Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 август 2024

Византион | dLambow

(Byzantium) -

Византион - раждането на велика империя


Кой е Византион?

Византион (на гръцки: Βυζάντιον; на латински: Byzantium), древен град, разположен на стратегическия проток Босфор, е бил основата, върху която по-късно ще се изгради великата Византийска империя. Името „Византиум“ е латинизация на оригиналното име Византион. Неговата история е тясно свързана с развитието на античния свят, с географското му положение, с дълбоки корени в миналото, което го превръща в ключова точка на търговията между Европа и Азия.

Византион
Византион (Byzantium)

Основаване и ранна история

Според преданията, градът е основан от гръцки колонисти от Мегара през 667 г. пр.н.е. и е кръстен на техния цар Визас или Византас (Βύζας или Βύζαντας на гръцки). Благодарение на изключително благоприятното си географско положение, Византион бързо се превръща в процъфтяващ търговски център, свързващ Европа с Азия. Контролът над пролива Босфор му осигурява значително стратегическо значение, контрол върху морските пътища и събиране на мита от преминаващите кораби, което го прави обект на желание за много завоеватели.

Какво е Мегара?

Мѐгара (на гръцки: Μέγαρα) е град край Сароническия залив, при Коринтския провлак, Южна Гърция. През 8 – 6 век пр.н.е. е голям древногръцки полис, важен търговски и занаятчийски център. Негови жители са основали много колонии в Сицилия, Пропонтида и по бреговете на Черно море. В края на 4 век е разрушен от готите.

Мегара в древногръцката митология е първата съпруга на Херакъл. Мегара е най-възрастната дъщеря на Креон, царят на Тива. Тя е сестра на Хемон, Мегарей и на Ликомед. След битката при Орхоменос царят дава най-старата си дъщеря на смелия воин Херакъл. Мегара и Херкъл имат няколко деца, един син и една дъщеря.

Кой е цар Визас?

Цар Визас или Византас (на гръцки: Βύζας или Βύζαντας) е легендарен фигурa в историята на античния град Византион. Според легендата, Визас от Мегара (полис в днешна Западна Атика) основал Византион, след като преплувал с флотата си Егейско море на североизток.

Оракулът в Делфи му казал да изгради своя нов град "срещу слепците". Първоначално Визас не разбрал смисъла на казаното, но когато достигнал Босфора, разбрал какво означава това: на азиатския бряг имало гръцки град, Халкедон. Жителите на Халкедон били "слепи", тъй като не виждали очевидно прекрасната земя, която се виждала от другата страна на Босфора.

Така Визас основал своя град именно там и го наименувал Византион. Градът се занимавал основно с търговия поради своето стратегическо местоположение. По-късно, Византион превзел Халкедон и станал важен център на Източната Римска империя. След смъртта на Константин Велики, градът е преименуван в негова чест на Константинопол (на гръцки: Κωνσταντινούπολις), който станал столица на мощната Византийска империя. През 1453 г., след продължителна обсада, Константинопол пада под властта на Османската империя и става Истанбул.

Източници за цар Визас:

  • (1) Византион – Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BD.
  • (2) Гр. Истанбул – Укрепен град Византион .... https://www.bulgariancastles.com/gr-istanbul-ukrepen-grad-vizantion-konstantinopol-istanbul/.
  • (3) Византион - Wikiwand. https://www.wikiwand.com/bg/%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BD.
  • (4) Getty Images. https://www.gettyimages.com/detail/photo/palazzo-dei-normanni-the-cappella-palatina-with-the-royalty-free-image/639630438.


Географско положение и значение на Византион


- Босфорът

Разположен на един от най-важните търговски пътища между Черно и Мраморно море, Византион се превръща в ключова точка за контрол на морския трафик.

- Защитено пристанище

Градът предлага сигурно убежище за корабите, което го прави привлекателен център за търговия.

- Стратегическа позиция

Намира се на кръстопътя на Европа и Азия, което го прави важен военен и политически център.

Възход и падение

През вековете Византион преживява множество възходи и падения. Той е бил под властта на перси, келти, а по-късно е бил и част от Римската империя. През 330 г. римският император Константин Велики премества столицата на империята тук и преименува града на Константинопол в своя чест. Това събитие бележи началото на нов и блестящ период в историята на града.

Новият град е преустроен и разширен, превръщайки се в един от най-великолепните градове на античността. Константинопол става център на изкуствата, науката и религията, а неговата архитектура впечатлява със своите мащаби и красота.

Византийската империя

След разделянето на Римската империя на Западна и Източна през 395 г., Константинопол се превръща в столица на Източната Римска империя. Тази част на империята оцелява 1000 години след падането на Западната Римска империя и по-късно става известна като Византийска империя. Константинопол остава нейна столица до 1453 г., когато е превзет от османските турци.

Източници за Византион

Информацията за ранната история на Византион идва от няколко основни източника:

- Древни гръцки историци

Автори като Херодот, Тукидид и Ксенофон са оставили ценни сведения за града и неговото място в античния свят.

- Археологически разкопки

Многобройните археологически находки в района на Истанбул предоставят конкретни данни за живота и културата на древните жители на Византион.

- Римски историци

Римски автори като Тацит и Амиан Марцелин описват града през периода на римското господство.

- Византийски хронисти

Византийски историци като Прокопий Кесарийски и Михаил Псел предоставят подробни сведения за развитието на Константинопол след преместването на столицата.

- Средновековни и съвременни исторически изследвания

Многобройни историци са посветили своите трудове на изучаването на Византион и Константинопол.

- Монети

Монетите, сечени в различни периоди, носят изображения и надписи, които ни разказват за историята на града и империята.

Защо Византион е бил толкова важен?

Византион, а по-късно Константинопол, е играл ключова роля в историята на Европа и Близкия изток. Той е бил център на културния обмен и търговията, както и на религиозните спорове. Византийската империя е запазила и развила античното наследство, което е оказало значително влияние върху развитието на европейската цивилизация.

- Стратегическо местоположение

Контролът над Босфора е бил от решаващо значение за търговията и военните действия в региона.

- Търговски център

Градът е бил кръстопът на важни търговски пътища, свързващи Европа, Азия и Африка.

- Културен център

Византион е бил средище на културата и науката, където са съжителствали различни религии и етноси.

Заключение

Византион (и след това Константинопол) са градове с изключително богато историческо наследство. Тяхното възникване и развитие са тясно свързани със стратегическото им географско положение и с ролята им като центрове на търговия, култура и политика.

Византион е не само географска точка на картата, но и символ на величие, култура и история. Неговата история е тясно преплетена с историята на човечеството и продължава да очарова учени и любители на историята по цял свят. Изучаването на историята на тези градове ни помага да разберем по-добре развитието на европейската цивилизация.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: