре езика и също възнамеряват да заминат за острова. Така се поставяме в условията на доста голяма конкуренция. От тази гледна точка, можем да извлечем едно предварително предимство, ако сериозно се заемем с изучаването на английски език и този сайт е точно за да Ви подпомогне в това отношение - има всичко необходимо и постоянно се обновява с нови теми и препоръки.

iliana каза...

Великобритания вече прилага все по-целенасочена политика за ограничаване на притока на емигранти, особено от страни извън Европа, но също и от страни в Европейския съюз. Същото прави и Швейцария за неканени гости отвъд пределите на Европа. Де сте чули някой емигрант да иска да отива в Швейцария?

Ceni-te каза...

Тъй като Европейския съюз има свои собствени безработни, сред които коренни местни хора, емигранти, бежанци, то местните правителства всячески се опитват да предпазят собствените си пазари от нови претенденти за свободните работни места. На практика, в целия съюз, няма работни визи за неквалифицирани работници, като известно изключение могат да са някои разрешения за сезонни селско стопански работници. Ако към това се добави и полулегална работа на други ниско квалифицирани позиции, с това може да се изчерпа кръга от дейности, които могат да се изпълняват без владеенето на език.

Marko_In каза...

Сезонната работа в Англия е доста временна - отиваш, отработваш три месеца в парник или в градина и се връщаш в къщи. С подбора на сезонни работници обикновено се занимават фирми-посредници, доколкото нито един работодател няма да се наеме да оформя документите на всеки работник поотделно. Често фирмите обещават да поемат върху себе си всички задължения по пребиваването в чужбина, но също често се срещат и неуредици по един или друг въпрос от ангажиментите.

Bobi_Ton каза...

Сезонни работници, които не знаят и дума на английски език, или говорещи го слабо, често се оказват в робско положение. Налага се да живеят там, където ги настанят, получават доста по-малко от обещаното възнаграждение, и на практика винаги работят в извън работно време. И на всичкото отгоре, често остават в дълг към посредника. Освен това не е ясно, дали легално са Ви наели на работа и при какви условия. Извод - учете английски - този сайт е основно затова.

Wasillev.G. каза...

Надявате се да Ви вземат на работа в българска фирма? Добре би било да отидете в Лондон и да Ви вземат на работа в български магазин, с български стоки, за българи, говорещи български. Английски може и да не говорите и даже - защо да го учите? Както се казва в една реклама: "Мечтиииии!" По-добре я забравете тази илюзия- Ако сте в Англия, учете език и работете за кариера и развитие в местни фирми. Това е по-изискващо, но е и по-правилно.

velinna каза...

В т.н. "български" фирми, се работи по общите правила за Англия. Даже понякога да си говорят на български език в офиса или в магазина, това не означава, че ще Ви наемат на работа без да знаете английски, освен ако е ниско квалифицирана - чистач, мияч, общ работник.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: