Translate

---------------------------------------------------------------------------------

14 май 2015

Как да откриете банкова сметка в Англия? | dLambow

Как да откриете банкова сметка в Англия (How to open a bank account in England)?

 

Защо Ви е нужна банкова сметка в Англия?

Има два основни случая, при които ще Ви потрябва да имате собствена банкова сметка в Англия и те са ако смятате да живеете там или да работите, или и двете заедно. Разбира се, има и други случаи и ситуации, при които това може да Ви потрябва, но те са по-скоро изключения.
 
How to open a bank account in England?
Защо Ви е нужна банкова сметка в Англия?

 
Няма как да работите законна работа при английски работодател и той да Ви плаща на ръка, в брой. Това може да става (все още) само в България. Но даже и незаконна работа, при чуждестранен работодател да работите, пак предпочитания вариант си остава да Ви плащат по сметка.




Откриване на банкова сметка в Англия.

Да си откриете сметка в която и да е английска банка, не е нито просто, нито лесно. Наличието на сметка не е само технически въпрос, а и въпрос на сигурност и гаранции. В Англия няма процедури в общината или в полицията по регистрация на местожителство и адрес. Затова най-сигурния начин да се легитимирате с тези си данни (които винаги ще Ви поискат, особено ако става дума за работа), е като покажете банково извлечение или уведомление, адресирано до Вас на постоянния Ви адрес.

Затова, откриването на банкова сметка в Англия е доста увъртяна процедура, но ако имате силно желание, невъзможни работи няма. Формално, за тази процедура във Великобритания са задължителни два документа - лична карта или международен паспорт и потвърждение на адреса за пребиваване или "proof of address", според изискванията на британското законодателство. Най-вероятно, с първия документ няма да имате проблеми, защото така или иначе си го имате, докато втория документ може да стане препъни камък.

Документ за потвърждение на местожителство (Proof of address).

Проблемът с осигуряване на документ за потвърждение на текущо местожителство (Proof of address) касае не само чужденците, но и местните жители на Англия. Това е особено в сила и от значение, ако поради различни причини имате временен адрес в хотел или се налага често да сменяте квартира (причини за това има доста - размер на наема, местоположение спрямо намерената работа, транспортни разноски, сигурност и др.).

Какви документи могат да послужат като доказателство за потвърждение на Вашия постоянен адрес.

На първо място, това е именно редовно (месечно) банково извлечение от съществуваща Ваша сметка в банка, но на Вас това не Ви върши работа - затворен кръг. Следват различни сметки за комунални услуги (utility bills): сметки за вода, ток, газ или за ползване на стационарен телефон (но не и за мобилен телефон). Карта за гласуване (vote card) – като "европейци" ние българите имаме право да гласуваме на местните избори в Англия, което се удостоверява с въпросната карта (но и за нея може да Ви поискат потвърждение на адрес).

Някои банки (примерно Barclays), приемат в качество на доказателство за адрес номер от националното застраховане (national insurance number). За да се получи такъв, Вие трябва да се обърнете към правителствения център по заетостта Job Centre Plus. Други банки (например Lloyds) могат да приемат като документ за потвърждение и договор за наем на недвижим имот (tenancy agreement) с Вашите имена върху него, но само ако е разпечатан на фирмена бланка на британска агенция за недвижими имоти.

Студентите могат да представят документ от училището или университета, в което се съдържа потвърждение на адреса за живеене. Какъвто и да е случая, трябва да подчертаем, че какъвто и да е документа за потвърждение, той трябва да съдържа Вашите имена и адрес по местожителство в рамките на Великобритания. Най-лесно от всичко изброено е да се снабдите със сметка за комунални услуги (така или иначе ги получавате редовно) и стига да са на Ваше име. Не се изкушавайте да фалшифицирате такива на фотошоп - англичаните обожават да звънят до компаниите и да проверяват информацията.

Фалшифицирането на документи води не само до отказ за регистрация и откриване на банкова сметка, но и до доста по-сериозни проблеми и обвинения, в т.ч. и до екстрадиране и забрана да посещавате страната. Ако квитанциите пристигат на името на Ваш съпруг или съпруга, може да се обърнете към компанията доставчик на услугата да впише и Вашето име в сметката. Обикновено това Ви желание се изпълнява. Единственото неудобство по тези сметки е, че първата квитанция ще трябва да я чакате след 3 месеца от нанасянето Ви във съответното жилище.

Все пак, наличието и на двата документа, изисквани по закон, не Ви гарантира откриване на банкова сметка в Англия. Всяка банка може да има допълнителни изисквания към други документи и филтри, които обикновено не се обнародват публично. Има банки, в които ще е практически невъзможно да си откриете сметка (Royal Bank of Scotland), колкото и да искате, а има и такива, които с голяма охота ще Ви открият сметка (Lloyds TSB). Това може да се види на място, от чакащите пред клона на съответната банка.

Чекова книжка и карта Visa.

Към откритата банкова сметка Вие може да получите съответна чекова книжка и карта Visa, за които не плащате нищо, освен комисионна за конкретните транзакции. По стара английска традиция, тези документи Ви ги изпращат по пощата, което означава, че адреса Ви трябва да е действителен, а от друга страна остава проблема с отваряне на писмата и кражба на съдържанието им (в което е малко вероятно да са замесени англичани). Но даже и да стане кражба, банката ще Ви компенсира щетите. Повечето банки дават онлайн достъп да банкиране с откритата Ви сметка (обикновено не прилагат СМС - известяване).

Откриване на депозити в английски банки.

Слагането на пари на срочен депозит в английски банки едва ли може да бъде интересно, поради ниските лихви от порядъка на 1 - 2 % годишно, като даже и от този мизерен доход ще Ви се наложи да платите данък. От този момент нататък, банката ще започне да Ви изпраща (разбира се - по пощата) периодични извлечения по сметките Ви, които на свой ред могат да Ви послужат след това като proof of address. Затова е задължително да ги съхранявате. Искат ги на много места - емиграционни власти, детски градини, училища и други институции.

Теглене на пари от сметка с банкова карта.

Тегленето на пари с карта от банковата Ви сметка (например, след като сте получили заплата) става от многобройните банкомати, които се наричат cashpoint. Ако банкомата е на банката, в която имате карта, много е вероятно да не Ви начисляват комисионна за тегленето. Има и друг вид банкови терминали за теглене на кеш с надпис "Free cash here", "Free withdrawals" и т.п., където пращате комисионна, само ако банката е установила такава. Това не важи за карти, издадени от банки в България, в който случай може да Ви начисляват значителна комисионна.

Общо взето, това е най-съществената информация по въпроса как да откриете банкова сметка в Англия (How to open a bank account in England), какви са свързаните с това процедури и докумeнти, както и случаите за които тя ще Ви е необходима и процедурите за ползването й.

----------------

26 коментара:

Неси 90дан каза...

Не всяка банка в Англия е готова да Ви открие сметка, особено ако току-що пристигате и нямате установен адрес, препоръки и други формалности. А без банкова сметка едва ли ще се оправите, освен ако не сте на принципа на нелегалното преживяване.

Tano-65 каза...

За всички, които планират да останат във Великобритания за по-продължителен срок, е необходимо да привикнат с мисълта за лявото движение по улиците и пътищата, за тоталната вежливост и за това, че банковата карта към личната банкова сметка (Personal Account) ще трябва да се ползва даже когато искат да си купят дъвка.

Дари Петк каза...

Банкова карта във Великобритания се използва толкова често, че някои жители на мъгливия остров забравят как изглеждат реалните пари. И в действителност такива могат да Ви потрябват изключително рядко, тъй като и най-дребните покупки могат да се правят с карта.

Propiten_5fgy каза...

Да открие сметка в банка на Великобритания, може всеки, който легално пребивава на територията на страната, независимо от вида на визата си. Ограничения за чужденци да не откриват банкова сметка - няма, като главното изискване е да имате 18 навършени години.

шанко56 каза...

Детски влог - сметка в банка: За децата, в банките е предвидена специална детска банкова сметка, с която им се издава кеш (cash) карта. Тази кеш карта, след навършване на 16 години преминава в обикновена дебитна карта.

dimitrina каза...

Практически всички банки в Англия предлагат безплатно обслужване на личните сметки. Допълнително заплащане има за допълнителни услуги, като например за медицинска или международна туристическа застраховка, застраховка за техническа помощ на пътя и др.

Unknown каза...

Днес си отворих сметка в barclays за 15 мин става но миналия понеделник отидох до офиса за да си запиша час нужните документи са лична карта и писмо за национално осигурителен номер

Неси-90Дан каза...

Ако извършвате определени услуги или работите по трудов договор, е задължително да имате картова сметка в английска банка - плащането ще бъде по нея. Но трябва през цялото време да сте сигурни, че имате достатъмчно средства по сметката. В противен случай, банката ще Ви предоставя ползването на краткосрочен кредит (overdraft), който най-вероятно ще е съпроводен с високи лихви до погасяването му и допълнителни такси. Не влизайте в спиралата на задлъжнялостта.

Zarko_65 каза...

При откриване на нова сметка, може да се откажете от всички допълнителни услуги и да ползвате сметката си само по прякото й предназначение - за получаване и изпращане на пари. Банковата сметка в Англия е като главна артерия за Вашата жизнена дейност. Без нея нищо не можете да разплатите или да си получите заплатата, освен ако пребивавате незаконно, но и тогава е трудно без сметка.

Stan76ta каза...

Трудно е да преувеличите възможностите на Вашата банкова сметка във Великобритания. Картите се приемат навсякъде - практически във всеки магазин, ресторант, пъб ... Но някъде има ограничения на минималната сума на покупка. Така че, наличието на сметка с карта в английска банка, Ви позволява да правите покупки практически по цял свят, вкл. и в интернет магазини.

qnka_stefanova каза...

При откриване на сметка, автоматично ще Ви предоставят услуга по онлайн банкиране (online-banking), което Ви дава достъп до Вашите средства през Интернет и позволява да се извършват банкови операции със сметката Ви, където и да се намирате.

Досьо-2 каза...

Използвайки онлайн банкиране, може да забравите за такива важни моменти като своевременното плащане на наема за жилището, мобилен телефон, интернет, комунални плащания. Това при всички случаи ще Ви освободи много време, ако изобщо разполагате с такова.

Unknown каза...

Със всяка VISA,VISA Electron,MASTERCARD,Maestro,AMEX, Vpay и още няколко издадени от ,който и да било картов издател и/или банка по света можете да плащате където пожелаете на терминал в която и да е точка в света. Така,че не само английските карти Ви дават право по цял свят да пазарувате вкл и в интернет :)

Анонимен каза...

Въпрос: за първи път ли тук в Англия се сблъсквате с онлайн банкиране? В България го има от поне 2005 г.
Странно ми е да чета коментари, какво може да се прави с онлайн банкиране. Допълвам ,че дори през телефон може да се използва онлайн банкиране. Също така по-модерните смартфони,които имат NFC чип може да бъде настроен да заплащате безконтактно на пос терминалите по целия свят. Да не говорим и за Apple pay.

юри.гергиев каза...

По принцип е така, но не съвсем. Редица карти имат ограничения и даже забрани за разплащания. Често картодаржатели на карти, издадени от някои български банки се оплакват от това.

Unknown каза...

Zdraveite iskam da vi popitam moga li s nin da si otkria bankova smetka

Unknown каза...

Здравейте Може ли някой да ми каже защо след 3 месеца ми спряха и прекратиха банкова сметка на Барклайс???

Unknown каза...

Здравейте...защо по дяволите след три месечно обслужване на Барклайс картата ми я спират...близо 3 месеца имах дебитна карта на Барклайс и внезапно са решили да ми я закрият...може ли причината да е това че им отказах застраховка живот за само 6 £ на месец?????

Unknown каза...

Много трудно може да се окаже.

Анонимен каза...

Оди у Лойдс,Филипе,мани ги тия от Баркли

Plamen каза...

Нямам идея защо са ти я спрели аз миналия Четвъртък си о т

Novini1Online: каза...

Най-голям брой кражби на пари от банкови карти в чужбина стават в страните от Азиатско-тихоокеанския регион и в страните от Америка, където все още не са преминали на карти с микропроцесор. Най-често парите от картите се крадат чрез скиминг или след загубата или кражбата на банкова карта с ПИН кода.

Unknown каза...

Ne znam no shte sam blagodaren ako uspeia da si otvariam bankova smetka

Simeon M каза...

Откриване на банкова дебитна карта на Monese за Англия + £5 подарък бонус!

Здравейте,

Дебитна карта която Monese предлага е много подходяща за новодошлите в Англия, Monese не иска доказателство за адрес, улесняват процедурата, трябва само да снимате личната си карта и паспорта/шофьорска книжка, и трябва да изчакаш ~3 дни за да си я получиш по пощата ако си в Англия, но също така може да я получите и ако сте в България, разбира се ще отнеме повече от 3 дни да стигне до вас, но аз получих моята за 3 дни тук в Англия.

Изтеглите Monese app на смартфона и когато се регистрирате в самото начало въведете този код ( SIMEO738 ) за да получите £5 бонус които ще бъде внесен от Monese в новата ви карта след като е направен превод в нeя и ще получите тези £5 в новата си карта като подарък за това че сте използвали кода.

Може да използвате всеки Post Office за да преведете сума в новата си карта.

Картата Monese може да се използва за:

1. Получаване на заплата.
2. Патуване в автобус/метро.
3. Плащане в магазина.
4. Пазаруване онлайн.
5. Плащане/TopUp на сметката за телефона и т.н.

Всичката останала информация която не съм написал и искате да знаете за картата и техните услуги е подробно описана и може да прочетете в app на Monese.

Обща Информация за Monese:

Monese Ltd (“Monese”) е компания, регистрирана в Обединеното кралство с номер на дружеството 8720992 и бизнес адрес 85 Great Portland Street, London, W1W 7LT.
Тел. Номер - +441706304001

Успех на всички.

Simeon M каза...

Как да си откриете банкова сметка
/дебитна карта/ на Monese за Англия + £10 подарък бонус!


Опитът които съм имал от много месеци използвайки Дебитна карта която Monese предлага е един добър избор за мен когато дойдох в Англия за пръв път като за първоначална сметка /дебитна карта/ за получаване на заплата, което е прави много подходяща и за другите новодошли в Англия. Monese не искат доказателство за адрес, което много улеснява процедурата, трябва само да снимате личната си карта и паспорта/шофьорска книжка в приложението на Monese и трябва да изчакаш ~3 дни за да си я получиш по пощата ако си в Англия, но също така може да я получите и ако сте в България, разбира се ще отнеме повече от 3 дни да стигне до вас, но аз получих моята за 3 дни тук в Англия.

Може да си изтеглете Monese app на смартфона си и когато се регистрирате в самото начало въведете този код SIMEO738 за да получите £10 бонус които ще бъде внесен от Monese в новата ви карта след като е направен превод в нeя и ще получите тези £10 в новата си карта като подарък за това че сте използвали кода.

Картата Monese може да се използва за:

1. Получаване на заплата.
2. Патуване в автобус/метро.
3. Плащане в магазина.
4. Пазаруване онлайн.
5. Плащане/TopUp на сметката за телефона и т.н.
6. Доказателство за адрес!
Ако внесете сума в Monese картата си и си извадите
извлечение /statment/ може да го използвате като доказателство за адрес.


Може да използвате всеки Post Office за да преведете сума в новата си карта.

Всичката останала информация която не съм написал и искате да знаете за картата и техните услуги е подробно описана и може да прочетете в app на Monese.

Обща Информация за Monese:

Monese Ltd (“Monese”) е компания, регистрирана в Обединеното кралство с номер на дружеството 8720992 и бизнес адрес 85 Great Portland Street, London, W1W 7LT.
Тел. Номер - +441706304001

Успех на всички.

Unknown каза...

Има ли онлайн банка която предлага овърдрафт?

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: