Translate

---------------------------------------------------------------------------------

29 август 2024

Обяд в небето на върха на небостъргач | dLambow

(Lunch On The Skyscraper) -

Снимката „Обяд на върха на небостъргач“ на фотографа Чарлз Еббетс от 1932 г.


Какво е "Обяд на върха на небостъргач"?

Снимката „Обяд на върха на небостъргач“ е една от най-емблематичните фотографии на 20-ти век (със сигурност една от най-разпознаваемите в света), заснета на 29 септември 1932 г. от американския фотограф Чарлз Клайд Еббетс и показва 11 строителни работници, които сякаш обядват на голяма височина, седнали без никакви предпазни средства на греда на 69-ия етаж на небостъргача 30 Rockefeller Plaza в Ню Йорк.

Обяд на върха на небостъргач
Обяд на върха на небостъргач (Lunch On The Skyscraper)

Защо е толкова известна?


- Символ на индустриализацията

Снимката е олицетворение на смелостта и решителността на работниците по време на Голямата депресия, които са изграждали модерния свят. Тя отразява бързата урбанизация и индустриализация на САЩ през 20-те и 30-те години на миналия век.

- Драматичен кадър

Композицията на снимката е изключително ефектна. Височината, на която са работниците, бездната под тях и спокойствието на лицата им създават силен визуален контраст и пораждат у зрителя чувство на страхопочитание, вълнение, възхищение и удивление.

- Историята зад снимката

Има много легенди и истории, свързани със снимката, които допълнително я правят интересна. Например, дълго време се смяташе, че работниците са позирали за снимката, но по-късно става ясно, че тя е уловена в един спонтанен момент. Снимката е често цитирана като пример за социална фотография и се изучава в учебниците по история на изкуството.

- Иконична културна референция

Образът на работниците на гредата е използван многократно в различни видове изкуство, реклама и дори филми.

Ето някои интересни факти за тази снимка


1. Фотографът

Дълго време се смяташе, че фотографът е Чарлз Еббетс, но има и други кандидати, като Уилям Лефтуич и Томас Кели. В архивите често се посочва като „неизвестен“.

2. Целта на снимката

Тя е направена като част от рекламна кампания за популяризиране на изграждането на Rockefeller Center по време на Голямата депресия. Снимката символизира надеждата и прогреса на Америка в трудни времена.

3. Работниците

Самоличността на повечето от работниците остава неизвестна. Въпреки това, двама от тях са идентифицирани като Джоузеф Екнър и Джо Къртис.

4. Не е поставена

Въпреки че изглежда нереално, че работниците биха могли да седят така безстрашно на такава височина, снимката е автентична.

5. Без предпазни средства

По онова време не са съществували същите строги правила за безопасност на труда, както днес.

6. Негативът

Оригиналният негатив на снимката се съхранява в подземен трезор в близост до Питсбърг, Пенсилвания, наречен „Iron Mountain“, където се пазят ценни произведения на изкуството и документи.

7. Оригинално заглавие

Charles C. Ebbets Photography - Lunch on the skyscraper

8. Популярност

Снимката е публикувана за първи път в „New York Herald-Tribune“ на 2 октомври 1932 г. и оттогава е една от най-разпознаваемите фотографии в света.

Какво ни разказва снимката?

"Обяд на върха на небостъргач" е повече от просто една снимка - не само улавя момент от историята, но и символизира духа на работниците от тази епоха. Тя е свидетелство за човешкия дух, за смелостта да се изправиш пред неизвестното и за силата на човешката изобретателност. Тя ни напомня за цената на прогреса и за хората, които са го направили възможен.

Има цяла поредица подобни екстремни снимки, като първата е озаглавена „Обяд на върха на небостъргач“ (Lunch atop a Skyscraper) и е направена (вероятно, без да е сигурно) от фотографа Чарлз Еббетс на 29 септември 1932 г. на 69-ия етаж на сградата GE в Рокфелер център.

Много от снимките в поредицата документират опасните условия на труд по онова време. Колекцията сега е част от архива Bettmann, собственост на Corbis, който съдържа над 11 милиона исторически фотографии.

Заключение:

Снимката "Обяд на върха на небостъргач" е много повече от просто изображение на работници, които си хапват обяд. Тя е символ на епоха, на смелостта на човешкия дух и на силата на фотографията да разказва истории. Дори и днес, десетилетия след като е била направена, тя продължава да ни впечатлява и да ни кара да мислим за света около нас.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: