Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 април 2023

Куха ли е Луната? | dLambow

(Is the moon hollow?)

Много е вероятно Луната да е куха отвътре.


Интересен от научна гледна точка случай е този от 1969 г. с пилотирания космически кораб “Аполо 12“ по време на мисията му до Луната, която завършва за пръв път в историята с авария на космически кораб. Астронавтите искали да узнаят повече за геоложката структура на Луната, така че те провеждат експеримент с лунните вибрации.

Пилотът на лунния модул Алън Бийн и командирът на екипажа Чарлз Конрад инсталират на лунната повърхност сеизмограф. Пилотът на командния модул Ричард Гордън остава на окололунна орбита по време на мисията.
“След като лунният модул се отделя от командния, той каца близо до ръба на кратера, разказва Бийн. Беше невероятно, като че ли сме в някакъв научно-фантастичен филм. Решихме да запишем със сеизмометъра вибрациите, които ще причини въздействието на модула върху повърхността на Луната, за да разберем какво се случва в центъра й.”
Куха ли е Луната?
Куха ли е Луната? (Is the moon hollow?)

Когато Конрад и Бийн се връщат обратно на борда на командния модул, те изхвърлят лунния модул към Луната и той пада на около 50 мили от мястото, където преди това са били астронавтите. Модулът се сблъсква с Луната със скорост от 6.115 km / h, като образува кратер на повърхността й. Ударът провокира изкуствено лунотресение. Вълните от въздействието му върху Луната са записани сеизмометъра.

Това, което показва оборудването, шокира служителите от Центъра за управление на мисията. Колебанията в лунната почва продължават около половин час. Оказва се, че за разлика от Земята, на Луната възникват продължителни колебания, сякаш тя е камбана. Наблюдаваното лунотресение кара някои учени да предположат, че нашият естествен спътник е кух.



След като през далечната 1969 г. човекът стъпи на Луната изведнъж полетите и амбициите на космическите държави към спътника на Земята рязко и нелогично секнаха. При положение, че човекът вече погледна към Космоса с други очи няма нищо по-естествено първите опити за стъпване и обстойно проучване на друго космическо тяло, да е на най-близкото до нас.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: