Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

14 април 2023

Антъни Хопкинс | dLambow

(Antony Hopkins)

Антъни Хопкинс за мъдростта на един свой стар приятел...

„Попитах един приятел, който е над 70 и наближава 80, какви промени усеща в себе си на тази възраст?"

Антъни Хопкинс
Антъни Хопкинс (Antony Hopkins)

Той ми изпрати следния отговор:

  • 1. След като обичах своите родители, братя и сестри, съпруга, децата и приятелите си, сега започнах да обичам себе си.
  • 2. Разбрах, че не съм Титан. Светът не лежи на моите рамене.
  • 3. Спрях да се пазаря с продавачите на плодове и зеленчуци. Още няколко стотинки няма да ме сломят, но могат да помогнат на едно бедно момче да спести, за да плати училището на детето си.
  • 4. Оставям на сервитьорката голям бакшиш. Допълнителните пари може да предизвикат усмивка на лицето й. Тя си изкарва прехраната много по-трудно от мен.
  • 5. Спрях да казвам на възрастните хора, че вече са разказвали тази история много пъти. Историята им помага да вървят по алеята на паметта и да преживеят миналото си.
  • 6. Научих се да не поправям хората, дори когато знам, че грешат. Тежестта да направя всички перфектни вече не ме смазва. Моето съвършенство е по-ценно от чуждото.
  • 7. Правя комплименти свободно и щедро. Комплиментите развеселяват не само получателя, но и мен. И един малък съвет към получателя на комплимента, никога, НИКОГА не отказвайте, просто кажете „Благодаря“.
  • 8. Научих се да игнорирам гънка или петно ​​върху ризата си. Личността говори по-силно от външния вид на човек.
  • 9. Отдалечавам се от хора, които не ме оценяват. Те може да не знаят моята стойност, но аз я знам.
  • 10. Запазвам хладнокръвие, когато някой играе мръсно, за да ме изпревари в надпреварата с плъхове. Аз не съм плъх и не принадлежа към на тази раса.
  • 11. Уча се да не се смущавам от емоции. Моят разум ме правят човек.
  • 12. Разбрах, че е по-добре да зарежа егото, отколкото да прекратя връзката. Моето его ще ме държи самотен, докато в една връзка никога няма да бъда сам.
  • 13. Научих се да живея всеки ден пълноценно.
  • 14. Правя това, което ме прави щастлив. Аз съм отговорен за моето щастие. Щастието е избор. Можете да бъдете щастливи по всяко време, просто изберете да бъдете такива!“



Сър Антъни Хопкинс (Sir Anthony Hopkins)

Някои интересни факти за Сър Антъни Хопкинс.

Кой е Сър Антъни Хопкинс?

Сър Антъни Хопкинс (Sir Anthony Hopkins) е британски и американски филмов и театрален актьор, филмов режисьор и композитор. Той е роден на 31 декември 1937 г., в предградие на град Порт Толбът, графство Нийт Порт Толбът, Уелс, Великобритания. Той получиава титлата “сър” през 1993 година от кралица Елизабет II за заслуги в изкуството. Известен е с ролите си на:
  • - Ханибал Лектър,
  • - Пикасо,
  • - Хемингуей,
  • - Никсън,
  • - Хичкок и много други.
Хопкинс получава Оскар за най-добра мъжка роля през 1991 година за филма "Мълчанието на агнетата". Той е също така талантлив композитор, като издава албума “Композитор” през 2012 година съвместно с филхармонията на Бирмингам.

Детството и образованието на Антъни Хопкинс

Родителите му са Ани Мюриел и Ричард Артър Хопкинс, които имат пекарна.
Той е слаб ученик в училище и често се отклонява от уроците. Има интерес към изкуството, музиката и историята, но не и към актьорството. Посещава Джоунс Вест Мон Скул в Порт Толбът, където среща своя ментор Ричард Бъртън (Richard Burton), който го насърчава да се занимава с актьорство.

Хопкинс служи две години в Кралските военновъздушни сили през 50-те години, след което постъпва в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон през 1957 година.
Завършва академията през 1959 година и започва да играе в театъра, телевизията и киното. Една от неговите първи роли е тази на Ричард Лъвското сърце в филма “Лъвът през зимата” през 1968 година.

Кариера и постижения

Антъни Хопкинс има дълга и успешна кариера като актьор, режисьор и композитор. Ето някои от неговите най-забележителни постижения:

Sir Anthony Hopkins печели Оскар за най-добра мъжка роля през 1991 година за изпълнението си на Ханибал Лектър в трилъра "Мълчанието на агнетата". Номиниран е още три пъти в тази категория за филмите:
  • - “Земя на сенките” (1993),
  • - “Никсън” (1995) и
  • - “Бащата” (2020).
Получава две награди Еми за най-добър актьор в минисериал или филм за ролите си на:
  • - Бруно Хауптман в “The Lindbergh Kidnapping Case” (1976) и
  • - на Адолф Хитлер в “Бункерът” (1981).
Отличен е с три награди BAFTA - две за най-добър актьор за филмите:
  • - “Мълчанието на агнетата” и
  • - “Земя на сенките”
и една за най-добър телевизионен актьор за сериала:
  • - “Война и мир” (1972).
През 2008 година той е получава и стипендия BAFTA за цялостни постижения. Антъни Хопкинс е удостоен с Златен глобус на името на Сесил Демил през 2006 година за изключителен принос в света на развлеченията. Той е рицар от кралица Елизабет II през 1993 година за заслуги в изкуството. Има двойно гражданство - британско и американско.

Хопкинс е също така талантлив композитор, като издава албума “Композитор” през 2012 година с помощта на филхармонията на Бирмингам. Неговата музика е използвана и в някои от филмите му, като например:
  • - “Сладкият Ноември”,
  • - “Аугуст” и
  • - "Боби".
Това са само някои от многото достижения на Антъни Хопкинс, които показват неговия талант, разнообразие и уважение в индустрията.

Кои са най-известните филми на Сър Антъни Хопкинс?

Сър Антъни Хопкинс е участвал в много филми, които са станали класики на киното. Ето някои от най-известните му филми според IMDb рейтинга:

“Мълчанието на агнетата” (1991)

Трилър, в който Хопкинс играе ролята на психопатичния канибал Ханибал Лектър, който помага на агентката Кларис Старлинг (Джоди Фостър) да залови сериен убиец. Този филм е един от петте, които са спечелили Оскари в петте главни категории, включително най-добър актьор за Хопкинс.

“Човекът-слон” (1980)

Драма, базирана на истинската история на Джоузеф Мерик, който страда от тежка деформация на лицето и тялото. Хопкинс играе ролята на д-р Фредерик Тревс, който го открива и го приютява в болница. Макар, че този филм е номиниран за осем Оскара, но не е спечелил нито един.

“Лъвът през зимата” (1968)

Историческа драма, в която Хопкинс дебютира на голям екран в ролята на Ричард Лъвското сърце, син на крал Хенри II (Питър О’Тул) и кралица Елинор (Катрин Хепбърн). Този филм печели три Оскара, включително най-добра актриса за Катрин Хепбърн (Katharine Hepburn).

“Никсън” (1995)

Биографична драма, в която Хопкинс играе ролята на скандалния американски президент Ричард Никсън, който подава оставка след аферата Уотъргейт. Този филм е номиниран за четири Оскара, включително най-добър актьор за Хопкинс.

“Тор: Рагнарьок” (2017)

Филм, базиран на комиксите на Marvel, в който Хопкинс играе ролята на Один, бог-цар на Асгард и баща на Тор (Крис Хемсуърт) и Локи (Том Хидълстън). Този филм е третият от поредицата за Тор и получава положителни отзиви от критиката и публиката.

Това са само някои от многото филми, в които Сър Антъни Хопкинс показва своя талант и харизма.

Има ли някаква интересна история за получаването на Златен глобус?

През 2006 година Хопкинс е удостоен със Златен глобус на името на Сесил Демил за изключителен принос в света на развлеченията. Тази награда е една от най-престижните в киноиндустрията и се присъжда от Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Но това, което прави историята интересна, е начинът, по който Хопкинс получава наградата.

Той не е можел да присъства на церемонията лично, защото е зает със снимките на филма “Боби”, в който играе ролята на бившия американски президент Дуайт Айзенхауер (Dwight Eisenhower). Затова той изпраща видеосъобщение, в което благодари на организаторите и публиката за наградата. 

Но видеото е записано преди церемонията, Хопкинс е облечен с грим и костюм за ролята си (на Айзенхауер). Така че, когато показват видеото на голям екран, публиката вижда не Антъни Хопкинс, а Дуайт Айзенхауер да приема Златен глобус.

Това е неочаквано и забавно за всички, които гледат церемонията. Хопкинс е показва своите чувство за хумор и професионализъм, като не пропуска да изрази своята благодарност, въпреки че не е могъл да го направи лично. Това е още едно доказателство за неговия талант и уважение в индустрията.

Има ли филми, в които участва заедно с Ема Томпсън?

Има няколко филми, в които Сър Антъни Хопкинс и Ема Томпсън (Emma Thompson) играят заедно. Ето някои от тях:

“Остатъкът от деня” (1993)

Историческа драма, базирана на романа на Кадзуо Ишигуро (Kazuo Ishiguro), в която Хопкинс играе ролята на главния иконом на английски лорд, а Томпсън е неговата икономка, като при това е забъркан и любовен интерес. Този филм е номиниран за осем Оскара, включително за най-добър актьор и актриса за Хопкинс и Томпсън.

“Разум и чувства” (1995)

Романтична комедия, базирана на романа на Джейн Остин (Jane Austen), в която Томпсън играе ролята на Елинор Дашууд, а Хопкинс е Колонел Брандън, който се влюбва в нея. Този филм печели Оскар за най-добър адаптиран сценарий, написан от самата Томпсън.

“Хауърдс Енд” (1992)

Драма, базирана на романа на Е. М. Форстър, в която Хопкинс играе ролята на Хенри Уилкокс, а Томпсън е Маргарет Шлегел, която се жени за него. Този филм печелил три Оскара, включително за най-добра актриса за Томпсън.

Това са само някои от филмите, в които Сър Антъни Хопкинс и Ема Томпсън показват своята химия (така да се каже) и талант.

Филми с участието на Сър Антони Хопкинс и Кейт Бланшет?


“Бандитките на Оушън” (2018)

Комедийна криминална драма, в която Кейт Бланшет (Cate Blanchett) играе ролята на Лу Милър, съучастничка и най-добра приятелка на Деби Оушън, изпълнявана от Сандра Бълок (Sandra Bullock), която организира голям обир на бижута. Хопкинс има кратко появяване в ролята на Клауд Бекъм, бивш любовник на Деби и причина за нейното затваряне. Филмът следва трилогията „Бандата на Оушън“ на Стивън Содърбърг, като участват още:

  • - Ан Хатауей (Anne Hathaway),
  • - Минди Калинг (Mindy Kaling),
  • - Сара Полсън (Sarah Paulson),
  • - Нора Лъм - Акуафина (Nora Lum - Aquafina),
  • - Робин Риана Фенти - Риана (Robyn Rihanna Fenty - Rihanna),
  • - Хелена Бонам Картър (Helena Bonham Carter).


“Песен за песен” (2017)

Романтична драма, в която Хопкинс играе ролята на Пато, богат и самотен старец, който търси смисъл в живота си. Бланшет играе ролята на Аманда, една от неговите млади и красиви съпруги, с които той има повърхностни отношения.

Филми на Хопкинс заедно с Елен Мирън?

Има един филм, в който Сър Антъни Хопкинс и Елен Мирън (Helen Mirren) играят заедно. Това е:

“Хичкок” (2012)

Биографична драма, в която Хопкинс играе ролята на известния режисьор Алфред Хичкок, а Мирън е неговата съпруга и сътрудничка Алма Ревил. Този филм разказва за създаването на един от най-култовите филми на Хичкок - “Психо” (1960) - и за взаимоотношенията между него и Алма. Този филм е номиниран за Оскар за грим и прически, а Мирън е номинирана за Златен глобус за най-добра актриса в драма.

Най-новият филм на Сър Антъни Хопкинс

Най-новият филм, в който участва Сър Антъни Хопкинс, е “Бащата” (2020), в който той играе ролята на Антъни, старец, който страда от деменция и се опитва да се справи с променящата се реалност. Този филм получава много положителни отзиви от критиката и публиката и е номиниран за шест Оскара, включително за:

  • - най-добър филм,
  • - най-добър адаптиран сценарий и
  • - най-добър актьор за Хопкинс.

Това е четвъртата номинация за Оскар на Хопкинс.

Личен живот


Съпругите на Сър Антъни Хопкинс:


- Петронела Баркър (Petronella Barker) - В брак от 1966 г. до 1972 г.

Петронела Баркър е английска актриса, която среща Хопкинс, когато той е студент в Кралската академия за драматично изкуство. Те имат една дъщеря, Абигейл Хопкинс, която също е актриса и певица.

- Дженифър Линтън (Jennifer Linton) - В брак от 1973 г. до 2002 г.

Дженифър Линтън е продуцентка и бивша антикварка, която е втората съпруга на Хопкинс. Те живеят в Лос Анджелис с ... много кучета. Разведени са от 2002 година, след 29 години брак.

- Стела Арояве (Stella Arroyave) - В брак от 2003 г.

Стела Арояве е предприемачка колумбийка. Тя е третата и настояща съпруга на Хопкинс. Те се срещат през 2001 година, когато тя работи в магазин за антикварни предмети и сключват брак през 2003 година в Малибу, а живеят в Пасифик Палисадс.

Дъщерята на Антъни Хопкинс


- Абигейл Хопкинс (Abigail Hopkins)

Абигейл Хопкинс е американска актриса, певица, автор на песни и театрален режисьор, известна най-вече с ролята си във филма на Индо-Бангладеши „Ромео срещу Жулиета“.
Тя е родена на 20 август 1968 година с родители Антъни Хопкинс и тогавашната му съпруга Петронела Баркър в Путни, Лондон, Англия. Тя е единственото дете на известния актьор, който не поддържа връзки с нея.

Родителите  на Антъни Хопкинс


- Баща: Ричард Артър Хопкинс (Richard Arthur Hopkins)

Ричард Артър Хопкинс е пекар, който има собствен бизнес в Порт Толбът, Уелс. Той е роден на 27 юли 1900 година и почива на 12 октомври 1981 година.

- Майка: Мюриел Ан Хопкинс (Muriel Ann Hopkins)

Мюриел Ан Хопкинс е домакиня, която се грижи за семейството. Тя е родена на 15 март 1903 година и почива на 15 ноември 2003 година.

Ричард и Мюриел сключват брак през 1928 година и имат един син - Антъни, който е роден на 31 декември 1937 година.

Кой е любимия филм на Сър Антъни Хопкинс?

Това е интересен въпрос, защото Сър Антъни Хопкинс участва в много филми, които стават класики на киното. Но според някои интервюта, той има един филм, който смята за  любим. Това е:

“Шофьор на дамска бижутерия” (1977)

Комедийна драма, в която Хопкинс играе ролята на Максвел Еманюел “Бангер” Дейвис, бивш шофьор на дамска бижутерия, който се опитва да се завърне в бизнеса след като излиза от затвора. Този филм е режисиран от Джон Шлезингер, който печели Оскар за филма “Полунощен каубой”.

Това е любимият филм на Хопкинс, защото той се забавлява много по време на снимките, като така има възможност да покаже своята комична страна. Той е много доволен от резултата и заявява, че това е най-добрият филм, в който е участвал. Дори казва, че ако трябва да избере само един филм от цялата си кариера, това ще бъде “Шофьор на дамска бижутерия”.

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: