Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 април 2023

Огънят на св. Елмо | dLambow


Огън на Свети Елмо или светлините на Свети Елмо - какво е това? 

Огънят на св. Елмо (англ. Saint Elmo's fire, Saint Elmo's light) е електрически разряд във формата на искрящи светлини или четки (коронен разряд), който се проявява по острите краища на високи обекти (кули, корабни мачти, самотни дървета, остри върхове на скали и така нататък) при голямо напрежение на електрическото поле в атмосферата.

Огънят на св. Елмо
Огънят на св. Елмо (Saint Elmo's fire, Saint Elmo's light)

Те се формират в моментите, когато електрическата напрегнатост на полето в атмосферата на съответния връх достига стойност от около 500 V / m или по-висока, което често се случва по време на буря или по време на приближаването й, а през зимата по време на сняг бури и виелици.

По физическа природа, огньовете на св. Елмо представляват особена форма на коронен разряд. Името на феномена е получено от името на Св. Елмо (Еразъм) - покровител на моряците в католицизма. За моряците тяхното появяване е обещавало успех по време на опасност - и спасение. Огънят на св. Елмо може да се появи по обшивката на самолет, който е попаднал в облак от вулканична пепел. 




Днес са разработени методи, които позволяват да се получи изкуствено такъв разряд. Някои от тях са достъпни и в домашни условия - например, свалете от себе си синтетична блуза или пуловер и насочете към тях игла. От определено разстояние, на върха на иглата се появява електрически разряд, ясно видим в тъмнината, като се чува и съскане.

Също така е възможно да се причини на върха на игла, като бъде доближена до цветен телевизор с кинескоп, или в непосредствена близост до апарат, подобен на трансформатора на Тесла, на разстояние по-голямо от необходимото за дъгов разряд.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: