Translate

---------------------------------------------------------------------------------

19 август 2024

Амфитеатър Петра | dLambow

(Amphitheater of Petra) -

Амфитеатърът на Петра – Древен шедьовър-чудо изваян в скалите


Какво е амфитеатъра на Петра?

Театърът на Петра (на арабски: مسرح البتراء) е набатейски театър от първи век след новата ера, разположен на 600 м от центъра на Петра, който е пример за високото инженерно и архитектурно майсторство на набатейците. Значителна част от амфитеатъра е изсечена в здрава скала, докато сцената и външната стена са изградени.

Амфитеатър Петра
Амфитеатър Петра (Amphitheater of Petra)

Амфитеатърът на Петра е едно от най-впечатляващите свидетелства за великолепието на древния град и уменията на неговите строители. Изграден през I век след Христа, той е издълбан директно в скалите, което го превръща в уникално архитектурно постижение. Тази впечатляваща структура включва полукръгла аудитория, щателно издълбана в местния пясъчник, със зона за сядане, разделена на три хоризонтални нива, разделени от широки проходи и достъпни чрез седем стълбища.

Исторически преглед


- Дата на построяване

Смята се, че амфитеатърът е изграден през 1-ви век след Христа, по време на римското управление на региона.

- Местоположение

Намира се в подножието на „Високото място на жертвоприношенията“ в Петра, Йордания.

- Строителство

Смята се, че амфитеатърът е построен през 1-ви век след Христа, по време на римското господство над региона. Въпреки това, основата му вероятно е била изградена още по време на набатейския период.

- Функции

Използван е за различни видове зрелища, включително гладиаторски боеве, театрални представления и други публични събирания.

- Капацитет

Амфитеатърът може да побере около 3000 зрители, което говори за големия му мащаб и значение за града.

Архитектурни особености

Изключително добре запазен пример за набатейска архитектура, адаптирана към римските традиции. Типичната форма на римските амфитеатри е запазена и тук, като седалките са подредени на тераси. Седалките са подредени в полукръг, а сцената е изградена така, че да предотвратява събирането на дъждовна вода.

- Изцяло издълбан в скалите

Това е една от най-забележителните характеристики на амфитеатъра. Строителите са използвали естествените форми на скалите, за да създадат идеална акустика и да осигурят комфорт на зрителите.

- Интеграция с околната среда

Амфитеатърът е изключително добре вписан в естествения пейзаж на Петра.
Въпреки внушителните си размери, той има изключително елегантни линии и пропорции. Въпреки че е открит, амфитеатърът е проектиран с изключително добра акустика, позволявайки на звуците да се разпространяват ясно до всички зрители.

- Дренажна система

За да се предотврати натрупването на вода на сцената по време на дъждове, строителите са изградили иновативна дренажна система.

Защо да посетите амфитеатъра?

  • - Набатейско наследство: Въпреки римското влияние, амфитеатърът носи ясни белези на набатейската архитектура, която се отличава със своята изключителна прецизност и използване на местните материали.
  • - Символ на многокултурността: Изграждането на амфитеатъра отразява взаимодействието между набатейската и римската култура в региона.
  • - Уникална атмосфера: Да седнеш на каменните седалки и да си представиш как е било да наблюдаваш зрелища преди хиляди години е незабравимо преживяване.
  • - Архитектурно чудо: Амфитеатърът е истинско произведение на изкуството, което ще впечатли всеки посетител.
  • - Панорамна гледка: От горните редове на амфитеатъра се открива великолепна панорама към околните скали и долини.
  • - Част от по-голямото цяло: Амфитеатърът е само една малка част от огромния археологически комплекс на Петра. Посещението му е чудесна възможност да се потопим в историята и културата на този невероятен град.


Заключение

Амфитеатърът на Петра е свидетелство за човешкото творчество и инженерни умения. Той е задължителна спирка за всеки, който посещава Йордания, като свидетелства за богатата история и култура на региона и предлага незабравимо пътешествие във времето.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: