Translate

---------------------------------------------------------------------------------

23 декември 2015

Британия | dLambow

Британия (Britain)

 

Какво е Британия (What Is Britain)?

Основната част от Британия (Britain) е съставена от Британските острови. Най-големият от тях е Великобритания (Great Britain). Втори по големина е остров Ирландия, на който са разположени Република Ирландия и Северна Ирландия. На запад от Шотландия е големия архипелаг Хебридски острови, а на североизток са Оркнейските и Шетландските острови. 

Всички те, заедно с островите Уайт, Англси и Сили имат административни връзки с големия остров. Докато остров Ман в Ирландско море и Нормандските острови между Англия и Франция, са самоуправляващи се територии, които не са част от Обединеното кралство (United Kingdom).

Britain
Какво е Британия (What Is Britain)?


Площ и разстояния.

Общата площ на Британия е около 242000 кв.км. Най-голямото разстояние от север на юг е 1000 км, а от изток на запад - 500 км. Бреговата линия на Англия и Уелс е с дължина 14550 км, вкл. 5214 км острови, а на Шотландия е 9335 км. Най-северната точка е Данет Хед (в северо-източна Шотландия), а най-южната е Лизард Пойнт в Корнуел.

Население.

Приблизителната численост на британското население е 59755000 човека, като в т.ч.
  • - Англия - 49.997.100,
  • - Уелс - 2.946.200,
  • - Шотландия - 5.114.600,
  • - Северна Ирландия 1.697.800.




Природа.

Макар, че Британските острови са доста заселени, с висока плътност на населението и значителна урбанизация, все още в Британия могат да се намерят недокоснати селски и крайбрежни кътчета. На цялата територия са обособени
  • - десет Национални парка,
  • - шест горски парка,
  • - 36 резервата с уникална природа,
  • - 22 екологично уязвими района,
  • - около 200 селски парка,
  • - 800 км крайбрежие, защитено от държавата,
  • - 2000 исторически паметника,
  • - 3600 градини.
Това се прави от Комисията по въпросите на използване и охрана на природата и всички тези обекти са отворени за посещения. Иначе, Британия се отличава с доста голямото разнообразие на дивата природа, включващо около
  • - 30000 вида животни, вкл. от морската фауна и микроорганизми,
  • - около 2800 вида висши растения,
  • - хиляди разновидности на мъха, гъбите и морските водорасли.

Национални природни паркове.

В Англия

  • - Дартмур (Dartmoor),
  • - Ексмур (Exmoor),
  • - Езерен край (the Lake District), - Скалист край (the Peak District),
  • - Нортумберленд (Northumberland),
  • - Блатата на северен Йорк (the North York Moors),
  • - Йоркширските Долини (the Yorkshire Dales)

В Уелс.

  • - Бреконските сигнални огньове (the Brecon Beacons),
  • - Пемброкширското крайбрежие (the Pembrokeshire Coastline), - Сноудония (Snowdonia).

Освен това,

  • - Норфолкските езера (the Broads of Norfolk)
се ползват със защита, аналогична на национален парк. Всички тези забележителности лесно могат да бъдат открити на подробна карта на Британия.

Британски езици.

Интересно е да се знае, че в Британия се говори на два официални езика:
  • - Английски,
  • - Уелски,
  • - Шотландският галски, макар и да не е официален език, се използва в много части на Шотландия, наред с английския.

Английски език (English Language).

Английският език е основният за Британия, а и за много други държави по света и е един от най-разпространените. Около 130 млн. човека го считат за свой роден език и за още толкова - той е втори език. Един от англосаксонските диалекти се е превърнал в съвременния английски език, като в същото време е изпитал и силно влияние от други езици, в т.ч. и на френски. В крайна сметка, самият английски език е доста ошарен с много местни диалекти и разновидности.

Уелски език.

В много селски райони на северен и западен Уелс, уелския език остава основен за по-голямата част от населението. Броят на хората, които говорят на него се увеличава, поради разпространението на двуезичното образование в училищата. В наши дни се разширява използването му и за официални цели, радио, телевизия. Появяват се повече двуезични издания, а пътните знаци почти изцяло са двуезични. Правителството е потвърдило своите задължения по повод разпространението на уелската култура и разширяване използването на уелски език.

Други названия с понятието "Британия".

Съществуват още редица други географски наименования със същото название - Британия. Започва се с наименованието на всичките Британски острови (лат. Britanniae). След това, така се нарича само най-големия от островите - Великобритания (лат. Britannia). Това название идва от бритите - основното население на островите до 5-ти век от н.е. Освен това, "Британия" (лат. Britannia Romana) е наименованието на провинцията на Римската империя, съответстващо на териториите на Англия и Уелс.

В разговорния език, честа като Британия се има предвид Великобритания или Британската империя. И накрая, същото е и наименованието на една община в Бразилия и измислена вселена от компютърните игри "Ultima" - най-голямата сосарианска държава, основана от лорд Бритиш. Така се нарича и кралската яхта - един от най-известните кораби в света. "Британия" е и линеен платноход от руския Балтийски флот. Така се наричат и серия от златни и сребърни инвестиционни монети на Великобритания.


Британска империя (British Empire).

Може да се каже, че Британската империя (англ. British Empire) е най-голямото държавно образувание, създавано в съвременната история на Земята за цялата история на съвременното човечество. Това е колониална империя, с колонии на всички континенти. Най-голяма площ достига империята през 30-те години на 20-ти век - 34650 хил. кв. км. (без 8,1 млн кв.км територия в Антарктида - спорни). 

Обща численост на населението на Британската империя достига 480 млн жители (около 1/4 от тогавашното население на Земята). Именно с това се обяснява и голямото разпространение на английски език по света, особено в областта на транспорта и търговията.


Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).

В по-свободно тълкуване, можем да кажем, че Британия е островна държава, която се състои от Великобритания (Great Britain), в състав Англия(England)|, Уелс (Wels) и Шотландия (Scotland), и от Северна Ирландия (Northern Ireland), като при това, към момента е все още член на Европейския съюз, член на Съвета за сигурност на ООН, ядрена държава. 

Пълното официално наименование е Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия или съкратено Обединено кралство (United Kingdom или UK) - The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Столица на кралството е Лондон (London) - космополитен град, един от най-големите финансови центрове в света. Това беше основната информация по темата за Британия (Britain).

----------------

3 коментара:

Zorata каза...

Макар, че Нормандските острови и остров Ман да не са част от Британия, като държава, те имат помежду си особени отношения. Нормандските острови през 10-11 век са влизали в състава на Нормандското херцогство и са останали в поданство на английската корона след окончателното подчинение на Нормандия от Франция пред 15-ти век.

Hanko_U каза...

Остров Ман до 1266 г. се намира под суверинитета на Норвегия, а в прякото управление на британската корона преминава през 1765 г. В наши дни, тази територия разполага със собствено законодателно събрание и система от закони. Имат собствено облагане с данъци. Британското правителство е отговорно за тяхното представителство на в международния живот и за външна защита.

Данчо-Пан4ев каза...

Общата площ на Британия е 242 000 кв.км. или 93 000 кв. мили. Разстоянието от север до юг е около 1000 км, а от изток до запад - около 500 км. Дължината на бреговата линия на Англия и Уелс е 14 549 км (9040 мили), включително 5214 км острови. Бреговата линия на Шотландия е 9335 км (5800 мили). Най-северната британска суша е Данет Хед в Северо-източна Шотландия, а най-южната е Лизард Пойнт в Корнуол.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: