Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Британия (Britain).

Какво е Британия (What Is Britain)?

Основната част от Британия (Britain) е съставена от Британските острови. Най-големият от тях е Великобритания (Great Britain). Втори по големина е остров Ирландия, на който са разположени Република Ирландия и Северна Ирландия. На запад от Шотландия е големия архипелаг Хебридски острови, а на североизток са Оркнейските и Шетландските острови. Всички те, заедно с островите Уайт, Англси и Сили имат административни връзки с големия остров. Докато остров Ман в Ирландско море и Нормандските острови между Англия и Франция, са самоуправляващи се територии, които не са част от Обединеното кралство (United Kingdom).

Площ и разстояния.

Общата площ на Британия е около 242000 кв.км. Най-голямото разстояние от север на юг е 1000 км, а от изток на запад - 500 км. Бреговата линия на Англия и Уелс е с дължина 14550 км, вкл. 5214 км острови, а на Шотландия е 9335 км. Най-северната точка е Данет Хед (в северо-източна Шотландия), а най-южната е Лизард Пойнт в Корнуел.

Население.

Приблизителната численост на британското население е 59755000 човека, като в т.ч.
 • - Англия - 49.997.100,
 • - Уелс - 2.946.200,
 • - Шотландия - 5.114.600,
 • - Северна Ирландия 1.697.800.Природа.

Макар, че Британските острови са доста заселени, с висока плътност на населението и значителна урбанизация, все още в Британия могат да се намерят недокоснати селски и крайбрежни кътчета. На цялата територия са обособени
 • - десет Национални парка,
 • - шест горски парка,
 • - 36 резервата с уникална природа,
 • - 22 екологично уязвими района,
 • - около 200 селски парка,
 • - 800 км крайбрежие, защитено от държавата,
 • - 2000 исторически паметника,
 • - 3600 градини.
Това се прави от Комисията по въпросите на използване и охрана на природата и всички тези обекти са отворени за посещения. Иначе, Британия се отличава с доста голямото разнообразие на дивата природа, включващо около
 • - 30000 вида животни, вкл. от морската фауна и микроорганизми,
 • - около 2800 вида висши растения,
 • - хиляди разновидности на мъха, гъбите и морските водорасли.

Национални природни паркове.

В Англия

 • - Дартмур (Dartmoor),
 • - Ексмур (Exmoor),
 • - Езерен край (the Lake District), - Скалист край (the Peak District),
 • - Нортумберленд (Northumberland),
 • - Блатата на северен Йорк (the North York Moors),
 • - Йоркширските Долини (the Yorkshire Dales)

В Уелс.

 • - Бреконските сигнални огньове (the Brecon Beacons),
 • - Пемброкширското крайбрежие (the Pembrokeshire Coastline), - Сноудония (Snowdonia).

Освен това,

 • - Норфолкските езера (the Broads of Norfolk)
се ползват със защита, аналогична на национален парк. Всички тези забележителности лесно могат да бъдат открити на подробна карта на Британия.

Налични издания по английски език - за българи:


Британски езици.

Интересно е да се знае, че в Британия се говори на два официални езика:
 • - Английски,
 • - Уелски,
 • - Шотландският галски, макар и да не е официален език, се използва в много части на Шотландия, наред с английския.

Английски език (English Language).

Английският език е основният за Британия, а и за много други държави по света и е един от най-разпространените. Около 130 млн. човека го считат за свой роден език и за още толкова - той е втори език. Един от англосаксонските диалекти се е превърнал в съвременния английски език, като в същото време е изпитал и силно влияние от други езици, в т.ч. и на френски. В крайна сметка, самият английски език е доста ошарен с много местни диалекти и разновидности.

Уелски език.

В много селски райони на северен и западен Уелс, уелския език остава основен за по-голямата част от населението. Броят на хората, които говорят на него се увеличава, поради разпространението на двуезичното образование в училищата. В наши дни се разширява използването му и за официални цели, радио, телевизия. Появяват се повече двуезични издания, а пътните знаци почти изцяло са двуезични. Правителството е потвърдило своите задължения по повод разпространението на уелската култура и разширяване използването на уелски език.

Други названия с понятието "Британия".

Съществуват още редица други географски наименования със същото название - Британия. Започва се с наименованието на всичките Британски острови (лат. Britanniae). След това, така се нарича само най-големия от островите - Великобритания (лат. Britannia). Това название идва от бритите - основното население на островите до 5-ти век от н.е. Освен това, "Британия" (лат. Britannia Romana) е наименованието на провинцията на Римската империя, съответстващо на териториите на Англия и Уелс.

В разговорния език, честа като Британия се има предвид Великобритания или Британската империя. И накрая, същото е и наименованието на една община в Бразилия и измислена вселена от компютърните игри "Ultima" - най-голямата сосарианска държава, основана от лорд Бритиш. Така се нарича и кралската яхта - един от най-известните кораби в света. "Британия" е и линеен платноход от руския Балтийски флот. Така се наричат и серия от златни и сребърни инвестиционни монети на Великобритания.


Британска империя (British Empire).

Може да се каже, че Британската империя (англ. British Empire) е най-голямото държавно образувание, създавано в съвременната история на Земята за цялата история на съвременното човечество. Това е колониална империя, с колонии на всички континенти. Най-голяма площ достига империята през 30-те години на 20-ти век - 34650 хил. кв. км. (без 8,1 млн кв.км територия в Антарктида - спорни). Обща численост на населението на Британската империя достига 480 млн жители (около 1/4 от тогавашното население на Земята). Именно с това се обяснява и голямото разпространение на английски език по света, особено в областта на транспорта и търговията.

Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).

В по-свободно тълкуване, можем да кажем, че Британия е островна държава, която се състои от Великобритания (Great Britain), в състав Англия(England)|, Уелс (Wels) и Шотландия (Scotland), и от Северна Ирландия (Northern Ireland), като при това, към момента е все още член на Европейския съюз, член на Съвета за сигурност на ООН, ядрена държава. Пълното официално наименование е Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия или съкратено Обединено кралство (United Kingdom или UK) - The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Столица на кралството е Лондон (London) - космополитен град, един от най-големите финансови центрове в света. Това беше основната информация по темата за Британия (Britain).
----------
Обновени издания по английски език - за българи:

3 коментара:

 1. Макар, че Нормандските острови и остров Ман да не са част от Британия, като държава, те имат помежду си особени отношения. Нормандските острови през 10-11 век са влизали в състава на Нормандското херцогство и са останали в поданство на английската корона след окончателното подчинение на Нормандия от Франция пред 15-ти век.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Остров Ман до 1266 г. се намира под суверинитета на Норвегия, а в прякото управление на британската корона преминава през 1765 г. В наши дни, тази територия разполага със собствено законодателно събрание и система от закони. Имат собствено облагане с данъци. Британското правителство е отговорно за тяхното представителство на в международния живот и за външна защита.

   Изтриване
 2. Данчо-Пан4ев2:52 пр.об.

  Общата площ на Британия е 242 000 кв.км. или 93 000 кв. мили. Разстоянието от север до юг е около 1000 км, а от изток до запад - около 500 км. Дължината на бреговата линия на Англия и Уелс е 14 549 км (9040 мили), включително 5214 км острови. Бреговата линия на Шотландия е 9335 км (5800 мили). Най-северната британска суша е Данет Хед в Северо-източна Шотландия, а най-южната е Лизард Пойнт в Корнуол.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: