Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

21 април 2023

Грях и карма | dLambow

(Sin and Karma)

Ще ни спаси ли квадрата на Декар от натрупаните грях и карма?

Втурнали се напоследък да споделят някакъв "Квадрат на Декар за безпогрешно вземане на решения". Какви решения? Каква безгрешност?

Нека да си изясним нещата за греха и кармата: 

Още на времето, Исус го е казал на хората ясно: "Грешни сте!" - това е причината ние, хората, да сме тук, на Земята - защото сме грешни. И целта ни тук е да си платим (чрез страдания) час по-скоро греховете, които сме сторили, за да можем след това да се върнем пречистени там, откъдето сме паднали - от онова, хубавото място (чували сте за ябълката, Адам е Ева).

Грях и карма
Грях и карма (Sin and Karma)

На времето (преди мноооого време) сме проявили неблагоразумието да извършим лоши (грешни) неща, мислейки си, че ще ни се размине. Но светът така е устроен, че такова нещо, като "разминаване" не съществува. 

Всеки наш грях (нарушение на Божествения закон - не убивай, не лъжи, не кради, не прелюбодействай...) се маркира върху нас с помощта на карма (вид черна боя, чернилка, мътилка) и подлежи на непременно връщане, чрез страдание.

Белязаният с карма човек тук, на земята, е като мишена, вдигната в ловно поле - всеки има право да го стреля, както намери за добре - бам-болести, бам-страдания, бам-кавги, бам-пътни инциденти... - всичко това е заради кармата, която дължим да изплатим, заради чуждото страдание, което сме причинили. Докато не я изплатим, умиране има, отърване няма.



Затова най-правилния начин за вземане на решения е - да си понесем заплануваните в Съдбата ни страдания. Всякакви други тарикатлъци (квадрати, методи, планове ...) са сметки без кръчмаря. Методът за квадрата на Декар е известен от десетилетия. Огледайте се! Безгрешен ли Ви изглежда света около нас?

Единствения възможен начин е да сме добри хора и да изтърпяваме страданията, заради предишните си грешки. Само така имаме шанс за изкупление и завръщане... 


Кой е Рене Декарт?

Рене Декарт (1596–1650), (на френски: René Descartes, на латински: Renatus Cartesius), известен още като Картезий, е френски философ, математик и физик. Спечелил световна слава най-вече със своите новаторски философски идеи, Декарт е известен и като създателя на декартовата координатна система, която повлиява върху развитието на съвременната аналитична геометрия и математически анализ.

Рене Декарт
Рене Декарт (René Descartes)
 

Какво е квадрат на Декарт?

Квадратът на Декарт (Descartes square) са четири вида въпроси, поставени два по два, един над друг - вижте картинката. Вземате лист хартия и го разделяте с химикалка на кръст, така че да получите четирите полета (4 квадрата). След това, задължително пишете възможно най-много отговори на съответните въпроси, в съответните квадрати. Накрая, анализирате написаните отговори и така определяте, кои от тях са най-значими за вземане на исканото от Вас решение и действате според тях.
Квадрат на Декарт
Квадрат на Декарт (Descartes square)

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: