Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

14 април 2023

Червени Великденски яйца | dLambow

(Red Easter eggs)

Легенди за червените Великденски яйца

Една легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртьци“(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда, относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.

Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самият Бог. В древността яйцата се боядисвали с отвари от билки. През последните десетилетия вече започнаха да се украсяват, ползвайки различни методи с восък, листа и др.

Червени Великденски яйца
Червени Великденски яйца (Red Easter eggs)

Великденските яйца, наричани още пасхални яйца, са яйца, които се украсяват за християнския празник Великден, който празнува възкресението на Исус. Като такива, великденските яйца са често срещани през сезона на Великден (Великденски сезон). Най-старата традиция, която продължава да се използва в Централна и Източна Европа, е използването на боядисани и изрисувани кокоши яйца.  

Въпреки че яйцата като цяло са били традиционен символ на плодородието и прераждането, в християнството, за празнуването на Великден, великденските яйца символизират празния гроб на Исус, от който Исус е възкресен. В допълнение, древна традиция е боядисването на великденските яйца с червения цвят „в памет на кръвта на Христос, пролята по времето на неговото разпятие“.


Този обичай на великденското яйце, според много източници, може да бъде проследен до ранните християни от Месопотамия и оттам се разпространява в Източна Европа и Сибир чрез православните църкви, а по-късно в Европа чрез католическата и протестантската църква.  

Освен това широкото използване на великденските яйца, според медиевистите, се дължи на забраната за яйца по време на постите, след което на Великден те са били благославяни за случая.  

Модерен обичай на някои места е да се заменят червените Великденски яйца с шоколадови яйца, увити в цветно фолио, ръчно резбовани дървени яйца или пластмасови яйца, пълни със сладкарски изделия като шоколад.
-------------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: