Translate

---------------------------------------------------------------------------------

28 април 2015

Живот и работа в Англия | dLambow

Живот и работа в Англия (Living and working in England)

 

Преди да започнете да печелите пари от Англия, ще Ви се наложи да похарчите

Веднага трябва да направим разликата за тези, които не са наясно, между понятията "живот в Англия" и "работа в Англия". Всъщност, двете понятия са коренно противоположни. Първото означава как и за какво да си харчиш парите в Англия, а второто - как да ги печелиш. 

Не случайно животът е на първо място, защото преди да започнете да печелите пари от Англия, ще Ви се наложи да похарчите, при това не малко - за проучвания, обучение, консултации, попълване на документи, пътуване, настаняване, храна, още документи и услуги и т.н.


Living and working in England
Преди да започнете да печелите пари от Англия

Работа в Англия

Макар, че първоначално ще Ви се наложи да похарчите доста пари (в т.ч. и за живота си във Великобритания), може да се счита, че те не са точно "разходи", а по-скоро инвестиции с цел да може да започнете работа в Англия. И в този случай веднага трябва да кажем, че първото, от което зависи с каква работа и заплата ще се сдобиете, е това дали ползвате и знаете английски език и до каква степен. 

Ако не знаете английски, първата Ви основна и главна задача е веднага да се захванете с неговото изучаване и този сайт е точно за това. Но това не означава, че не може да си намерите работа без език.


Работа в Англия с и без език

Езиковата бариера разделя възможностите Ви за работа в Англия на две - със знаене и ползване на език (степените на владеене на езика са различни и се удостоверяват с различни платени тестове) или без език. 

Разбира се, може веднага да започнете живот и работа в Англия без английски език, но това веднага Ви ограничава възможностите до тежък и ниско квалифициран труд в строителството, миене на чинии, товаро-разтоварни работи в складове, почистване на домове, сгради и офиси, бране на ягоди на полето и др. подобни.


Колкото и парадоксално и стряскащо да звучи, работата без език е шоковия начин да започнете своята авантюра в Англия и това е правилния начин - да се движите отдолу нагоре. Ако се отдадете първоначално на учене на език, това може много да се проточи и закучи, със сигурност ще Ви въведе в предварителни, при това неефективни разходи (плащането на курсове по английски език не означава научаване и ползване на езика). 

А и след курсовете започват едни търсения, интервюта, документи, пътувания... И накрая може да се окаже, че са минали 2-3, 5 или даже повече години, а Вие сте още на кота до никъде.




Търсене на работа в Англия

Това, че решавате да започнете работа без знанието на английски език, не означава, че днес се качвате на автобуса, заминавате и от утре започвате. Затова първата Ви задача е проучване и търсене, с едновременно запознаване с обстановката в Англия, манталитета на англичаните, особености по настаняването в хотели, намирането на частна квартира, разходи за различните услуги и храна и т.н. 

Добре извършената подготовка е равна на половин успех. Затова сядайте пред компютъра, търсете с търсачката каквото Ви интересува и скоро ще попаднете на доста полезни места - сайтове и форуми, където тези неща се обсъждат доста обстоятелствено и полезно.


Предварителното проучване, поне 2 - 3 седмици, много задълбочено и с водене на бележки, е неотменимо, но след него отново имате два варианта - да пробивате изцяло самостоятелно или да ползвате чужда помощ. Самостоятелното пробиване, особено ако не знаете английски език, е доста трудна мисия, но така оставате независими и в крайна сметка ще направите сравнително по-малко разходи, а всички приходи ще остават за Вас. 

Но ако не сте от най-упоритите и последователни хора, може да прибегнете до услугите на различни посредници. Нарочно не ги наричаме "трудови посредници", защото на Вас Ви трябва по-широко съдействие от простото намиране на работа в Англия.


Разходи за заминаване и настаняване в Англия

 

Започването на работа в Англия не е като да щракнем с пръсти и нещата да станат. 

Има процес и редица процедури, които са правилния начин да стартирате, без да си навлечете огромни и даже непреодолими проблеми. Преди всичко, ще са Ви нужни пари в брой (на карта). Тези пари се разделят на две - предварителни разходи, от България, преди заминаването и разходи за и след пристигането в Англия. 

В зависимост от различните услуги и субекти, които ще ползвате, предварителните Ви разходи могат да са по-малки или по-големи. Но във всички случаи, Вие трябва да сте предварително наясно какви са те и дали сте в състояние да си ги позволите или откъде ще ги финансирате. Съвсем ориентировъчно се подгответе с около 1000 - 2000 евро.


За всичко си има начин. Това, че Вие не знаете начините, не означава, че те не съществуват или не работят. Затова предварителното проучване е важно, за да навлезете колкото е възможно по-навътре и по-конкретно в цялостната ситуация около намиране и започване на работа в Англия. 

Даже когато се поставяте в услугите на други хора, това не означава, че изцяло трябва да чакате и разчитате на тях. Винаги и по всяко време трябва да имате позитивно отношение и да оказвате максимално съдействие и възприемчивост и винаги когато има възможност учете език. Макар да е възможно да започнете работа без език, по-бързото изучаване на английски ще Ви отвори вратите за кариера и развитие.


Ако вече се питате какво толкова може да Ви се наложи да плащате предварително, преди да сте заминали на работа в Англия и даже преди да сте започнали, ето Ви една първоначална ориентировъчна класация (с уговорката, че за различните случаи и ситуации тя може доста се различава):
  • административна такса за обслужване, 
  • подготовка на професионално c.v., 
  • документи за регистрация като самоосигуряващо се лице (Self Employed или др. п.), 
  • билет за пътуване, 
  • трансферна такса от летище до настаняване, 
  • посрещане, 
  • квартира, 
  • обучение, 
  • учебни материали, 
  • провеждане на тестове, 
  • депозити и наем, 
  • храна, 
  • транспорт, 
  • откриване на банкова сметка, 
  • телефон, работно облекло...

Професионална квалификация и работа

Каквато и професионална квалификация и образование да имате в България, когато започвате работа без език, това няма съществено първоначално значение - започвате от най-ниското ниво и растете само ако се докажете - сръчности, умения, професионални знания, образование. 

Естествено, желателно е да започнете работа в позната за Вас област или по професията си и тамошните работодатели ценят предишния опит, но без език целия Ви опит си остава на теория. Така че започвате от нула, но винаги трябва да имате едно на ум - че трябва да се подобрявате и да напредвате, при това с ясни и планирани цели за трудова кариера и даже за изграждане на собствен бизнес. И нищо от казаното до тук не е лесни, нито сигурно.


Ниво на безработицата в Англия

Нивото на безработица във Великобритания (или Обединеното кралство - по-официалните наименования на Англия), според официалната статистика е около 6% за 2014 г., а в Лондон достига даже 6,9% (юли 2014 г). Най-ниска е безработицата в юго-източните части на страната - градовете Оксфорд, Портсмут, Саутхямптън, а също и в Кеймбрич. 

Независимо, че официалната статистика не показва високи стойности, да се намери пълноценна работа в Англия по специалността (даже със знанието на език) и особено за пристигащи от чужбина, не е лесно, нито бързо, нито просто.


Нулеви контракти за работа

Огромно количество хора (и растат) имат т.н. "нулеви контракти" ("Zero hour contract") за работа. Характерно за тях е, че работодателя не гарантира осигуряване на работа по тях, а принципа е когато и колкото има. Не се посочва броя на работните часове за седмицата. Заплаща се само когато има осигурен трудов ангажимент. 

И работника трябва да е на разположение в часовете, когато е удобно за работодателя. Други подобни договори се подписват не с конкретен работодател, а с трудно посредник или агенция, като така се осигурява временна заетост при различни работодатели, които ползват посредническите услуги на такива агенции.


Нулеви контракти се подписват преди всичко за професии като продавачи, преводачи, допълнителен персонал в кафенета, заведения, хотели, куриери, разносвачи на пици и др.п. В по-специализираните случаи, за определени професии, може да съществува правилото, че работодателя трябва да докаже липсата на подходящи местни кадри и тогава да получи правото да назначи на работа хора от чужбина. 

Има официален списък на дефицитните професии, в който влизат преди всичко инженери с различна квалификация, геолози, геохимици за нефтената индустрия и др.


Заплати в Англия

Британското заплащане на труда се указва в годишен размер и е преди облагане с данъци (които са около 22%, но с нарастване на дохода могат да стигна и до 50%). Заплатите в Англия, особено за току-що стартиращите и още повече, за тези, които не владеят език, не са високи, особено на фона на постоянните разходи за живот - квартира, храна, транспорт, застраховки... 

За начало, като чираци, може да разчитате на около 3 паунда на час, но и те не са сигурни, ако не се справяте с работата. Ако добре се справяте, имате предишна квалификация и опит и сравнително бързо напредвате с езика, сравнително бързо може да удвоите часовата си ставка.


Великобритания е крайно заинтересована от привличането на квалифицирани специалисти от чужбина, за което са създали и поддържат специална програма HSMP (Highly Skilled Migrant Programme). Включвайки се в тази програма, Вие не само получавате право на работа (или на създаване на собствен бизнес) в Англия, но след няколко години може да получите и британски паспорт с всички права на поданик на Нейно Височество (без правото да гласувате). 

Такава работа в Англия може да се превърне в истински скок във Вашата кариера, а ако след това се върнете в България, на Вас ще гледат по доста по-друг начин.


Годишен доход и популярни професии във Великобритания.

Тук ще посочим примерни популярни професии и диапазоните на обичайния доход за тях, с разбирането, че това не е гаранция, че Ви ще успеете да постигнете това ниво, нито, че и Вашите доходи ще са точно такива. Доходите са посочени на годишна база, в английски лири и са преди облагане с данъци.
  •     IT Director 70 000-75 000
  •     IT solution architect 45 000-75 000
  •     IT manager 60 000-90 000
  •     Engineer 45 000-60 000
  •     Scientist 28 000-42 000
  •     Economist 35 000-48 000
  •     Marketing manager 40 000-45 000
  •     Senior marketing manager 80 000-110 000
  •     Sales executive 25 000-30 000
  •     Executive director 60 000-100 000

Ще си намеря ли работа в Англия?

Това е въпрос, от който се вълнува всеки кандидат емигрант, който е решил да започне нов живот и работа в Англия. Отговора е неизменен като английската монархия "Ако умеете да работите, заработвате доход в родната си страна, то и в Англия ще си намерите работа, като при това ще заработвате доста повече." Разбира се, това трябва да го съотнасяте с обичайните британски разходи. За квартира около 800-900 паунда месечно, 
  • храна, 
  • транспорт, 
  • облекло, 
  • развлечения, сметки.

Човек знае и две и двеста

Също трябва да имате предвид, че поначало към чужденците се отнасят ако не с предубеждение, то поне с повишено внимание (знаете за разни партии и т.н.). Затова в заключение ще кажем, че е напълно възможно да си намерите и осигурите работа в Англия и да водите сносен живот покрай това, но най-добре е винаги да разчитате най-вече на себе си и да давате максимума от възможностите си.

----------------

56 коментара:

Тано Дан4 каза...

Сайтове за работа в Англия.
Не че не може да си търсите работа през Интернет сайтове за работа в Англия, и не че няма да намерите. Но проблемът е в това, че едва ли някой работодател ще Ви чака 2-3 дни или седмица за да пристигнете за интервю - ще предпочете да си наеме кандидат, който е на разположение в страната, на когото може да позвъни на местен телефон, който ще разбира какво го питат и ще отговаря смислено и професионално на въпросите по съществото на работата. Всичко това е възможно, особено ако имате добър английски език и вече сте работили в Англия и познавате обстановката там. Другият вариант е да се включите в специализирана програма за набиране на специалисти именно от чужбина, като се постараете да съответствате максимално на условията поставени в нея. Така че тук ще посочваме информация за най-популярните сайтове за търсене и намиране на работа във Великобритания, като оставаме с уговорката, че ако не знаете език и Ви е за първи път, все пак по-добрия вариант е да сте на място - на островите, да сте на разположение на момента или ако сте в България - да се възползвате от по-стройно организирана фирма, която ще Ви окаже цялостно съдействие по същество и с резултат (срещу съответното възнаграждение, разбира се).

vatev_54 каза...

Независимо от официално не високото ниво на безработица, да се намери пълноценна работа по специалността в Англия, особено за неангличани, не е лесна, нито бърза работа.Все пак по-зле от нас са гражданите на страни извън Европейския съюз и особено - нелегалните работници. Огромна част от потенциалните работници имат т.н. "нулеви контракти", по които работодателят не им гарантира достатъчен обем от работа за месеца. Също така, има много кандидати, които работят чрез посредничеството на агенции за временна заетост, като за целта подписват договор не пряко с конкретен работодател, а с агенцията и са един вид - на повикване. Знаейки тези подробности, може да планирате своето положение от временна и непостоянна работа, към постоянна заетост. Който търси - намира! Но за това е нужно време.

Тано Дан4 каза...

Лондон, Англия - Evrokatalog.eu е съставил подборка на най-големите сайтове за свободни работни места в Англия, а също редовно обновява свои специализирани ресурси за търсене на работа на Британските острови.

Manni_Dan4 каза...

Нискоквалифицирана работа в Англия.
Възможностите за трудова миграция в Англия практически са затворени за хора извън Британската общност и Европейския съюз, с които няма специални договорености. В този смисъл, ние българите, сме облагодетелствани от 01 януари 2015 година. От тази гледна точка, не бива Англия да се разглежда като страна или направление за сезонна или ниско квалифицирана работа.
Въпреки това, много от българите, или поне - българските граждани, я използват именно за това - работа във ферми от селското стопанство (предимно за бране на ягоди, но не само), ринане на обори, почистване на боклуци и строителни отпадъци от строителни обекти или при ремонтни дейности, миене и чистене в заведения, товаро-разтоварни работи в складове, куриерски услуги, разнасяне на флаери по улиците...

Все пак, даже и от това ниво да започвате, е нужно да имате предприемчивост и стремеж за развитие - учене на език (този сайт безплатно ще Ви помага за това), получаване на британско образование, изкачване по кариерната стълбица, даже ако събирате и ринете боклуци. Винаги има поле за развитие и е казано - Парите не миришат, важното е да са изкарани с честен и отговорен труд.

Таня Миленова каза...

Reed.co.uk - е един от главните Интернет сайтове за търсене на работа в Англия. Ежедневно на него се публикуват от 5 до 10 хиляди нови обяви за свободни работни места (това са казва трудов пазар). Сайта има съвременен, макар и малко хаотичен дизайн, с мобилна версия, която е особено подходяща за хора, разполагащи само със смартфон, без компютър. Една от интересните възможности е да виждате колко запитвания са отправени вече за съответната обява. Отделно има съставен списък с предложения за заплати над 50000 лири годишна заплата, свободни места в IT сферата, временни договори. Най-много обяви за работа се публикуват в сферата на продажбите, държавния сектор, образованието, счетоводството, IT и комуникациите.

Tenko_Dan4e каза...

Живот в Англия.

Всеки, който проявява интерес към емиграция, се интересува предварително какви са условията живот в Англия? Естествено, те могат да бъдат много различни. Но ако съобразим, че става дума за първоначално запознаване, без опит, с не добър английски език и малко шансове за добра работа, тогава може би е добре да започнем от минималния стандарт за живот, свързан с минималните възможности за доход в страната.

Ако допуснем, че разглеждаме едно семейство от двама възрастни и едно дете на около 7 години, което ходи на училище и допуснем, че двамата работят на нископлатена работа, то се получава така: Всеки работи по 40 часа седмично, за 6,50 фунта на час, по 52 седмици в годината, което е равно на 13520 фунта годишно. Оттук се приспадат данъци около 1370 фунта и остават чисти около 12140 или по 1012 фунта месечно. За двама души - 2024 фунта.

С такива доходи не е добре да се живее в Лондон, а някъде в провинцията на Англия - в по-малък град, където цените за жилища изглеждат разумно и приемливо. В този случай може да се осигури 3 стайно жилище на стойност 100000 фунта, с месечни вноски по 530 фунта. Може и да е нещо по-скромно, като жилище за 70000 фунта, със заем за 30 години и тогава месечните вноски ще са около 310 фунта. След преценка може да се вземе нещо средно, при около 400 фунта в месец.

Алина Дан- каза...

Трудовата миграция в Англия за работа на квалифицирани специалисти може значително да се облекчи, когато работодателя е получил специален сертификат за спонсор и има право да покани чуждестранен работник, но при наличието на значителен брой професионалисти, вече установили се и живеещи в Англия, работодателите рядко могат да бъдат заинтерисовани да се възползват от тази възможност. Така че, пак остава правилото човек вече да се е установил в страната и тогава да си търси подходяща работа.

Dany_65 каза...

В официалния списък с дефицитните професии за работа в Англия, са попаднали преди всичко инженери от различни специалности, а също геолози и геохимици за нефтената индустрия (вероятно за нефтените платформи в Северно море). Списъка е тук - gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/308513/shortageoccupationlistapril14.pdf

vatev_54 каза...

Преди да заминете на работа в Англия, имайте предвид, че заплатите там не са много високи, в сравнение с разходите за живот и добре си направете предварително сметката, какви ще са Ви минимално необходимите приходи, за да си покривате разноските (семейство, училище, културни програми, транспорт...). Често се случва, за да се намалят разходите, кандидатите да се преместят от Лондон към периферията, където също може да се намери добра работа, макар и не толкова платена, колкото в столицата, при сравнително по-прилични разходи за наем, транспорт и други разноски.

Пентино63 каза...

Много българи са разбрали, че работа в Англия има доста - само Лондон е с население по-голямо от България, при това - едно от най-платежоспособните в света. В столицата на Великобритания днес могат да се срещнат доста високо квалифицирани специалисти, които говорят на български език - юристи, финансисти, мениджъри, програмисти със средна заплата от по 75 хил. паунда годишно, при все че средно годишната заплата в Англия е 25-35 хиляди паунда.

Spesti_764 каза...

Ако си закупите тристайно жилище в провинцията за 100 хиляди паунда, това означава да отделяте по 531 паунда месечно, за да го изплащате. Ако сте младо семейство, тепърва започвате съвместния си живот и не планирате да сте от средата на богаташите, може да си закупите на кредит три стайно жилище и за 70 хиляди паунда, което означава да погасявате заема 30 години по 314 паунда на месец. Между тези два случая, за да си правите сметки за ежемесечните разходи, може да вземете една средна сума от по 400 паунда месечно за вноските по жилище.

Алина Дан- каза...

Нулевият контракт за работа в Англия означава - работник в очакване. Това е форма на договореност между работник и работодател или работник и посредническа агенция за намиране на работа, при която не се посочва количеството на работни часове през седмицата (работното време). Вместо това, работника трябва да е готов да работи в тези часове, в които ще е нужен на работодателя.

MAgy_65 каза...

Linkedin.com
Преимуществата да се търси квалифицирана работа в професионалната мрежа Linkedin са очевидни: Високо качество на обявите, възможност за директна връзка с работодатели, възможност всеки да се представи по подходящ начин и да се възползва от връзки и препоръки. В горния десен ъгъл има опция да се запази търсенето и да се настрои оповестяване при наличието на нови свободни места.

Н. Колева каза...

Високо платена работа в Англия.
Да се намери високо платена работа на острова не е толкова просто, но пък и не е невъзможно, особено след 1 януари 2014 г., когато отпаднаха ограниченията за българи.Все пак има определени процедури, които трябва да се спазват, а и да се надявате от безработен у нас, изведнъж да се превърнете във високоплатен специалист в Англия, не е много реалистично. По-скоро трябва да погледнете кариерно на нещата - в развитие и поетапно. Да не говорим, че без препоръки и то от местни работодатели, едва ли ще пробиете. Така че, препоръката е - действайте с план, на етапи и гонете целите си.

Radinka каза...

В зависимост от местожителството и сезона на годината, ще имате нещо като градски данък за жилището от около 100 паунда месечно, а също и разходи за покриване на текущите сметки за светлина, газ, вода - около 200 паунда, без да се ограничавате.

4any_123 каза...

Има два начина да стартирате своя работа в Англия от високо ниво - да получите спонсорска виза - покана от работодател, което могат да си позволят обикновено големи фирми, или да станете инвеститор, като вложите един милион в икономиката на Великобритания.

Джери-23 каза...

Трябва да се отбележи, че в Англия не работят само черноработници от България. Много от пристигналите на място наши сънародници научават добре езика и скоро се записват в различни курсове за повишаване на квалификацията си. От друга страна все по-често се наблюдава ситуация, при която някои агенции за подбор на персонал, специализирани да намират работа в Англия за банки, юридически фирми и финансови организации, търсят квалифицирани специалисти, които владеят български език като майчинен, във връзка с работата на тези институции с голям брой българоезични потребители.

4any_123 каза...


Ако все пак вече имаме работа и доход, е възможно да се сдобием с кола на кредит от примерно 2000 паунда, за 3 години с месечна вноска от 69 и застраховка от 20 паунда месечно.

Алина Дан- каза...

В Англия вече има доста българи, които работят всякаква работа и биха могли да споделят впечатления, мнения и препоръки, които ще са нужни и подходящи за тези, които тепърва пристигат или планират пътуване до острова с цел осигуряване на доходи. Разбира се, страха от конкуренция може да доведе до това, че да се дават само общи препоръки, но всяка информация е добре дошла.

Pedpri_ema4 каза...

Ако сте от скоро в Англия, не се стеснявайте да си готвите храна в къщи - просто, евтино и ще покрива бюджета Ви. Месото е около 4 - 6 ф / кг, картофите са 0,2 ф./кг, плодовете са евтини. По този начин, месечния бюджет за хранене може да Ви излиза около 300 ф. - ако се храните разумно, скромно, разнообразно и достатъчно калорийно.

miko_2 каза...

Едни от главните проблеми при търсене на работа от българите в Англия, са лошото владеене на английски език, твърде краткото и неправилно написано cv, а понякога и твърде рязкото поведение. Английските работодатели очакват пълно CV с всичките му приложения, в т.ч. и списък с предишни разработки или публикации в областта. Те имат друг манталитет - ако трябва по сто пъти на ден ще се извиняват, даже и да няма за какво, спокойни са и се усмихват.

Veni_Neko97 каза...

"Нулев контракт" - условен договор за работа (при възможност и на повикване) най-често се сключва с продавачи, преводачи, допълнителен персонал в ресторанти и кафенета, куриери и развозвачи на поръчки и други работници, които са нужни на работодателя в зависимост от обстоятелствата.

Пентино63 каза...

Намирането на работа в Англия би могло да се превърне в скок във Вашата кариера. При това, ако после по някакви причини решите да се върнете в България и продължите да се занимавате със същата професия, като специалист ще Ви ценят значително повече. А за да започнете да си търсите подходяща трудова реализация на острова е достатъчно преглеждате периодично, в т.ч. и от България, такива сайтове, като totaljob.co.uk или monster. co. uk

Дари Петк каза...

Как стои въпросът с пътуването в Англия? - Ако имате дете, на училище се ходи или пеша (внимавайте как си подбирате квартира, така че е да е близо и удобно до училище и до работата Ви), или с автобус, което излиза около 20 паунда месечно + 60 паунда училищното хранене. Възрастните ще имат около 60 паунда месечно (за двама души - 120 паунда) за своето пътуване. Или за цялото семейство, това са около 200 паунда месечно.

Катина каза...

Препоръки за работа: Преди да попаднете на хубава работа в Англия, Вас ще Ви проверят от всички страни, като ще привлекат в това и лични връзки и препоръки. Но Вие трябва да си заслужавате, особено ако за Вас няма информация и никой не Ви препоръчва.

Пентино63 каза...

С прости думи казано, Zero hour contract е трудов договор, по който работодателя не гарантира на работника, че ще му осигури достатъчен обем работа. И това е доста разбираемо от негова гледна точка. За работника това може да означава както възможност да си осигурява периодично някакви доходи, както и да не го устройва тази неопределеност.

Жеко-8 каза...

jobs.theguardian.com
Този сайт на вестника "The Guardian" е добър източник на свободни работни места за хуманитарни професии в областта на изкуствата и културата, поддържане на градски паркове, благотворителната сфера, училищата, мас-медиите. Почти във всяка обява се съобщава и предлаганата заплата.

Krasi каза...

Месечно, ще са Ви нужни около 50 паунда за телефон, Интернет и мобилен телефон, което може да се добави към останалите постоянни сметки за месеца. Имате доходи, нямате доходи - те си текат и трябва да се плащат.

Manni_Dan4 каза...

Един от основните проблеми на много хора, във връзка с намирането на работа, е тяхната отседналост и недостатъчната им мобилност, даже в рамките на България, а да не говорим, че такива хора ще планират и предприемат пътуване до Англия, за постоянен живот там и за намирането на добра работа. Ако си седиш в къщи и звъниш по телефона на познати да ти намерят работа на острова - това е на практика невъзможно. Ако днес има свободно място, то няма да те чака седмица, месец или три месеца докато се престрашиш да отпътуваш. Да не говорим, че след пристигането има настаняване, адаптация ...

Pepy_6 каза...

Ако сумирате основните си разходи за живот в Англия, ще се получи сума от порядъка на 1300 паунда, което означава, че при 2000 паунда семеен доход (след данъците) в "излишък" ще Ви остават около 700 паунда. От тези пари трябва да заделяте за битова техника, дрехи, забавления, кино, заведения или да си изплащате по-бързо ипотеката за жилището. Общо взето, звучи като възможен и сносен живот, при условие че и двамата в семейството работите.

MetiKa4 каза...

Ако сте открили свободно работно място, логично е работодателя да поиска да се види с Вас веднага, още на деня, а не след 2 дни или след неделя, докато решите да пристигнете в Англия и да се явите. Затова търсенето на работа от дистанция е само временно и неефективно решение.

Petya_Tan8eva каза...

Системата от "нулеви договори" придобива все по-голяма популярност в Англия. Това е такъв формат за работа, който устройва някои работници, но основно устройва работодателите. По този начин те значително икономисват от заплати и осигуровки.

ProgaMen каза...

Adzuna.co.uk
Това е един от най-добрите сайтове за свободни работни места във Великобритания. Постоянно се развива, лесно и бързо се търсят свободни места в целия британски интернет, в т.ч. и в "Linkedin". Има прост интерфейс без излишни детайли. Когато изберете професия или ключови думи с регион или град в Англия, търсачката веднага Ви дава още и следната работна заплата за година за дадената длъжност в дадения регион.

Goran_D2 каза...

Ако сравняваме най-лошо платените работници в Англия, с условията на живот в България, може да се окаже, че те са по-добри даже от някои наши средно платени специалисти или чиновници. Традицията и пазара имат съществено значение, стига материалното състояние да не е за сметка на духовния потенциал.

Алина Дан- каза...

Има една програма - Work & Travel UK, в която за Вас ще подберат няколко работодатели, които са готови да Ви поканят на интервю, съгласно Вашите професионални качества. В зависимост от Вашите таланти, може да получите работно място в Англия. Фирмите, които предоставят такава програма, вземат за своите услуги определена административна такса, която не е голяма.

Tenko_Dan4ev каза...

Трудно, а може би и безсмислено е да се сравнява живота на най-ниско платените работници в Англия с този на хората с най-ниски доходи в България. Повечето живеещи вече на островите посочват несравними показатели, които показват, че Великобритания е значително по-уредена страна и че в България има още доста какво да се желае откъм ред, законност и доходи.

MAgi_65 каза...

Доста българи вече правят кариера в Англия - израстват в професиите си, завършват квалификационни курсове, започват собствен бизнес, откриват магазини, заведения, прилагат интересни идеи - като с надписването на картофи за празника на картофа. Може и при Вас да се получи, стига да проявите съответната доза желание и усърдие за развитие. Както се казва, дерзайте!

ProgaMen каза...

Gumtree.com - един от най-големите сайтове за обяви във Великобритания. Тук едва ли е възможно да си намерите високо платена и висококвалифицирана работа, но за такива позиции, каот асистент, келнер, продавач, шофьор, детегледачка и др. п. - това е напълно достатъчно. Желателно е да сте внимателни и да не изпращате на всеослушание свои лични данни и да сте внимателни при общуването с непознати хора. Не на празно, англичаните много държат на препоръките.

Petya_Ta8eva каза...

В края на 2013 година, по оценка на статистическата служба на Великобритания (ONS), почти 600 000 британци са имали ангажименти по нулев трудов контракт (Zero hour contract) с работодател. По-голямата част от тях са младежи на възраст от 16 до 24 години.

Tenko_Dan4ev каза...

Ако живеете в Америка и двамата в семейството работят с ниски трудови възнаграждения, едва ли ще се интересувате от такива екстри, като посещения на театър или други подобни културни мероприятия. Те са доста скъпи за хора с ниски доходи. Нужно е да градите кариера и да увеличавате доходи си.

Ru4no_89 каза...

Напоследък все повече българи избират Англия,като място за работа и начин да видят свят, а защо не - и да позабогатеят. Някои се устройват на сезонна работа, а други, като понаучат езика и свикнат с нравите, се устройват за постоянно и започват да градят кариера. Записват курсове, повишават образованието и квалификацията си и се издигат в службата. Англия е голяма страна и там има търсене както за работнически специалности, така и за специалисти в различни области.

T0ni_dani каза...

По-горе се натрупаха вече доста от най-големите сайтове и ресурси за "Bg help за rabota v Anglia", което означава, че вече е добре да се обърне внимание и на по-специализираните ресурси, подходящи за хора с по-голям стремеж за изява и развитие на кариера във Великобритания. Може да продължим с "EfinancialCareers.co.uk", който е добър профилен сайт за търсене на свободни места в сферата на финансите (доста българи намират реализация като финансисти) - най-вече в областта на банковите услуги и застраховането.

StanGeorgeff каза...

По-горе са посочени доста сведения, касаещи сравнително най-ниското жизнено равнище, което би могъл човек да си осигури в Англия. Те са показателно за това човек да направи сравнения с настоящето си положение и да реши, дали си заслужава да положи усилия и да рискува, за да подобри положението си. Разбира се, даже най-ниското равнище не е гарантирано, ако човек не си го заработи по подобаващ начин.

Polina каза...

Като граждани на страна - член на Европейския съюз, българите могат да се ползват с известно предимство при наемане на работа Англия по обявени от английски работодатели свободни позиции. Предимството е пред кандидати, които не са граждани на страни от ЕС. Едва, ако няма подходящ работник от общността, тогава може да се наема лице от трета страна. Това е предимство за тези, които си търсят легална работа.

Клима-Ген каза...

От специализираните сайтове са
- BrandRepublic,
- Mediargh,
които предлагат свободни места в областта на средствата за масова информация, маркетинга и електронните медии.

Канита каза...

Какво е да живееш в Лондон - Столицата на Англия и цяла Великобритания? С момента на пристигането, нашия живот кардинално се променя. Чужда езикова среда, дъждове, мъгли. Все пак в Лондон е малко по слънчево, отколкото, да речем, в Манчестър.

hanene каза...

е е желателно да се търси дистанционно работа в Англия (от България), но ако все пак се налага, реда е следния:
- съставяне на cv на английски език,
- разпращане на мотивационно писмо и cv-то на заинтересовани фирми,
- публикуване на cv-то в британски сайтове за търсене на работа,
- получаване на покана за работа,
- оформяне на нужните документи и пътуване.

marians каза...

Погледнато като цяло, за Англия, може да се каже, че Лондон ни радва с повече слънчеви дни и е мит, че в Лондон постоянно вали дъжд. Фактически, ако се позовем на статистиката, дъждовните дни тук са не повече, отколкото в слънчевата Малага. Вярно, че тук времето не е чак толкова горещо, но и горещички дни се срещат. В тези дни цял Лондон се разсъблича и се премества по-близо до вода.

Bobi_Ton каза...

Работа в Англия има и е достъпна за хора, които владеят добре английски език или са готови да го научат. Тогава има смисъл да започнете директно и на място, във Великобритания, да се търсите препитание от специализираните за тази цел сайтове, като имате готовност веднага да се явите на интервю за назначаване. Ползването на посредническа агенция или фирма също е вариант, ако може да си го позволите.

Wasillev.G. каза...

Сайтът Technojobs предлага свободни работни места в на IT и технологиите.

neno каза...

Понятието за "нулев договор" или "нулев контракт" в британското законодателство отсъства. Това е просто наложила се практика на някои работодатели да ангажират работници или служители без да поемат твърди задължения за работно време.

Огнянов-7 каза...

Каквото и да се говори за английското време, трябва да се отбележи, че за сега зимите на острова не са студени, сняг пада рядко и ако падне, се превръща в истинско събитие и празник за местните жители. Ако възнамерявате да живеете в Англия, вероятно и за Вас ще важи правилото за копнеж по снежните зими и не бързайте да си купувате кънки, шейни или още по-малко - ски.

radi danchec4 каза...

За чуждестранните студенти, по време на обучение в университети, е достъпна работа в Англия, но с определени ограничения по време. Поради това, такава работа се разглежда по-скоро като възможност за стаж в английска фирма, отколкото като източник на доход.

fortuna_125 каза...

Климътът е по-мек в Лондон, отколкото в други столици, разположени на приблизително същата географска ширина. Няма резки сезонни спадове на температурите. Зимата е доста комфортна, като даже не е задължително да се носят кожуси. Може да изкарате с подплатено яке или нещо подобно.

Анонимен каза...

И какво излиза сега че всяка работа която е физическа е боклук, добре ама все някои трябва да ги набере тия плодове и още много работа преди да си ги купим от Теско.Няма срамна работа ....само мързела е срамен

Анонимен каза...

Благодарим Ви)

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: