Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Нулев подлог - Zero (but implied) Subject.

Какво е нулев подлог (Zero Subject)?

Понятието за нулев подлог (Zero subject) не е утвърдено сред английските лингвисти, но все пак съществува и е още един начин за изразяване в английски език.
  • Take out the trash!Известно е, че английското изречение не може да няма подлог  (subject).  Но на практика е възможно да се срещнат изречения, които избягват употребата му. И ако следваме английската преданост и традиции по отношение използването на подлога, би следвало в тези случаи на го наречем "нулев подлог". Отсъствието на подлог е още една форма и начин за изразяване.

Случаи на отсъствие на подлог.

Характерни случаи на подлог в английското изречение са някои отговори на въпроси или в разказната разговорна реч, ако контекста указва към кого се отнася сказуемото. По този начин се получава един особен маниер на фамилиарничене в разговорния стил. Съвсем нормално е да не откриваме подлог и в случаите на повелително наклонение.

Налични издания по английски език - за българи:


Подлога посочва към кого се отнася сказуемото, затова ако това е ясно от контекста или от формата на сказуемото, то подлога може и да не се появява формално в изречението, а само да се подразбира. В тези случаи, това може да го считаме за оправдано и че субекта в изречението е известен. А субект има във всяко изречение, тъй като той е основен елемент на всяко такова - мисълта винаги се отнася към някого.

https://forex17.blogspot.com/
Субект може да отсъства в тези случаи, когато той изглежда неясен, но това не означава, че такъв няма. Или поне не в тези форми, в които сме свикнали да го виждаме и срещаме в английската реч. Това ни дава повод, стъпвайки и на английските лингвистични традиции, да го наречем "нулев подлог" (Zero Subject), но такъв, който е приложим (but implied). Да се надяваме, че с това идеята е изяснена.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: