Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

01 февруари 2024

Проста пълзяща средна | dLambow

(Simple Moving Average) -

Технически индикатор Проста пълзяща средна, наричана понякога и "Плъзгаща средна"


Какво е Проста пълзяща средна?

Проста пълзяща средна (Simple Moving Average - SMA), наричана понякога и "Плъзгаща средна", е технически индикатор за търговия на форекс от групата на Пълзящите средни, който отразява средната стойност на цената на дадена валутна двойка за определен брой периоди. Тя се изчислява като се сумират цените за всички периоди и се разделят на броя на периодите. SMA е изоставащ индикатор, който показва общата тенденция на цената.

Проста пълзяща средна
Проста пълзяща средна (Simple Moving Average)

Например,

Ако използваме 50-дневна SMA за EUR/USD, това означава, че ще изчислим средната цена на двойката за последните 50 дни. За да направим това, ще добавим цените на затваряне на EUR/USD за всеки от последните 50 дни и след това ще разделим резултата на 50.

Как се използва SMA за търговия на форекс?

SMA може да се използва за търговия на форекс по различни начини.

- Използване на две SMA

Един често срещан подход е да се използват две SMA с различни периоди за идентифициране на тенденции. Например, един трейдър може да използва 50-дневна SMA и 200-дневна SMA. Ако 50-дневната SMA е над 200-дневната SMA, това предполага, че има възходяща тенденция. Ако 50-дневната SMA е под 200-дневната SMA, това предполага, че има низходяща тенденция.

- За идентифициране на трендове (тенденции) на пазара

Ако SMA се движи нагоре, това може да означава, че има тенденция нагоре на пазара. Ако SMA се движи надолу, това може да означава, че има тенденция надолу на пазара. Например, ако EUR/USD е в тенденция нагоре, можем да очакваме, че цената ще продължи да се повишава, докато SMA продължава да се движи нагоре. Ако SMA започне да се движи надолу, това може да е сигнал, че тенденцията нагоре е приключила.

- За определяне на силата на тенденциите

Колкото по-дълга е SMA, толкова по-голяма е силата на тенденцията. Например, 200-дневната SMA е по-силна от 50-дневната SMA. Например, ако EUR/USD има 200-дневна SMA, която се движи нагоре, това е по-силен сигнал за тенденция нагоре, отколкото ако EUR/USD има 50-дневна SMA, която се движи нагоре.

- За търговия на пробиви

Ако използвате SMA за търговия на пробиви, ще търсите сигнали за покупка, когато цената на актива пробие нагоре над SMA. Например, ако търгувате с евро/щатски долар (EUR/USD) с 50-дневна SMA, ще търсите сигнал за покупка, когато цената на EUR/USD пробие нагоре над 50-дневната SMA.

- За идентифициране на възможности за търговия

SMA може да се използва за идентифициране на възможности за търговия, като например пробиви. Пробивът е ситуация, при която цената преминава над или под SMA. Например, ако EUR/USD има 50-дневна SMA, която се движи нагоре, можем да очакваме, че цената ще продължи да се повишава, ако тя пробие над SMA.

- За определяне на точки за влизане и излизане от сделки

SMA може да се използва и за идентифициране на точки за влизане и излизане от сделки. Например, един трейдър може да търси възможности за влизане в сделка, когато 50-дневната SMA пробие 200-дневната SMA отгоре надолу.

- За идентифициране на поддръжката и съпротивата:

SMA може да се използва за идентифициране на нива на подкрепа и съпротива, като се проследява, където цената се връща след движение в една или друга посока.

- За идентифициране на възможности за търговия с консолидации:

SMA може да се използва за идентифициране на възможности за търговия с консолидации, като се търсят периоди, в които цената се търгува в тесен диапазон, заобиколен от две SMA.

- За идентифициране на възможности за търговия с трендове:

Проста пълзяща средна може да се използва за идентифициране на възможности за търговия с трендове, като се търсят периоди, в които цената се движи в една или друга посока, без да се връща обратно към цената на SMA.


Как да изберете период на време за Проста пълзяща средна?

Периодът на време за SMA, който използвате, ще зависи от вашата времева рамка за търговия и от това, което се опитвате да постигнете.

  • - Ако търгувате на краткосрочна времева рамка, като например 15-минутни или 30-минутни графики, може да искате да използвате по-кратък период на време, като 5-дневна или 10-дневна SMA.
  • - Ако търгувате на дългосрочна времева рамка, като например седмични или месечни графики, може да искате да използвате по-дълъг период на време, като 200-дневна или 500-дневна SMA.


Преимущества и недостатъци на SMA


Предимства:

  • - SMA е сравнително лесен за използване индикатор.
  • - SMA може да се използва за идентифициране на тенденции, поддръжката и съпротивата, възможности за търговия с консолидации и възможности за търговия с трендове.


Недостатъци:

  • - SMA може да бъде инертен индикатор, което означава, че може да отнеме известно време, за да реагира на промени в цената.
  • - SMA може да бъде чувствителен към шум, което означава, че може да бъде повлиян от случайни колебания в цената.


Съвети за използване на Прости пълзящи средни

Ето някои съвети за използване на SMA за търговия на форекс:

- Използвайте различни времеви рамки

SMA може да се използва за различни времеви рамки. Можете да използвате къси времеви рамки, като например 5-дневна SMA, за търговия на краткосрочни тенденции. Можете да използвате дълги времеви рамки, като например 200-дневна SMA, за търговия на дългосрочни тенденции.

- Използвайте различни SMA

Можете да използвате комбинация от различни SMA, за да получите по-точни сигнали. Например, можете да използвате 50-дневна SMA за идентифициране на тенденции и 200-дневна SMA за определяне на силата на тенденциите.

- Използвайте в съчетание с други технически индикатори

SMA може да се използва в комбинация с други технически индикатори, за да се подобри точността на сигналите. Например, можете да използвате SMA в комбинация с индикатор за обем, за да идентифицирате по-силни тенденции.

Заключение

SMA е универсален индикатор, който може да се използва за търговия на различни финансови пазари, включително форекс. Тя е лесна за използване и може да бъде много ефективна за идентифициране на тенденции и възможности за търговия.

SMA е мощен инструмент, който може да бъде използван за подобряване на вашата търговия на форекс. С малко практика можете да научите как да използвате SMA за идентифициране на тенденции и възможности за търговия. Въпреки това, е важно да разберете как работи SMA и да го използвате в комбинация с други индикатори и техники за търговия, за да увеличите вероятността от успех.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: