Translate

---------------------------------------------------------------------------------

17 май 2015

Фонема | dLambow

 

Фонема - функции на английските фонеми (Phoneme - functions of English phonemes)

 

Английските фонеми
Съгласни фонеми
[ f ]five
[ d ]do
[ v ]very
[ k ]key
[ θ ]thick
[ g ]gas
[ ð ]this
[ tʃ ]chin
[ s ]so
[ dʒ ]Jim
[ z ]zoo
[ m ]mother
[ ʃ ]ship
[ n ]no
[ ʒ ]pleasure
[ ŋ ]long
[ h ]horse
[ l ]less
[ p ]park
[ r ]river
[ b ]book
[ j ]yellow
[ t ]tea
[ w ]white
Гласни фонеми
монофтонги
[ i: ]eat
[ ə ]paper
[ i ]it
[ ʌ ]cup
[ e ]pen
[ ʊ ]cook
[ æ ]bad
[ u: ]school
[ a: ]art
[ ɜ: ]girl
[ ɒ ]box
[ ɔ: ]all
Гласни фонеми
дифтонги
[ ai ]like
[ eə ]air
[ aʊ ]house
[ ʊə ]poor
[ ɔi ]boy
[ əʊ ]home
[ ei ]lake
[ iə ]ear
 

Какво е фонема?

Фонема (от старогръцки: φώνημα - „звук“) е най-малката смислоразличима единица от звуковата структура на езика. Фонемата няма самостоятелно лексикално или граматическо значение, но служи за разграничаване и идентифициране на значими единици на езика - морфеми и думи:
  • - при замяна на една фонема с друга се получава друга дума;
  • - когато се променя реда на фонемите се получава друга дума;
  • - при премахване на фонема ще се получи друга дума.
Фонемата е обект на изследване от фонологията. Тази концепция играе важна роля при решаването на такива практически проблеми като разработването на азбуки, правописни принципи (ортография) и др. Минималната единица на жестомимичните езици преди се е наричала хирема.

Фонемата е абстрактна единица на езика

Фонемата като абстрактна единица на езика, съответства на звуковете в речта като конкретна единица, в която фонемата е материално реализирана. Строго погледнато, звуците на речта са безкрайно разнообразни. Точен звуков анализ може да покаже, че един човек никога не произнася един и същ звук по един и същ начин. 
 
Въпреки това, докато всички тези варианти за произношение позволяват правилно да се идентифицират и различавате думите, звукът във всичките му варианти ще бъде реализация на една и съща фонема. 

Phoneme - functions of English phonemes
Какво е фонема (Phoneme)?


Дистрибуция на фонема

Дистрибуцията на фонема е съвкупността от всички възможни алофони на дадена фонема. Алофоните на една фонема са в отношения на допълнителна дистрибуция. Два различни алофона на една и съща фонема не могат да съществуват в една и съща позиция.

Разновидност на фонема

Класификацията на фонемите се извършва по няколко признака, както следва:
 

- Задължителни фонеми

В рамките на произношението, считано за нормално за езика, задължителните фонеми не могат да бъде заменени с друг вариант на същите фонеми.

  • = Основени фонеми (като такъв се избира вариантът, който е в изолирана позиция или в условия на най-малка зависимост от обкръжението).
  • = Специфични фонеми (вариации на основните, поради специфична позиция).
    • == Комбинаторни фонеми (даващи промени, поради влиянието на съседни звуци);
    • == Позиционни фонеми (даващи промени, поради други артикулационни модификации в зависимост от позицията).

- Факултативни фонеми

За разлика от задължителните, при факултативните фонеми е възможна замяна с друг вариант на същата фонема. 

 

Какво е фонема в английски език (Phoneme in English )?

 

Понятие за английската фонема

Понятието за фонема има ключово значение във функционалната фонетика или фонология на английски език. С този термин в езикознанието се обозначава най-кратката единица на звуковия строй на езика. Фонема (старогръцки φώνημα - „звук“) е най-малката единица от звуковата структура на езика.

 

Значение на фонемите

Самите фонеми нямат самостоятелно значение, но съществуването на другите единици на езика - морфеми, думи и техните форми, принципно не може да съществуват без фонемите.Фонемите не могат непосредствено да се отъждествяват с произносимите от хората в процеса на говорени звуци, а представляват единици на звуковия строй на езика, които иначе нямат самостоятелно съществуване и значение.

 

Количество фонеми в английски език

Точният брой английски фонеми зависи от критериите за избор на диалект и фонеми, както и разграничаване между фонеми и алофони, но повечето оценки се сближават в диапазона от 40 до 45. Това е малко над средното за езиците по света. 




Функции и признаци на фонемите ( Functions of English phonemes).

 

Функции на фонемите

Основна функция на фонемите е конститутивна, в която те встъпват като строителен материал, от който се създава звуковата обвивка на езиковите единици, притежаващи значение (морфеми, думи, словоформи). Другата функция е различителната, която може да бъде словоразличителна (кора - нора) или форморазличителна (вървя, вървиш, вървят). 

Тъй като фонемата е минималната езикова единица, тя повече не може да бъде разделена, но тя има редица признаци. Например, звучност (дом - том), твърдост, взривност, предно- или задноезичност. Повечето от тези признаци играят съществено значение за правилното владеене на английски език. Несправянето ни на това ниво, води до акцент.

Варианти на фонеми

В реализацията на всяка фонема съществуват различия, които са свойствени на дадения език. Например, някои гласни, според мястото си в думите могат да имат различно звучене - кратко, дълго, отворено, окръглено, макар че става дума за един и същ звук. Т.е. тук става дума за варианти на фонемата, сред които един е основен. 

 

Освен тези, има също комбинаторни и позиционни варианти. 

  • - Комбинаторните възникват под влияние на най-близкото фонетично обкръжение;
  • - Позиционните възникват според мястото в думата. 

Звукът "а" се произнася по различен начин в началото, в средата или в края на думата.

Позиции на фонемата

Поради тази вариативност на фонемите, могат да се различат силни и слаби техни позиции. Там, където признаците й са най-силно изразени, имаме силна позиция и обратното. 

  • - Силна позиция за гласните е когато те са под ударение
  • - Слаба е тази позиция, при която става неутрализиране признаците на съответната фонема. 

За всеки език тези характеристики са специфични и отличителни. Затова можем да говорим за собствена фонетична система на английския език. Тя има две подсистеми:

  • - на гласните фонеми (вокализъм),
  • - на съгласните фонеми (консонантизъм).


Понятиего "фонема" е обект на изучаване от фонологията. 

Това понятие играе важна роля при решаването на такива практически проблеми във фонологията, като разработването на азбуки, правописни принципи и др.


Състав на фонемите

В различните езици по света, фонетичните системи са съставени от различен състав и съотношения на гласните и съгласните. Във 

  • - френски език има 35 фонеми (20 съгласни и 15 гласни), в 
  • - немски език - 33 фонеми (18 съгласни и 15 гласни), в 
  • - руски език - 43 фонеми (37 съгласни и 15 гласни), в 
  • - английски език - 46 фонеми (20 гласни и 26 съгласни) в
  • - българския език - 45 звука фонеми (6 са гласни и 39 съгласни) и т.н.

 

Когато целта е да изучаваме английски език, първото ниво на усвояване на език е овладяването на неговата фонетична система във възможно най-голяма степен, което е гаранция за правилно използване на езика, без акцент. В този смисъл е добре да познаваме понятието фонема и функциите на английските фонеми (Phoneme - functions of English phonemes).

----------------

5 коментара:

Radinka каза...

Фонемата е най-малката смисло-разделителна единица на звуковия строй на езика. Идва от гръцки език и означава "звук". Тя няма самостоятелно лексикално или граматично значение, но служи за различаване и отъждествяване на значимите единици на езика - морфемите и думите.

Pomeneni каза...

Фонемата, като абстрактна езикова единица, съответства на звуковата реч като конкретна единица, в която фонемата материално се реализира. Строго погледнато, звуковете на речта са безкрайно разнообразни - достатъчно точен звуков анализ, може да установи, че човек никога не произнася еднакво един и същ звук. Но докато всички тези варианти на произнасяне позволяват правилно да се разпознае и различи думата, то този звук, във всичките му варианти, ще реализира една и съща фонема.

Jeny_764 каза...

При замяна на една фонема с друга, се получава друга дума. При промяна реда на фонемите, пак се получава друга дума. А ако се отдели една фонема, отново се получава друга дума.

Petya_Ta8eva каза...

Терминът «фонема» в близък съвременен смисъл е въведен с цел да се изучава фонологията. Понятието играе важна роля при решаването на такива практични задачи, разработката на азбуки, принципите на орфография (правопис) и др.

PPenteros_23 каза...

Минималната единица на жестовите езици по-рано се е наричала хирема.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: