Translate

---------------------------------------------------------------------------------

02 май 2015

Възможности за работа в Лондон | dLambow

Възможности за работа в Лондон (Working in London) без език за българи

 

Искате ли да работите в Лондон?

Ако Ви е харесала Англия и искате да поостанете в нейната столица за по-дълго време, трябва да се замислите как да си намерите работа в Лондон (което е подобно, но не е същото като да си намерите работа в Англия), особено ако сте българи, а не владеете добре или никак английски език. Тогава няма какво да чакате, започвайте да го учите веднага - този целия сайт е точно затова, защото макар да има възможности да се заработват доходи и без език, те ще са около и даже под минималните за страната, което е около 4 - 5 паунда на час и даже 3. 

Working in London
Искате ли да работите в Лондон?

А понапреднете ли с езика, възможностите Ви значително по-добро препитание и даже за кариера.Така че, на първоначалния етап, да си намерите работа, която хем да Ви харесва, хем да е добре платена и хем да е без език, е задача - доста трудна, макар че е възможно да попаднете на български работодател - предприемач в Лондон, който ще може на български език да Ви обясни какво да правите, а и работата да не изисква езикови контакти с англоговорящи клиенти, доставчици или партньори. Поначало, англичаните не обичат много емигрантите и се отнасят към тях с известно пренебрежение, макар, че се ползват от плодовете на труда им.



Търсене на работа в Лондон, без език

Затова на търсенето на всякаква работа в Лондон, особено на такава без ползването на английски език, трябва да гледате в перспектива, като на възможност да се развивате и в езиково отношение и в професионално направление. Така че, не просто се надявайте на английско образование, но и от началото така го планирайте, колкото и трудно да Ви изглежда, като разбирате, че там всичко се плаща, особено образованието. Тогава вече ще имате възможност да получите много по-добра работа и съответно по-високо заплащане. Такива примери с българи в Лондон има много.

Ако кандидатствате за специализирана работа, непременно трябва да си носите всички дипломи, удостоверения и всякакви документи, които показват, че имате опит и стаж в професията си в известни и големи фирми и няма да се налага да Ви учат от самото начало. Това не пречи да завършите по-късно и английско образование, защото определено с английска диплома, ще Ви върви повече в намирането на работа, особено ако имате вече зад гърба си и препоръки от английски работодатели.

Дистанционно търсене на работа

Най-трудно е да си намерите работа в Лондон от дистанция, т.е. когато още сте в България и никога не сте работили в Англия. "Трудно" е меко казано и може би е по-точно да се каже "невъзможно". В този случай Ви остават две смислени възможности. Първата е да разчитате на свои близки или познати българи, които вече са там и имат опит, а още по-добре ако могат да Ви осигурят заетост покрай себе си. 

Това прилича почти на идеален вариант и реално съществува в английската действителност. Но не всеки има този късмет. Тогава остава втория вариант, да си подберете авторитетен и опитен посредник с добри препоръки и да се доверите на него, поне за начало.


Намиране на работа, на място - в Лондон

Ако имате определени спестявания и силно желание да се изявите зад граница, и то непременно в Лондон, може да опитате да се справите самостоятелно, но вече не дистанционно, а като пристигнете на място, в английската столица. Това, без предварителна подготовка, пак не е добре да го правите, защото ще прилича на авантюра. Проучете предварително и основни всички етапи, така че тръгнете ли, да се движите само и единствено по план, при това много добре обмислен и на всеки етап подплатен с резервни варианти за действие.

Пристигнете ли в Лондон, първата Ви задача е да си намерите подходяща квартира. "Подходяща" означава евтина, сносна за живеене, не много отдалечена от възможните места за работа, в добър квартал с по-малко рискове и при сносни хазяи. Трудно е да се обезпечите с жилище от дистанция, защото нещата понякога стават за часове - намиране, посещение, оглед, заемане, настаняване. 

Хубавото е, че посредниците за квартири вземат комисионна от наемодателя (не от Вас). Лошото е, че наемодателя ще си я избие от Вас - трябва да сте готови да платите наема поне за 2 - 4 седмици напред, като депозит, който ще Ви върнат при напускането.


Източни с информация за свободни работни места в Англия

Втората Ви задача след като се настаните в квартира, е да хванете местните вестници с обяви за работа, сайтовете (основно Monster и TotalJobs), местните частни и обществени агенции и бюра за трудово посредничество. Там са представени всички свободни работни места към определен момент. 

Този пазар (на работна ръка) е доста динамичен и затова е много трудно да се уредите дистанционно. В следващите дни Ви очаква едно постоянно търсене, телефонене, посещения на място, интервюта и договаряния. Никога не знаете от къде ще излезе зайчето, затова трябва да сте постоянно нащрек и да си отваряте добре очите и ушите.


Предварителна подготовка за намиране на работа

Най-сложното при самостоятелно търсене на работа, при положение, че не знаете добре език, е писането на c.v. (резюме за работа) за всяко свободно място, за което кандидатствате, иначе нищо няма да се получи. Изглежда, англичаните обичат да четат трудови автобиографии. Но затова пък Вие сте имали достатъчно време и възможност за предварителна подготовка и вероятно сте се запасили с различни варианти. 

Като резервен вариант, може да търсите работа в евентуални местни сайтове и вестници на български език, като така е най-вероятно да попаднете на такава без ползването на език. Другият вариант е да търсите в рускоезични вестници "Англия" и "Пульс", ако ползвате добре руски.


Посредниците за работа в Лондон

Когато за първи път пристигате в Лондон и сами си търсите работа, е много лесно да попаднете на аферисти и печалбари, които няма да се посвинят да изкарат малко пари от Вас. Но всичко си зависи от Вас. Предварително се информирайте, слушайте внимателно, проверявайте, отсявайте съмнителните предложения, които звучат твърде добре, за да са истина. 

Ако сте по-внимателни, винаги може да усетите нечестните предложения. Но има и агенции, които работят по договори с работодатели. При тях има списъци със свободни работни места и ако не сте много придирчиви, може да Ви се отворят бързи възможности за наемане.


Не забравяйте да си осигурите и носите всички необходими документи, в т.ч. лична карта и задграничен паспорт. Ще Ви е нужна банкова сметка, телефон, NIN - индивидуален осигурителен номер. Когато започвате работа в Лондон без език и през посредник, трябва да сте готови да получавате по-малко възнаграждение. 

Но след като веднъж сте започнали, ще имате време да се поогледате, без да Ви тежат постоянните разходи (наем, храна, транспорт, услуги...). Затова говорим винаги да мислите в перспектива. Не е лесно за българи в Лондон, но ако сте упорити, организирани и предприемчиви, шансовете са на Ваша страна.

----------------

16 коментара:

Krasi каза...

Ако твърдо сте решили да пристигнете във Великобритания и да живеете в Лондон, но нямате излишни 2 милиона фунта за виза за инвеститори, и даже нямате някакви си 200 хиляди за виза за предприемачи, в такъв случай Ви остава единствения вариант да пристигнете по някакъв легален начин в Англия и да си търсите подходяща работа на място. Това не е лесно да стане без връзки и ще Ви трябват определени спестявания от 2 - 3 хиляди лири за първите 2 - 3 седмици, докато успеете да се уредите, но пак ще е нужно да сте доста пробивни.

ProgaMen каза...

Най-напред - едно предупреждение: Да се намери работа в Лондон, още повече с лош английски език, съвсем не е лесно нито е просто. Но при всички случаи е по-добре да се търси на място, отколкото дистанционно - от България. Това е така, защото англичаните са доста консервативни и са привързани към всевъзможни препоръки. Чужденците се възприемат с повишено внимание и ще е много трудно да сдобиете с препоръки от местен човек. Какво да правите, ако в Англия не познавате нито един човек, който да Ви поръчителства? Тогава Ви остава традиционния път за милионите други емигранти, пристигащи в Лондон от цял свят - да започнете да градите кариера от 0.

образователен център степ бай степ каза...

Не мога да повярвам, че се предлага работа в чужбина, където не е необходимо задължително да говориш езика.Много хора имат нужда от пари, но не знаят или са забравили езика, както е в моят случай.Веднъж отивайки там, то няма как да не го проговори , така и ще се получи хубав акцент, който ще бъде и по приятен за ушите докато се говори.Благодаря ви за тази оферта, за която ни казвате.Веднага я пращам на приятели.

Огнянов-7 каза...

За да си намерите работа в Лондон, първото което трябва да направите, е да попаднете там - на място (работа от дистанция не се търси и едва ли ще намерите, освен ако нямате никакви контакти и изобщо не владеете език - в този случай Ви е нужен посредник). Разбира се, това не бива да става от днес за утре - нужна е много добра предварителна подготовка, която включва осъществяване на контакти с познати, търсене на квартира, осигуряване на пари за начален престой - неща, които ще Ви помогнат по-спокойно да се концентрирате върху главния проблем - намирането на работа, вместо да се занимавате със злободневни проблеми. Още по-добре, ако успеете да се уредите за качествено британско образование, което се котира в цял свят, а междувременно и поработвате доколкото е възможно.

mariana каза...

Да си намерите работа в Лондон би било много и много по-лесно, ако може да представите в документите си за кандидатстване и диплома за английско образование. Така че, една от основните Ви задачи когато пристигнете в Англия е, освен началната работа, да мислите и за включване в образователния процес. Това не е много евтино - стойността на годишното обучение по програмата Masters във Великобритания често възлиза на около 12000 паунда + неизбежните съпътстващи ежедневни разходи и жилище. Затова е добре да искате да се образовате, но от друга страна е нужно добре да прецените своите финансови възможности, особено в началото на своя престой на островите.

MAgy_65 каза...

Който се надява на работа в Лондон, трябва да е наясно, че работата в българските и в английските фирми доста се различава. И на първо място, това е отношението към сътрудниците. В Англия даже могат да Ви създадат проблем с парфюма, ако това се отразява на работата на останалите колеги в помещението.

шаферк-9 каза...

Кариера в чужда фирма.
Когато човек работи за задгранична компания, получава значителен професионален опит, понеже преминава почти по цялата кариерна стълбица. И например, за да станеш мениджър, трябва да преминеш всички специалности, ако трябва от мияч на помещение. Не можеш да работиш в управлението на една фирма, ако не знаеш отвътре как функционира тя, от личен опит.

Hanko_U каза...

Колкото и да се напряга да работи човек в Лондон, ако не е англичанин, ще се издига до едно определено ниво и по-нагоре няма да го пропуснат, освен по някакво голямо изключение. На ръководни постове се назначават преди всичко англичани и то всои хора.

Jeny_764 каза...

Трудно е да се каже дали ще Ви хареса да живеете и/или работи в Англия или в Америка, докато не сте на място и лично не сте проверили. Хората са различни - едни харесват консервативна Англия, други предпочитат Лондон, английската пасторална провинция или провинциална Америка, трети - Уолстрийт. Идете и проверете на място - това е начина. Само с приказки, мечти или четене на сайтове нищо няма да разберете.

Мами-23 каза...

Не всеки отива в Англия зарази работа, пари или по принуда. Има хора, които заминават за Лондон, водени от любопитство, с желанието погледнат живота там. Някои сменят страната от Америка пристигат в Англия, а след това заминават за Австралия. Навсякъде е различно, макар, че всички те са англоезични държави.

Огнянов-7 каза...

Може ли човек да си намери чуждестранна фирма, която да го наеме на работа? Зависи от човека. Някой може, друг не може. Преди всичко е нужен много добро владеене на езика. След това е нужна мобилност - т.е. наличието на достатъчно възможности за пътуване във връзка с назначено интервю за работа (дистанционно - едва ли някой ще Ви наеме). Освен това е нужна упоритост и целенасоченост - някой се отказват да търсят ако не след първия, то най-много след втория или третия отказ. Два три отказа не са нищо. Трябва да имате готовност да опитвате и да Ви отказват 200 - 300 пъти. Е, при тези условия, няма как да не се получи.

Канита каза...

Голяма част от успеха се пада на правилното съставяне на резюме за работа (cv). Обикновено на сайтовете на големите фирми има готови форми или образци за документа, съставени според техните изисквания. Ако няма, може да ползвате указанията, дадени по-горе или просто да потърсите подходящите образци в интернет. Със сигурност ще намерите множество варианти, готови бланки и образци, заедно с подробни указания за попълване.

Жеко каза...

Ако се поразтърси човек из интернет, ще намери доста пособия и указания за правилно съставяне професионална автобиография или резюме (CV) - без каквото в Лондон едва ли ще си намерите работа. В това отношение англичаните са доста стриктни. На мен не ми се наложи да прибягвам до специалисти, а и не виждам особен смисъл в това. Докато да им обяснявам какъв документ и за какво ми е нужен, по-добре е да се запретна самостоятелно.

Ceko_C каза...

Ако се питате каква роля играе образованието при търсене на работа в Лондон, отговора е - голяма, но не най голямата. Все пак не е абсолютно задължително да имате диплома от престижен университет. Нужно е да придобиете умението да се приспособявате към ситуацията, да решавате поставените Ви задачи на работното място, да прилагате своите знания на практика. Ценят се адекватност и активност. А при назначаване на работа, голяма роля играят препоръките от предишен работодател.

Анонимен каза...

Моля ви за помощ .Мой близък търси работа но не знае език какво да прави

Iuliya каза...

Да учи веднага език - попаднали сте на сайт за учене на английски език. Без език шансовете са малки. Въпреки това има публикации и на тема - работа без език - http://samou4itel1.blogspot.com/2015/09/rabota-v-chujbina-bez-ezik-working.html
а също и - http://samou4itel1.blogspot.com/2015/07/rabota-vav-velikobritania-bez-ezik-work.html
а също и - http://samou4itel1.blogspot.com/2015/07/rabota-v-amerika-bez-angliiski-ezik.html
а също и - http://samou4itel1.blogspot.com/2015/05/rabota-v-london-working-in-london-bez.html
а също и - http://samou4itel1.blogspot.com/2015/04/blog-post.html
но най-вече четете това - http://samou4itel1.blogspot.com/2015/04/work-in-england-rabota-v-anglia.html

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: