Translate

---------------------------------------------------------------------------------

27 декември 2015

Обединено кралство - United Kingdom | dLambow

Обединено кралство (United Kingdom or UK).


United Kingdom е Обединено кралство или UK

Разположено върху Британия (Britain), пълното му наименование е Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), а накратко го назовават United Kingdom (Обединено кралство) или още по-съкратено UK. Девизът на UK и съответно на Кралицата е: "Dieu et mon droit" - Бог и мое право. Великобритания е островна държава в северозападна Европа,
  • - една от най-големите европейски държави,
  • - една от ядрените сили в света,
  • - един от членовете на Съвета за сигурност на ООН,
  • - една от страните - членки на Европейския съюз,
която все още не е приела еврото (а по всичко личи, че няма намерение скоро да го приема), а е запазила собствената си валута - английски паунд или фунт стерлинг или британска лира. Нещо повече, напоследък набира популярност инициативата да се проведе референдум за по-нататъшното членство в Евросъюза.

United Kingdom or UK
United Kingdom е Обединено кралство или UK

Кратки данни за кралството.

Площ - 243 809 км2,
Дължина на бреговата линия - 17 820 км,
Дължина на Евро-тунела - 50 км (35 от тях са под вода),
Население (2013) - 63 182 178 души,
  • - за Англия - 51,44 млн,
  • - за Шотландия - 5,17 млн,
  • - за Уелс - 2,99 млн,
  • - за Северна Ирландия - 1,78 млн,
Плътност на заселване (средна) - 246 души/км2,
БВП - 2,172 трлн. дол. (8-ми в света),
БВП на човек от населението - 34 919 дол. (18-ти в света),
Гринуичкият меридиан (нулевият) преминава през Гринуичката обсерватория в Лондон,
Валута - британска лира или фунт стерлинг или паунд - GBP.




География.

Географски, Обединеното кралство е разположено върху Британските острови и специално Върху целия остров Великобритания и върху североизточната част от остров Ирландия. Разбира се, между тях има голям брой малки острови и архипелази, сред които са Хебридските, Оркнейските и Шетландските острови, а също Англси, Аран, Уайт в Атлантическия океан. Заобиколена е от Северно, Ирландско, Келтско и Хебридско морета. Чрез пролива Ла-Манш е разделена от Франция, като най-близкото разстояние е 35 км.

Климат.

За UK е характерен умерено океански климат с голямо количество на дъждовете през цялата година. Температурите се менят според сезона, но рядко падат под 11 градуса и рядко надвишават 35 градуса по Целзий. Ветровете са основно юго-западни и често носят хладно и влажно време от Атлантическия океан. Източните части на страната са защитени от тези ветрове и са по сухи. Атлантическото течение Гълфстрийм осигурява меки зими. Понякога, през зимата и рано на пролет, пада сняг, но се задържа малко.

Лондон (London).

Столица на Обединеното кралство е Лондон (англ. London) - един от най-големите градове в Европа и важен световен финансово - икономически център. Административно образува "Голям Лондон" - регион на Англия, разделен на 33 самостоятелни района. Има население от 8,4 млн човека (към 2013 год.), втори по големина в Европа и най-голям в Европейския съюз. 

Разположен е в юго-източната част на остров Великобритания, в равнината на Лондонския басейн, в устието на река Темза и в близост до Северно море. Това е главния политически, икономически и културен център на Великобритания, заемащ 1/5 от икономиката на страната.

Административно деление.

Всяка страна в Обединеното кралство има своя собствена система за административно и географско деление, която често има произход от преди появата на Великобритания. Т.е. няма стандарт за ниво на административните единици. Например, Англия няма свой собствен парламент, а има девет правителствени региона. 

Един от тях е Голям Лондон и той има своя изборна асамблея и кмет. Но с референдум през 2004 г. Северо Източна Англия се отказва от тази идея (изборна асамблея + кмет). На по-ниско ниво има Съвет на графствата, а още по-надолу - районни или унитарни съвети.


Изхождайки от пълното наименование - Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), е логично да предположим, че кралството се състои от
  • - Великобритания,
  • - Северна Ирландия,
като първата се подразделя на още на
  • - Англия,
  • - Шотландия,
  • - Уелс.

Англия.

Англия е в състава на Великобритания и заема малко повече от половината от територията й, което е около 130 395 км2. По-голямата част е съставена от равнини. Възвишенията са съсредоточени на север - Пенинските планини и на северозапад - Кембърлендските планини. В последните е и най-високия връх на Англия - Скофел Пайк с височина 978 м. Най-дългите реки са Темза, Северн, Хамбер.

Шотландия.

Шотландия е разположена на около 1/3 от територията на Великобритания, което е 78 772 км2. Тя включва около 800 острови на запад и север от основната територия. Сред тях най-важни са Хебридските, Оркнейските и Шетландските острови. Пограничният сеизмичен разлом Хайленд разделя Шотландия от остров Аран до Стойхенвен на два абсолютно различни региона
  • - Северо Шотланските планини (Хайленд) - на северозапад,
  • - Лоуленд - на югоизток.
Средношотланската низина между заливите Ферт-оф-Клайд и Ферт-оф-Форт, известна още като "Централен пояс", е сравнително равнинна и в нея живее по-голямата част от шотландското население, в т(ч( и в големите градове Глазгоу и Единбург. Бен Невис в Шотландия е най-високата точка на Британските острови.

Уелс.

Територията на Уелс е под 1/10 от цялата територия на Великобритания, което е 20 779 км2. Уелс е предимно планинска страна, макар че Южен Уелс е по-малко горист от останалата част на страната. Населението и промишлените зони са разположени основно там, включително крайбрежните градове Кардиф, Суонси и Нюпорт. Най-високи са планините в Сноудония (планината Сноудон с височина 1085 м.). Бреговата линия е с дължина 1200 км. Най-големия остров е Англси, на северозапад.

Северна Ирландия.

Най-малка е територията на Северна Ирландия - 13 843 км2 и е основно хълмист терен. Най-високата точка на Северна Ирландия е Слив Донард в планината Маурн, с височина 852 м.

Зависими територии.

Обединеното кралство притежава 14 Отвъдморски територии и 3 Коронни земи.

Британски отвъдморски територии.

  • Ангиля (столица Вали),
  • Бермуди (столица Хамилтън),
  • Британска антарктическа територия (столица Ротера),
  • Британская територия в Индийския океан (столица Диего-Гарсия),
  • Британски Виржински острови (столица Род-Таун),
  • Гибралтар (столица Гибралтар),
  • Кайманови острови (столица Джорджтаун),
  • Остров Монтсерат (столица Плимут),
  • Острова Света Елена,
  • Възнесения и Тристан-да-Куня (столица Джеймстаун),
  • Остров Питкерн (столица Адамстаун),
  • Остров Тьоркс и Кайкос (столица Коберн-Таун),
  • Фолклендски острови (столица Стенли),
  • Южна Джеорджия и Южни Сандвичеви острови (столица Грютвикен),
  • Суверени Воени Бази на Кипър (столица Епископи).
Британските претенции над Антарктида не са общопризнати. Наличието на военни бази в Кипър се оспорва от Република Кипър. Правата над Фолклендските острови се оспорват от Аржентина. Общата площ на отвъдморските територии е 1 727 527 км2 (без Британска Антарктида, която е 18 127 км2). Населението им е 260 000 души. Всичко това са остатъци от Британската империя, но специално са гласували да останат британски територии.

Коронни земи.

Това са владения на Обединеното кралство, в които влизат
  • - Балео Нормандските острови Джърси и Хернси в пролива Ла-Манш,
  • - Остров Ман в Ирландско море. 
Площта на всички Коронни земи е 766 км2, а населението — 235 000 души. Те са независимо управлявани юрисдикции, не са част от Великобритания или Европейския съюз, макар че правителството на Обединеното кралство управлява външните им взаимоотношения и безопасността, а Британския парламент има право да издава закони от името на териториите. Асамблеите на островите също могат да издават закони със съгласието на Тайния съвет на короната. Правителствени ръководители на Коронните земи са съответните Главни министри
  • - на Ман - от 1986 г.,
  • - на Хернси - от 2004 г.,
  • - на Джърси - от 2005 г.
Това е основната информация за Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland или United Kingdom or UK), с обща информация и административно деление.

----------------

4 коментара:

Mani_Danchov каза...

През 2008 година сумарния коефициент на раждаемост на Обединеното кралство е 1,96 деца на една жена. Макар, че ръста в коефициента на раждаемост внася своя принос в увеличаване ръста на населението, той остава сравнително ниско по отношение "бейби - бума" от 1964 година, когато е бил 2,95 деца на една жена. Освен това остава и по-ниско от нивото за възпроизводство от 2,1, но е по-висок от рекордно ниския показател за 2001 година от 1,63.

Mani_Danchov каза...

Шотландия има най-нисък показател за раждаемост в Обединеното кралство (UK) - 1,8 новородени на една жена. Докато за Северна Ирландия същия показател е 2,11 по данни за 2008 година.

Дарина-До4 каза...

Етнически състав на Обединеното кралство по данни от 2001 година.
Бели британци 50 366 497 85,67 %
Бели (други) 3 096 169 5,27 %
Индийци 1 053 411 1,8 %
Пакистанци 977 285 1,6 %
Ирландци 691 232 1,2 %
Смесени 677 117 1,2 %
Чернокожи от Карибите 565 876 1,0 %
Чернокожи африканци 485 277 0,8 %
Бангладеш 283 063 0,5 %
Азиатци, не китайци 247 644 0,4 %
Китайци 247 403 0,4 %
Други 230 615 0,4 %
Чернокожи други 97 585 0,2 %

юри.гергиев каза...

Проучване от 2001 година в Северна Ирландия показва, че 167 487 (10,4 % от населението) души имат някакви познания по ирландски език. Към днешна дата тези цифри доста са се увеличили и се забелязва повишен интерес към родния език и то не само в Ирландия.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: