Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

10 февруари 2024

Пророчеството на бог Тот

(The Prophecy of the God Thoth) -

"Създателят ще спаси света" - пророчеството на бог Тот

„Тъмнината ще бъде предпочитана пред светлината и смъртта ще се смята за по-изгодна от живота; никой няма да вдигне очи към небето; благочестивите ще се считат за луди, а нечестивите - за мъдри; лудият ще бъде смятан за смел човек, а нечестивият ще бъде почитан като добър... Но когато всичко това се случи ..."

Пророчеството на бог Тот
Пророчеството на бог Тот (The Prophecy of the God Thoth)

Пророчествата

В цялото многообразие от култури, произлезли от различни времена и народи, винаги се е обръщало специално внимание на пророчествата. В западната култура най-известният предсказател е Нострадамус. Древната цивилизация на маите е имала календарна система и е използвала астрономически наблюдения и календарни цикли, за да предскаже бъдещето.

Защо хората винаги са се интересували от предсказания и пророчества?

Те осигуряват разбиране и смисъл на събитията, случващи се на земята. Предсказанията и пророчествата продължават да бъдат част от много култури и вярвания по света.

Създателят ще спаси света

От древната египетска цивилизация, която съществува от 5000 години, идва пророчество, че Създателят ще спаси света. Подобни пророчества, че Създателят ще спаси света, съществуват и в други култури.

Кой е бог Тот?

Един от основните богове на Египет бил Тот - богът на Луната, мъдростта, знанието, йероглифите, науката, магията, изкуството и преценката.

Пророчеството на Тот

Пророчеството на Тот е документирано в книгата Асклепий: Съвършеният дискурс на Хермес Трисмегист. Тот получава името Хермес Трисмегист, след като Египет е завладян от древните гърци (Александър Велики) и след това от Римската империя. Този период е известен като елинистически Египет.

Част от текста от трактата „Асклепий”:


1.

„Не знаеш ли, Асклепий, че Египет е образ на Небето, или, по-точно, в Египет всички действия на силите, които управляват и действат на небето, се пренасят на Земята?
Не, по-скоро трябва да се каже, че цялата Вселена обитава на тази наша земя като в светилище. И все пак, тъй като става за мъдри хора да знаят всички събития, преди да се случат, вие не трябва да оставате невежи за това:

Ще дойде време, когато ще стане ясно, че напразно египтяните са се покланяли на божеството с искрено благочестие и ревностно служене; и цялото ни свято поклонение ще бъде безплодно и неефективно. Защото Боговете ще се върнат от Земята на Небето. Египет ще бъде изоставен и земята, която някога е била дом на религията, ще остане пуста, лишена от присъствието на своите божества."

2.

„О, Египет, Египет, от твоята религия няма да остане нищо освен празна приказка, в която децата ти няма да вярват в бъдещето; няма да остане нищо освен издълбани думи и само камъни ще говорят за вашето благочестие. И в този ден хората ще бъдат уморени от живота и вече няма да смятат Вселената за достойна за страхопочитание и поклонение. И следователно религията - самата най-голяма благословия, тъй като няма, не е имало и никога няма да има нищо, което може да се счита за по-голямо благо - ще бъде заплашена от унищожение; хората ще я смятат за бреме и ще започнат да я презират.

Те ще престанат да обичат света около тях - това несравнимо Божие творение, тази великолепна структура, която той е изградил, това всеобхватно добро, състоящо се от неща в най-разнообразни форми, този инструмент, чрез който волята на Бог действа в това, което Той създаден, безпристрастно насърчаващ благосъстоянието на човека. Това е комбинацията и натрупването на цялото многообразие от неща, които могат да предизвикат преклонение, възхвала и любов на съзерцателя.

Тъмнината ще бъде по-желана от светлината, смъртта ще се счита за по-изгодна от живота; никой няма да вдигне очи към небето; благочестивите ще се считат за глупави, а нечестивите - за мъдри; лудият ще се счита за смел човек, а злият - за добър. Що се отнася до душата и вярата, че тя е безсмъртна по природа или може да се надява да постигне безсмъртие, както ви научих, всичко това ще бъде осмивано и дори убедено, че е лъжа. Нито една дума на благоговение или благочестие, нито една поговорка, достойна за Небето и Небесните Богове, няма да бъде чута или повярвана.

И боговете ще напуснат човечеството (колко тъжно!), и ще останат само злите ангели, които се смесват с хората и ще принуждават нещастните да извършват всякакви безразсъдни престъпления - войни, грабежи, измами и всичко, което е враждебно на природата. на душата. Тогава Земята вече няма да стои непоклатима, морето няма да може да носи кораби; небесата няма да поддържат звездите в техните орбити, звездите няма да следват постоянния си курс в небето; гласовете на всички богове задължително ще замлъкнат; плодовете на Земята ще изгният; почвата ще стане безплодна и въздухът ще стане отвратителен в мрачна стагнация. Така ще остарее този свят. Религията ще изчезне; ще настъпи хаос и всичко ще се обърка; всички добри неща ще изчезнат.”

3.

„Но когато всичко това се случи, Асклепий, тогава Господ и Отец, Бог, първият преди всички, създателят на този Бог, който е бил първороден, ще погледне какво се е случило и ще спре безпорядъка чрез влиянието на своето воля, което е добре. Той ще върне на правия път тези, които са се отклонили от истинския път; той ще очисти света от злото, или ще го измие с водни потоци, после ще го изгори с най-жесток огън, или ще го очисти отново с война и мор. И така той ще върне своя свят в предишния му вид, така че Вселената отново да бъде призната за достойна за поклонение и невероятно благоговение, а Бог, Създателят и Реставраторът на могъщата картина, ще бъде почитан от хората от онова време, постоянно му посвещава химни, хваление и благодарности.

Това е новото раждане на Вселената; това е пресъздаване на всичко, което е добро – свято и благоговейно възстановяване на цялата природа; и това се извършва в течение на времето според вечната воля на Бог. Защото Божията воля няма начало; винаги е едно и също, и както е сега, винаги е било - без начало. Защото в самата същност на Бог се крие желанието за добро.”

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: