Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

03 април 2023

Байкал | dLambow

(Baikal)

Най-дълбоката бездна на сушата: ето как изглежда Байкал без вода.

The deepest abyss on land: this is what Baikal looks like without water.
.
Байкал е най-дълбокото езеро на планетата и почти всички жители на Земята знаят за него. Но какво е Байкал от геоложка гледна точка? Това е огромен разрив в земната кора, който е пълен с вода. Дъното на резервоара е част от грандиозна зона на разрив, която се простира на 1,500 километра.

Байкал
Байкал (Baikal)

Колосалното количество прясна вода е само покритие. Ако нямаше вода в езерото Байкал, всеки, който би бил на брега му, щеше да си поеме дъх от невероятната дълбочина на тази бездна. Тук няма да видите бавно увеличение на дълбочината - дъното на езерото Байкал рязко пада надолу почти по цялото крайбрежие.



Дъното на Байкал е мястото, където два масивни участъка от земната кора се отблъскват един от друг. Ето защо гигантската пукнатина има такава огромна дълбочина, а ширината на езерото Байкал бавно, но сигурно се увеличава.
.
Западният бряг на езерото е масивна евразийска плоча, а източната принадлежи на по-скромната амурска плоча, която по-често се нарича микроплат. Плочата Амур бавно се движи на юг и югоизток, като продължава да разширява дъното на езерото Байкал.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: