Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

11 април 2023

Карл Густав Юнг | dLambow

(Carl Gustav Jung)

Карл Густав Юнг (швейцарски психолог 1875): единствената голяма опасност, която съществува, е самият човек

  • "Мисленето е трудно. Затова повечето хора съдят."
  • "В нищо не съм напълно сигурен."
  • "Нямам определени убеждения - за нищо, наистина."
  • "Съществувам по силата на нещо, което не познавам."
Карл Густав Юнг
Карл Густав Юнг (Carl Gustav Jung)


Швейцарски психолог от немски произход

Карл Густав Юнг (1875 - 1961) - швейцарски психолог и психиатър от немски произход, ученик и близък сътрудник на Зигмунд Фройд от 1907 до 1912 г. Той е една от емблематичните фигури на 20 век, създател на ново направление в психологията, наречено “аналитична психология“. 

Юнг изследва и пише за митология, религия, антропология, приказки, алхимия, сънища и др. Юнг е повлиян от теориите и на други философи - Имануел Кант, Фридрих Ницше и Артур Шопенхауер, но има строго специфична, собствена "физиономия" в науката.


Кой е Карл Густав Юнг?

Карл Густав Юнг (на немски: Carl Gustav Jung чете се [ˈkarl ˈgʊstaf ˈjʊŋ]) е роден на 26 юли 1875 г., в Кесвил, Тургау, Швейцария, а е починал на 6 юни 1961 г., в Куснахт, Цюрих, Швейцария. Той е швейцарски психолог (1875) и психиатър, учител, основател на аналитичната психология. В периода от 1907 до 1912 г. е близък сътрудник на Зигмунд Фройд.

Карл Густав Юнг
Карл Густав Юнг (Carl Gustav Jung)

Юнг развива доктрината за колективното несъзнавано, в чиито образи (архетипи) вижда източника на универсалната човешка символика, включително митовете и сънищата („Метаморфози и символи на либидото“). Целта на психотерапията според Юнг е осъзнаването на индивидуализацията на личността. Известен като създател на аналитичната психология.

Научна област

  • - психиатрия,
  • - психология,
  • - аналитична психология,
  • - психотерапия,
  • - психоанализа.

Месторабота

  • - Базелски университет
  • - Цюрихски университет
  • - HTS Цюрих

Алма матер

  • - Базелска гимназия (1895)
  • - Базелски университет (1900 г.)
  • - Гимназията на Вилхелм

Научни степени:

  • - Доктор по медицина (17 юли 1902 г.)
  • - Научен ръководител: Eigen Bleuler

Награди:

  • - Почетен доктор от университета в Калкута почетен доктор от университета Кларк (1909 г.)

Присъствие на Юнг в кинематографията:

  • - "Геният" - сериал 2017 г
  • - "Опасен метод" е филм от 2011 г., режисиран от Дейвид Кроненбърг.
  • - "Сабина" (2002 филм на Роберто Фаенца)
  • - "Името ми е Сабина Шпилрейн" (2002 филм на Елизабет Мартън)
  • - "Карл Юнг: Мъдростта на мечтите" - документален филм от 3 епизода, 1989 г.
  • - "Фройд" - телевизионен сериал от 6 епизода от 1984 г.

Личен живот


Съпруга на Карл Юнг:

  • - Емма Юнг (Emma Jung) / Емма Раушенбах (Emma Rauschenbach)
(ж. 1903 г.–1955 г.) През 1903 г. Юнг се жени за Ема Раушенбах, седем години по-млада от него дъщеря на богат индустриалец в източна Швейцария Йоханес Раушенбах-Шенк (Johannes Rauschenbach-Schenck). Раушенбах бил собственик, наред с други концерни, и на IWC Schaffhausen - международната компания за производсво на луксозни часовници. 
 
Емма Юнг / Емма Раушенбах
Емма Юнг (Emma Jung)
Емма Раушенбах (Emma Rauschenbach)

След смъртта му през 1905 г. двете му дъщери и техните съпрузи стават собственици на бизнеса. Зетят на Юнг - Ернст Хомбергер (Ernst Homberger) - става основен собственик, но Юнг остават акционери в процъфтяващия бизнес, който гарантира финансовата сигурност на семейството в продължение на десетилетия. 

Ема Юнг е с ограничено образование, но проявява значителни способности и интерес към изследванията на съпруга си и се включва в проучванията и действа като негов асистент. Така тя се превръща в известен психоаналитик сама по себе си. Те имат пет деца:

  • - Агате,
  • - Грет,
  • - Франц,
  • - Мариан,
  • - Хелен.
Бракът продължава до смъртта на Ема през 1955 г. Твърди се, че по време на брака си, Юнг е имал извънбрачни връзки. Предполагаемите му афери са със Сабина Шпилрейн (Sabina Spielrein) и Тони Волф (Toni Wolff) са най-широко обсъждани по него време.


Деца на Карл Юнг:

  • - Грет Бауман (Gret Baumann),
  • - Агате Нихус (Agathe Niehus),
  • - Хелене Хорни (Helene Hoerni),
  • - Мариан Нихус (Marianne Niehus),
  • - Франц Юнг-Меркер (Franz Jung-Merker).

Извънбрачни връзки

- Сабина Шпилрайн (Sabina Spielrein)

Сабина Николаевна Шпилрайн (Sabina Nikolaevna Špil'rejn) е руска психоаналитичка. Тя е последователно пациентка, след това ученичка и колежка на Карл Густав Юнг, както е документирано в тяхната кореспонденция от периода, а също и в нейните дневници. Тя се среща, кореспондира и има колегиални отношения и със Зигмунд Фройд.


- Тони Волф (Toni Wolff)

Родители:

  • - Пол Акилис Джънг,
  • - Емили Прайсверк



Изказвания и цитати от Карл Густав Юнг

  1. Ако не осъзнаваме какво се случва вътре в нас, то отвън ни се струва, че това е съдба.
  2. Ако човек знае повече от другите, той е самотен.
  3. В много случаи в психиатрията пациентът има своя история, която не разказва и по правило никой не знае. За мен истинската терапия започва едва след проучването на тази изцяло лична история. Тя е тайната на пациента, скалата, в която той се разбива. Ако знам тази тайна, имам ключа към терапията.
  4. В терапията проблемът е винаги цялата личност, а не отделния симптом.Ние трябва да поставяме въпроси, които предизвикват цялата личност.
  5. Всеки вид зависимост е лош – независимо дали от алкохола, наркотиците или идеализма.
  6. Всичко, което ни дразни в околните, всъщност ни води към самоопознаване.
  7. Депресията е подобна на дама в черно. Ако тя е дошла, не я гони, а я покани на масата, като гост, и я послушай това, което възнамерява да каже.
  8. Дори и в най-щастлив живот не може да няма част мрак – думата щастие би загубила смисъла си, ако не се уравновесяваше от скръбта.
  9. Душата е значително по-комплицирана и недостъпна от тялото. Тя е така да се каже половината от света, който съществува само доколкото го осъзнаваме. То тази причина душата нее само персонален, а световен проблем и психиатърът трябва да се занимава с цял един свят.
  10. Много кризи в живота ни имат дълга подсъзнателна история. Ние преминаваме през нея крачка по крачка, без да осъзнаваме опасността, която се натрупва. Но това, което ние съзнателно се опитваме да не забележим, често се улавя от подсъзнанието ни и тази информация се предава под формата на сънища.
  11. Най-тежкото бреме на плещите на децата е неизживяният живот на техните родители.
  12. Нашата психическа структура повтаря структурата на Вселената и всичко случващо се в Космоса се повтаря в безкрайно малкото и единствено пространство на човешката душа.
  13. Обратното на любовта не е омразата, а властта.
  14. Покажете ми един нормален, и аз ще ви го излекувам.
  15. Проблемите се решават, когато човек започне да разбира, че междуличностните конфликти често възникват заради различното възприемане на света, а не заради егоцентризъм или зла умисъл.
  16. Развитието на ума означава разширяване на границите на мисълта и всяка стъпка напред е едно болезнено и трудно постижение.
  17. Само парадоксите могат донякъде да обхванат пълнотата на живота.
  18. Светът не съществува сам за себе си, той е и такъв какъвто ми изглежда.
  19. Срещата на два характера е като взаимодействието между две химически вещества: ако има реакция и двете се трансформират.
  20. Сънят е скрита малка вратичка, водеща в най-потайните и съкровени ъгълчета на душата, която се отваря в космическата нощ.
  21. Така човек вдъхва живот на нещата, докато накрая те не заживеят собствен живот, не започнат да растат и да се умножават и не се еманципират. Майките губят контрол над дъщерите си, мъжете – над своите творения; извиканото за живот с такива усилия вече не може да бъде удържано. Отначало то е било страст, след това задължение и накрая се е превърнало в непоносимо бреме, във вампир, който изсмуква живота на своя създател.
  22. Те (жените) често притежават изключителна интуиция и силно развито шесто чувство и виждат аспекти в мъжа, които той не вижда. Ето защо няма жена, която да е била убедена, че мъжът и е свръхчовек.
  23. Тъжната истина е в това, че реалният живот е пълен с неумолимо действащи противоположности: денят се сменя с нощта, раждането – със смъртта, щастието – с мъка, а доброто – със зло. И ние дори не може да бъдем сигурни в победата на едното над другото. Животът е поле на тази битка. Винаги е било така и така ще бъде. Ако не е – животът свършва.
  24. Фанатизмът е признак на потиснато съмнение. Ако човек е наистина убеден в своята правота, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без негодувание.
  25. Хората растат, както и растенията, някои на светло, други на тъмно. Има много, на които е нужна тъмнина, а не светлина
  26. Човек е способен да преодолее абсолютно невъзможни трудности, ако е убеден, че това има смисъл. И претърпява провал, ако при всички нещастия е принуден да признае, че играе роля в приказка, разказана от идиоти.
  27. Човек, който не е преминал през ада на своите страсти, никога не ги е превъзмогнал напълно. Тогава те обитават “ съседната къща”и без той да подозира, може да избухне пожар и да се прехвърли към неговият собствен дом. Когато човек се отказва, изоставя и забравя твърде много неща, винаги има опасност нещата, които е пренебрегнал , да се завърнат с още по-голяма сила.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: