Translate

---------------------------------------------------------------------------------

18 август 2024

Ален Делон | dLambow

(Alain Delon) -

Ален Делон, самураят на киното

18 август 2024 г. почина легендарният Ален Делон, на 88-годишна възраст. Официална причина за смъртта все още не е обявена, но се знае, че актьорът е бил в лошо здравословно състояние през последните години. Той е починал мирно в дома си във Франция, заобиколен от близките си.

Ален Делон, звезда във филмите,
Сега отиде вечно звезда в тъмната нощ,
Със семейството си, в дома си, спокойно,
Светът загуби един истински Борсалино.

Ален Делон
Ален Делон (Alain Delon)

Кой е Ален Делон?

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со, Франция. Кариерата му започва през 50-те години на миналия век и бързо го превръща в една от най-големите звезди на европейското кино. Той е една от най-големите звезди на френското кино през 60-те, 70-те и 80-те години на XX век. 

Стилът му, външният вид и ролите му го превръщат в международна звезда - символ на цяла епоха, олицетворение на френския чар и елегантност. Той е участвал в множество филми, които стават класика, като "Под яркото слънце", "Роко и неговите братя", "Гепардът", "Борсалино", "Шокова терапия" и др.

Най-важното от живота му:


- Стил и харизма

Стилът, външният вид и ролите му го превръщат в международна икона. Той е смятан за един от най-красивите мъже на своето време и е синоним на френския чар и елегантност.

- Кариера

Делон започва кариерата си през 1957 г. и бързо се превръща в един от най-популярните актьори във френското кино. Той е работил с много големи режисьори и актьори и е участвал в над 80 филма.

- Забележителни роли

Делон участва в множество филми, които се превръщат в кинокласика, като "Под яркото слънце", "Роко и неговите братя", "Гепардът", "Борсалино" и "Шокова терапия". Той си партнира с някои от най-големите актриси на своето поколение, като Роми Шнайдер и Сибил Даннинг.

- Награди и признание

През 1985 г. печели наградата "Сезар" за най-добра мъжка роля във филма "Нашата история". През 1991 г. е удостоен с Ордена на почетния легион.

- Личен живот

Ален Делон е бил женен веднъж и има три деца. Личният му живот е бил изпълнен с драматични събития и любовни афери.

- Влияние

Ален Делон е оставил трайна следа в киното и културата. Той е смятан за един от най-великите актьори на своето поколение и неговото творчество продължава да ни вдъхновява и днес. Неговите филми са класика, а образът му - вечна икона. Той беше повече от просто актьор - беше символ на една ера, на мъжественост, на красота и на френския начин на живот.

Смъртта на Ален Делон е голяма загуба за световното кино и за всички негови почитатели. Той ще бъде запомнен като един от най-ярките таланти на френското кино и като символ на една незабравима епоха.

Ален Делон и другите

 

Ален Делон и Роми Шнайдер (Alain Delon - Romy Schneider)

Ален Делон и Роми Шнайдер имат една от най-известните и трагични любовни истории в света на киното. Тя започва през 1958 година, по време на снимките на филма "Кристин". В началото обаче не е била любов от пръв поглед.

Ален Делон и Роми Шнайдер
Ален Делон и Роми Шнайдер (Alain Delon - Romy Schneider)

Ален Делон, известен като разбивач на женски сърца, бил твърде арогантен за вкуса на Роми Шнайдер. Но по време на снимките те се влюбват един в друг. Роми, против волята на майка си, се мести във Франция, за да живее с Ален.

Тяхната любов била красива и страстна, но съдбата им подготвяла трагичен завършек. След премиерата на филма в Германия, Ален Делон отлита за Париж, а Роми Шнайдер, неспособна да понесе раздялата, събира нещата си и тръгва след него. Това е било последното им съвместно време, преди да се разделят завинаги.

Техният романс остава в историята като една от най-емблематичните и трагични любовни истории на френското кино. Ален Делон и Роми Шнайдер остават в сърцата на много хора, които се възхищават на тяхната страст и красота.

 

Ален Делон и Клаудия Кардинале (Alain Delon and Claudia Cardinale): Една легендарна връзка

Ален Делон и Клаудия Кардинале са две от най-големите звезди на френското и италианското кино от средата на 20-ти век. Техният съвместен живот и работа са оставили трайна следа в историята на киното и са обект на безкрайни спекулации и легенди.

Ален Делон и Клаудия Кардинале
Ален Делон и Клаудия Кардинале (Alain Delon and Claudia Cardinale)

Двамата актьори са си партнирали в няколко емблематични филма, като най-известният от тях е "Гепардът" на Лукино Висконти. Красивата италианка и харизматичният французин бързо се превръщат в една от най-желаните двойки в киното. Тяхната химия на екрана е неоспорима и до днес се смята за една от най-силните в историята на киното.

Именно на снимачната площадка на този филм пламва искрата между тях. "Гепардът" (1963 г.) не само ги събира професионално, но и запалва искрата на любовта между тях. Режисьорът Лукино Висконти дори се намесва, за да подчертае страстта между героите им, като им предлага по-интимни сцени.

Въпреки че никога не са били официално женени, връзката между Делон и Кардинале е била бурна и страстна. Медиите непрекъснато са следели развитието на отношенията им, които са били белязани от редица възходи и падения.

  • - Любов и страст: Двамата актьори са признавали, че са изпитвали дълбока и страстна любов един към друг.
  • - Конфликти и раздели: Тяхната връзка е била съпътствана от редица конфликти и раздели, свързани с различните им характери и професионални ангажименти.
  • - Влияние върху кариерите им: Връзката им е оказала значително влияние върху кариерите и на двамата актьори.

Споменът за Делон и Кардинале остава завинаги свързан с историята на киното. Тяхната любовна история е пример за страстна и бурна романтика, която е вдъхновила поколения зрители. Въпреки дълбоката си връзка, романсът между Делон и Кардинале не издържа изпитанието на времето. С годините страстите утихват и двамата поемат по свои пътища. Въпреки раздялата, те запазват голямо уважение един към друг и остават приятели до края на живота си.

Защо историята им е толкова интересна?

  • - Икони на киното: И двамата актьори са безспорни икони на световното кино.
  • - Интензивна страст: Любовната им история е била изпълнена с такава интензивност, че е привлякла вниманието на цялата общественост.
  • - Професионален успех: Съвместната им работа е допринесла за създаването на някои от най-емблематичните филми на своето време.
  • - Влияние върху културата: Връзката им е оставила траен отпечатък върху популярната култура.

 

Ален Делон и София Лорен (Alain Delon and Sophia Loren)

Италианската филмова дива София Лорен скърби за загубата на колегата си актьор след смъртта на френската филмова звезда Ален Делон. Новината за смъртта на Делон я натъжи много, според писмо на 89-годишната актриса, публикувано от италианската информационна агенция Ansa:

"Преди да стане колега, той беше скъп приятел. Винаги ще те обичам. Чао, Ален."

Ален Делон и София Лорен
Ален Делон и София Лорен (Alain Delon and Sophia Loren)

Лорен и Делон бяха приятели от десетилетия.

  • На 26-годишна възраст той беше световен сърцеразбивач и ужасно дете във френското кино, но Ален Делон вече беше спечелил сериозно доверие на сребърен екран, особено с ролята си на Роко Паронди във филма на италианския режисьор Лукино Висконти „Роко и неговите братя“ (1960 г.).
  • София Лорен е една от най-известните италиански актриси. Самата тя ще навърши 90 години на 20 септември. Сред най-известните й филми са "Сватба по италиански" и комедията "Houseboat". Тя получава "Оскар" за главна роля в "И все пак са живи".

 

Ален Делон и Натали Делон (Alain Delon and Nathalie Delon): Романтична и бурна семейна история


Натали Делон е единствената жена, за която Делон се жени. Двамата се запознават в парижки нощен клуб, докато той е на вечерно парти с Роми Шнайдер. Когато се женят тайно през 1964 г., тя вече е бременна. Брачната връзка помежду им е една от най-известните в света на киното, макар и да е белязана от бурни страсти и драматични раздели. Натали е единствената жена, за която Делон е сключил брак.

Ален Делон и Натали Делон
Ален Делон и Натали Делон (Alain Delon and Nathalie Delon)

Ключови моменти от връзката им:

  • - Бременност и тайна сватба: Когато се женят през 1964 г., Натали вече е бременна с техния син, Антъни Делон. Тяхната сватба е била тайно събитие, далеч от светлините на прожекторите.
  • - Бурни отношения: Въпреки любовта помежду им, връзката на Ален и Натали е била далеч от идеалната. Чести скандали, ревност и разногласия са белязали брака им.
  • - Развод: През 1969 г., след пет години брак, двамата се развеждат. Причините за развода са били множеството изневери на Ален Делон и неговата неспособност да се посвети изцяло на семейството.
  • - След развода: Въпреки развода, Ален и Натали запазват близки отношения заради сина си Антъни. Те дори записват заедно песента "Paroles, Paroles" през 1972 г., която се превръща в голям хит.


Защо историята им е толкова интересна:
- Двама икони на киното: И двамата са били изключително популярни актьори и са олицетворявали красотата и страстта на своето време.
- Бурна и драматична любов: Тяхната връзка е била изпълнена с толкова много емоции и обрати, че е привличала вниманието на медиите и публиката.
- Влияние върху кариерата на Делон: Връзката с Натали е повлияла значително на кариерата на Ален Делон. Тя го е вдъхновявала в някои от най-известните му филми, но е била и причина за много от неговите лични проблеми.

Какво можем да научим от тяхната история:
- Любовта не винаги е достатъчна: Дори и най-силната любов не може да преодолее всички препятствия.
- Слава и личен живот: Славата може да има отрицателно въздействие върху личния живот на известните личности.
- Връзката между родители и деца: Въпреки развода, Ален и Натали са успели да запазят добри отношения заради сина си.

Историята на Ален Делон и Натали Делон е една от най-интересните и противоречиви в света на киното. Тя ни напомня, че дори и най-красивите любовни истории могат да имат тъжни финали. 


Жан Габен и Ален Делон (Jean Gabin and Alain Delon)

Има само "Двама мъже в града" (Deux hommes dans la ville) - легендарно дуо Жан Габен и Ален Делон

Жан Габен и Ален Делон
Жан Габен и Ален Делон (Jean Gabin and Alain Delon)

Кои са Жан Габен и Ален Делон?

Жан Габен и Ален Делон са две от най-емблематичните фигури във френското кино. Техните имена са синоним на стил, харизма и актьорско майсторство. И двамата са оставили незаличима следа в историята на киното със своите чудесни изпълнения и култови роли. Въпреки че са живели в различни епохи, съдбата ги е срещнала в един незабравим филм - "Двама мъже в града".

За филма "Двама мъже в града"

"Двама мъже в града" ("Deux hommes dans la ville") е излязъл на екран през 1973 година. Този френско-италиански филм е драма, режисирана от Жозе Джовани.

  • - Жан Габен влиза в ролята на ментора, който се опитва да помогне на младия Жино да се интегрира в обществото. Неговата роля е типична за късния период от кариерата му, когато често играе мъдри и опитни мъже.
  • - Ален Делон пък се превъплъщава в образа на бившия затворник, който се бори да остане на правия път. Тази роля му позволява да покаже и драматичния си талант.
  • - Историята проследява борбата на двамата мъже да се адаптират към обществото след прекарани години в затвора. Филмът поставя въпроси за справедливостта, изкуплението и възможността за промяна.

Сюжетът ни пренася в един свят, където бившият затворник Жино (игран от Жан Габен) се опитва да започне нов живот с помощта на своя наставник Жермен Казньов (игран от Ален Делон). Но един инспектор не вярва в промяната му и започва да го преследва, тласкайки го към все по-опасни ситуации.

- Сблъсък на поколения

Филмът представя сблъсъка между две поколения актьори и две различни визии за мъжествеността. Жан Габен, като ветеран на френското кино, олицетворява класическия образ на френския мъж, докато Ален Делон е символ на новото поколение актьори, с по-модерен и бунтарски дух.

- Срещата на две легенди

Съвместната работа на Габен и Делон е събитие от изключително значение за френското кино. Двамата актьори създават на екрана неповторима химия и допълват играта си по един изключителен начин.

- Драматична история

Сюжетът е изпълнен с напрежение, драма и психологически дълбочини. Връзката между двамата главни герои е сложна и противоречива, а борбата за оцеляване и справедливост е централна тема.

- Актуална тематика

Въпросите за ресоциализацията, престъпността и борбата за справедливост, затрогнати във филма, са актуални и днес.

- Реалистично изображение на обществото

"Двама мъже в града" не се страхува да покаже тъмните страни на обществото, като корупцията и несправедливостта. Филмът е социален коментар, който остава актуален и до днес. Филмът не е просто криминална драма, а и задълбочено изследване на човешката душа. Габен и Делон създават сложни и многопластови образи, които остават дълбоко в съзнанието на зрителя.

- Култови актьори

Габен и Делон са две от най-големите звезди на френското кино. Техните изпълнения са изпълнени с емоционална дълбочина и правдоподобност, което прави филма още по-вълнуващ.

Защо трябва да гледате "Двама мъже в града"?

Ако сте почитател на класическото кино, на драмата и на великолепните актьорски изпълнения, този филм е задължителна част от вашата колекция. Той е не само исторически важен, но и изключително вълнуващ и актуален дори и днес.

"Двама мъже в града" е повече от просто един филм. Той е символ на една епоха, на таланта на двама велики актьори и на вечната тема за човешката съдба.


Жан-Пол Белмондо и Ален Делон: Имало ли е приятелство между тях?


Приятели ли са Жан Пол Белмондо - Ален Делон?

Въпросът за приятелството между Жан-Пол Белмондо (Jean Paul Belmondo) и Ален Делон (Alain Delon) е интересен и често задаван от киноманите. И двамата актьори са легенди на френското кино, символи на определена епоха и стил. Техните филми са оставили трайна следа в историята на киното и продължават да бъдат обичани от публиката и днес.

Въпреки че са съвременници и са работили в една и съща среда, няма много публично документирани доказателства за дълбоко приятелство между Белмондо и Делон. Няма съвместни интервюта, където те да говорят за близките си отношения. Това обаче не означава, че двамата актьори не са се познавали или не са си симпатизирали.

Това, което знаем със сигурност, е, че те са били съвременници и са се движили в сходни среди. И двамата са били изключително популярни актьори, които са си съперничили за вниманието на публиката и на критиците. Често са ги сравнявали, противопоставяли и са ги поставяли един срещу друг.

Като колеги в актьорската професия, Белмондо и Делон са представлявали два различни типа мъжественост и актьорско майсторство. Белмондо е бил известен със своя енергичен стил, с акробатичните си изпълнения и с ролите си на обикновени хора, които се оказват в необичайни ситуации. Делон, от друга страна, е бил символ на елегантността и на мистерията, и е играл предимно сложни и драматични роли.

Жан Пол Белмондо - Ален Делон
Жан Пол Белмондо - Ален Делон (Jean Paul Belmondo - Alain Delon)

Защо се смята, че по-скоро са били съперници?


- Символи на две различни поколения

Белмондо е с няколко години по-възрастен и е свързван с по-ранния период на френската нова вълна, докато Делон е олицетворение на по-гламурния и романтичен образ на френския актьор.

- Различни роли

 Въпреки че и двамата са били харизматични и талантливи актьори, те са се специализирали в различни роли. Белмондо е бил известен с ролите си на груби и енергични мъже, докато Делон е бил предпочитаван за роли на романтични герои.

- Медиите

Френските медии често са противопоставяли двамата актьори, създавайки съперничество, което може би не е съществувало в такава степен в реалния живот. Това е типичен пример за медийна манипулация, която има за цел да увеличи интереса към двамата актьори.

- Като колеги

Въпреки съперничеството, Белмондо и Делон са уважавали таланта си взаимно. И двамата са оставили значителен принос към френското кино и са били сред най-популярните актьори в света през 60-те и 70-те години на миналия век.

  • - Влияние върху френското кино: И двамата са допринесли за популяризирането на френското кино по света и са вдъхновили поколения актьори.
  • - Икони на стил: Белмондо и Делон са били икони на стил и са повлияли на модата и начина на живот на много хора.


Ето няколко факта, които могат да ни дадат по-ясна представа за тяхната връзка:


- Съперничество

Белмондо и Делон често са сравнявани и противопоставяни един на друг. И двамата са били водещи мъжки роли във френското кино, но са представлявали различни типове мъжественост. Белмондо е бил по-груб, по-динамичен и по-комичен, докато Делон е бил по-елегантен, по-интровертен и по-драматичен. Това съперничество вероятно е било част от медийния образ, който е бил създаден около тях, но не е изключено да е имало някакво влияние върху отношенията им.

- Различни кариери

Въпреки че и двамата са били големи звезди, кариерите им са се развивали по различен начин. Белмондо е бил по-склонен да експериментира с различни роли и жанрове, докато Делон се е фокусирал върху по-класическите роли на любовника и героя. Това също може да е допринесло за създаването на дистанция между тях.

- Личен живот

И двамата актьори са имали бурни лични животи, изпълнени с многобройни любовни връзки. Това също може да е отнемало време и енергия от евентуално приятелство между тях.

- Отсъствие на съвместни проекти

Въпреки че са работили в една и съща индустрия и са имали възможност да се срещнат на различни събития, Белмондо и Делон никога не са участвали в съвместен филм. Това може да се дължи на различни причини, но фактът, че никога не са се появили заедно на екрана, може да се тълкува като липса на желание за по-тясно сътрудничество.

Така, че ...

Въпросът за приятелството между Жан-Пол Белмондо и Ален Делон остава отворен. Въпреки че няма категорични доказателства за дълбоко приятелство между двамата актьори, не може да се изключи, че те са си симпатизирали и са имали уважение един към друг. Може би истината е някъде по средата - не са били нито най-добри приятели, нито непримирими врагове. В крайна сметка, това са двама изключителни актьори, които са оставили незаличима следа в историята на киното.


Семеен живот


Кои са съпругите и жените на Ален Делон (Wives of Alain Delon)


  • - Натали Делон: На 13 август 1964 г. Ален се жени за Натали Бартелеми, родена на 1 август 1941 г. в Мароко – известна френска актриса и модел, станала Натали Делон. Един месец след това им се ражда син Антони. На 25 август 1968 г. Ален и Натали се разделят и от 14 февруари 1969 г. са разведени.


  • - Розали ван Бреемен: На 51 години Делон се жени за холандската манекенка Розали ван Бреемен и е с нея почти 15 години (1987 – 2001).


  • - Роми Шнайдер: През 1958 г. при снимането на филма „Кристина“ Делон се запознава с актрисата Роми Шнайдер. От 20 март 1959 г. двамата са сгодени. Годежът на Делон с легендарната актриса Роми Шнайдер е една от най-обсъжданите теми в светските хроники. Въпреки голямата им любов, двамата не успяват да създадат траен съюз. През декември 1963 г. след близо 5-годишен годеж (без брак) Делон и Шнайдер приключват връзката си.
Съпругите и жените на Ален Делон
Кои са съпругите и жените на Ален Делон (Wives of Alain Delon)?

Ален Делон е бил известен със своите бурни любовни авантюри и сложни отношения с жените. Освен официалните му бракове и годеж, има много други жени, които са оставили отпечатък в живота му. Ето някои от най-известните и коментирани връзки:

  • - Анита Екберг: Аферата на Ален Делон с шведската актриса Анита Екберг започва в началото на 60-те години на миналия век, след като двамата се запознават на снимачната площадка на филма „Le Tentazioni“. Тяхната парлива връзка привлича вниманието на обществеността и медиите, като предизвиква заглавия в цял свят.
  • - Бриджит Бардо: Френската екранна сирена Бриджит Бардо има кратка, но страстна връзка с Ален Делон в края на 50-те години на миналия век. Запознават се в Париж и бързо стават неразделни. Спекулациите за връзката им доминират в клюкарските рубрики по време на съвместния им живот, като мнозина се възхищават на неоспоримата им химия. Въпреки интензивността на техния романс, Делон и Бардо решават да поемат по различни пътища само след няколко месеца.
  • - Нико: Германската певица, модел и актриса Нико се среща за кратко с Ален Делон в началото на 60-те години. Двамата споделят обща връзка като изгряващи звезди в света на развлеченията, което предизвиква романс, привлякъл вниманието на мнозина. Връзката им обаче е краткотрайна и продължава само няколко месеца, преди да решат да се разделят. Независимо от това, времето, прекарано заедно, създава един от най-големите хитове на Нико - „Le Petit Chevalier“, който тя посвещава на Делон.
  • - Мирей Дарк: След раздялата с Натали Делон, актьорът се забърква с актрисата Мирей Дарк. Връзката им продължава близо 15 години и се смята за една от най-дългите в живота му. Въпреки че не са се оженили, те са били много близки и са създали стабилна двойка, смятани за една от най-красивите двойки във френското кино.
  • - Ан Парийо: В края на 80-те години на миналия век Ален Делон започва връзка с френската актриса Ан Парийо, известна с ролята си в трилъра „Никита“. Двамата се срещат за първи път на благотворително събитие и веднага се привличат един към друг. По време на съвместния си живот Делон и Парийо често са снимани да посещават събития и премиери ръка за ръка. След няколко години срещи обаче двойката се разделя по взаимно съгласие.
  • - Никол Мерк: Младата актриса Никол Мерк също е била част от живота на Делон. Връзката им е била бурна и е привлякла вниманието на медиите.
  • - Мариса Беренсон: Американската актриса и модел Мариса Беренсон също е била свързвана с Делон. Тяхната връзка е била кратка, но интензивна.


Освен тези, има и други жени, с които Делон е имал краткотрайни или по-сериозни връзки. Той е бил известен със своя чар и привлекателност, което го е превърнало в магнит за женските сърца. Ето още евентуални връзки:

  • - Шърли Маклейн: Кратката връзка на Ален Делон с холивудската легенда Шърли Маклейн се случва в началото на 60-те години на миналия век, докато двамата снимат филма „Жълтият ролс-ройс“. Химията между тях е очевидна, но краткотрайният им романс скоро се разсейва, тъй като и двамата имат други връзки. Въпреки краткотрайния си романс Делон и Маклейн продължават да се радват на успешна кариера в развлекателната индустрия.
  • - Даниела Бианки: Италианската актриса също е имала романтична връзка с Делон.
  • - Романа Дрого: Италианската актриса и модел също е била сред жените, които са завладели сърцето на Делон.


Защо тези връзки са толкова коментирани?

  • - Секс символ: Като един от най-големите секс символи на своето време, личният живот на Делон винаги е бил под лупа.
  • - Бурни отношения: Връзките му често са били бурни и изпълнени с драма, което е било привлекателно за медиите.
  • - Много жени: Големият брой жени в живота му неизбежно е предизвикал интерес и любопитство.
  • - Сексапилът и харизмата на Делон: Като един от най-красивите мъже в киното, Делон винаги е привличал вниманието на жените.
  • - Бурният му характер: Актьорът е бил известен със своя буен нрав и страстни изблици, което е правело връзките му още по-интересни.
  • - Контрастите в живота му: От една страна, Делон е бил символ на лукса и успеха, а от друга - е изпитвал дълбока самота. Този контраст е привличал вниманието на публиката.


Важно е да се отбележи:

  • - Информацията за личния живот на известни личности често е противоречива и може да бъде трудно да се определи истината.
  • - Връзките на Ален Делон са били сложни и многопластови, а причините за тях са различни и понякога трудно разбираеми.


Защо е важно да знаем за тези връзки?

  • - По-пълна картина: Познаването на личния живот на Ален Делон ни помага да изградим по-пълна картина за него като личност и като актьор.
  • - Влияние върху творчеството: Често се смята, че личните преживявания на актьорите оказват влияние върху техните роли и творчество.
  • - Културно явление: Ален Делон е бил културна икона и неговите любовни авантюри са били част от този образ.


Децата на Ален Делон

  • Антони Делон е френски актьор от американски произход. Той има двойно гражданство – френско и американско. Родители: Ален Делон, Натали Делон
  • Анушка Делон е френска филмова, театрална и телевизионна актриса, дъщеря на актьора Ален Делон. Родители: Ален Делон, Розали ван Бремен
  • Ален-Фабиен Делон е френски модел и актьор, роден в Гиен, Лоаре. Родители: Ален Делон, Розали ван Бремен
  • Ален Делон (по време на годежа си с Роми Шнайдер) има любовна афера и с германската певица и фотомодел Нико, която на 11 август 1962 г. ражда син, Кристиан Аарон Булон. Делон не признава своето бащинство, но Нико твърди, че той е бащата. Детето отглеждат през повечето време родителите на Делон, които му дават и своята фамилия, Булон.
  • Ален има 3 внучки от сина си Антони: Лу (родена през 1996 г.), Лив (родена на 25 август 2001 г.), както и незаконната Алисън (родена през 1989 г.).
Децата на Ален Делон
Децата на Ален Делон (Alain Delon's children)

Съпруги на Ален Делон

  • На 13 август 1964 г. Ален се жени за Натали Бартелеми, родена на 1 август 1941 г. в Мароко – известната френска актриса и модел Натали Делон. Един месец след това им се ражда син Антони. На 25 август 1968 г. Ален и Натали се разделят и от 14 февруари 1969 г. са разведени.
  • На 51 години Делон се жени за холандската манекенка Розали ван Бреемен и е с нея почти 15 години (1987 – 2001).
  • През 1958 г. при снимането на филма „Кристина“ Делон се запознава с австрийската актриса Роми Шнайдер. От 20 март 1959 г. двамата са сгодени. През декември 1963 г. след близо 5-годишен годеж Делон и Шнайдер приключват връзката си.
  • Интимни приятелки на Делон са били актрисите Мирей Дарк (1969 – 1980) и Ан Парийо (1980 – 1982).

 

Белмондо и Делон в "Борсалино": Един легендарен дует


Какво е Борсалино?

"Борсалино" е култов френски гангстерски филм от 1969 г., който обединява двата най-големи символа на френското кино от онова време - Жан-Пол Белмондо и Ален Делон. Филмът не само е визуално зашеметяващ, но и предлага завладяваща история за братство, предателство и амбиции в криминалния свят на Марсилия. Представя интересна динамика между двамата актьори, чиито образи са толкова различни, колкото и завладяващи.

Борсалино с Жан-Пол Белмондо и Ален Делон
Борсалино с Жан-Пол Белмондо и Ален Делон
(Borsalino with Jean-Paul Belmondo and Alain Delon)

За сюжета

Филмът проследява историята на двама амбициозни мъже, които се опитват да се издигнат в криминалния свят на Марсилия в началото на 20 век. Белмондо играе ролята на Франсоа Капела, груб и импулсивен престъпник, докато Делон се превъплъщава в Рок Сифреди, по-интелигентен и изтънчен характер. Въпреки различията си, двамата мъже обединяват сили, за да постигнат обща цел - да създадат собствена криминална империя.

Двама гангстери, Франсоа Капела и Рок Сифреди, ухажват една и съща жена, но в крайна сметка стават приятели. Постепенно те взимат под контрол цялата престъпна дейност на града. В края на филма, точно когато Франсоа има намерение да напусне престъпния свят и да заживее със своята възлюбена, той бива убит.

Защо този филм е важен за историята на киното

"Борсалио" не е просто един екшън филм. Той е отражение на една епоха, на френското кино и на двама от най-големите му представители. Филмът показва как двама различни актьори могат да създадат незабравимо партньорство и да оставят трайна следа в историята на киното.

Защо "Борсалино" е толкова специален?


- Съюзът на две легенди

Белмондо и Делон са като магнити на екрана. Тяхната химия е неоспорима и придава на филма допълнителна дълбочина и напрежение.

- Контрастните персонажи

Белмондо и Делон създават невероятна химия на екрана, благодарение на контраста между техните герои. Фофан и Сикс са като огън и лед, но именно това ги прави толкова привлекателни за зрителя.

- Интензивна история

Сюжетът е динамичен и завладяващ, проследявайки изкачването и падението на двама амбициозни гангстери, които се опитват да завладеят подземния свят на Марсилия.

- Емблематичен стил

Филмът е изпълнен със стил и атмосфера, които са характерни за френското кино от 60-те и 70-те години. Елегантните костюми, луксозните автомобили и мрачните улици на Марсилия създават запомняща се визуална картина.

- Успехът на дуета

Комбинацията от Белмондо и Делон се оказва изключително успешна и "Борсалино" се превръща в един от най-касовите френски филми за всички времена.

- Култови образи

Филмът създава няколко култови образа, включително и емблематичната шапка Борсалино, която се превръща в запазена марка на Делон.

Какви роли играят Белмондо и Делон?

  • - Жан-Пол Белмондо влиза в ролята на Франсоа Каплан, по-импулсивния и безкомпромисен от двамата партньори. Неговият персонаж е движен от жаждата за власт и богатство.
  • - Ален Делон играе ролята на Сами Франсоа, по-рационалния и предпазлив от двамата. Той е този, който се опитва да запази баланс между лоялността към приятеля си и собствените си амбиции.


Защо "Борсалино" е толкова важен за кариерите на Белмондо и Делон?


- Затвърждаване на статуса им на кино-звезди

Филмът затвърждава статуса на Белмондо и Делон като две от най-големите звезди на френското кино.

- Съперничество и сътрудничество

Въпреки че са били често сравнявани и противопоставяни, "Борсалино" показва, че двамата актьори могат да работят заедно и да създадат незабравими образи.

Защо филмът е толкова популярен и днес?


- Вечна тема

Историята за братството, предателството и борбата за власт е вечна и продължава да резонира със съвременната публика.

- Емблематични образи
Белмондо и Делон създават незабравими образи, които са се превърнали в част от историята на киното.

- Стилен и завладяващ

"Борсалино" е визуално впечатляващ филм, който се гледа с удоволствие дори и днес.

Интересни факти:

  • - "Борсалино" е заснет в Марсилия, а атмосферата на града играе важна роля в сюжета на филма.
  • - Филмът е режисиран от Жак Дере, който е известен с работата си с Ален Делон.
  • - "Борсалино" има продължение, което е издадено през 1970 г., но не постига същия успех като първия филм.
  • - Синовете на Белмондо и Делон, Пол и Антони, са открили музея на Борсалино в Александрия през 2015 г., по този начин отдавайки почит на легендарния филм и на техните бащи.


Така, че ...

"Борсалино" е повече от просто филм - това е културно явление. Той е свидетелство за таланта на Белмондо и Делон и за златната ера на френското кино. Ако все още не сте го гледали, тогава определено трябва да го направите.

Ако сте любител на класическото кино и на френския филм, "Борсалино" е задължително за гледане. Това е филм, който съчетава екшън, драма и стил, и който ще ви пренесе в една друга епоха.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

3 коментара:

Анонимен каза...

Другите две деца от кои жени са му?????

dLambow каза...

Анушка Делон е френска филмова, театрална и телевизионна актриса, дъщеря на актьора Ален Делон. Родители: Ален Делон, Розали ван Бремен
.
Ален-Фабиен Делон е френски модел и актьор, роден в Гиен, Лоаре. Родители: Ален Делон, Розали ван Бремен

Анонимен каза...

Има само един брак - с Натали. Другите са били партньорки.

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: