Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 август 2024

Първият джобен часовник 1505 | dLambow

(The first pocket watch 1505) -

Помандър 1505 - Първият джобен часовник в света

Първият джобен часовник "Помандър 1505" създаден от нюрнбергския ключар и часовникар Петер Хенлейн (Peter Henlein) в началото на германския ренесанс. Произведен за 15 флорина, а днес антикварната му оценка е за 50 млн долара!

Първият джобен часовник "Помандър 1505"
Първият джобен часовник "Помандър 1505" (The first pocket watch "Pomander 1505")

Какво знаем за първият джобен часовник "Помандър 1505"?

Първият джобен часовник "Помандър 1505" (наричан още PHN1505 или Pomander Watch of 1505) се смята за най-стария известен джобен часовник в света. Петер Хенлейн, нюрнбергски майстор ключар и часовникар, е смятан за негов създател през 1505 година, в началото на германския ренесанс, като част от Северния ренесанс. Това е най-старият часовник в света, който все още работи.

Това събитие бележи началото на нова ера в измерването на времето и пренасянето му, като премества часовниците от големите кули и камини в джоба на всеки човек. През този период обаче и други германски часовникари създават миниатюрни часовници и няма категорични доказателства, че Хенлейн е първият. Часовникът представлява малка позлатена с огън медна сфера, ориенталски помандър, и съчетава немско инженерство с ориенталски влияния.

Помандър е обозначение за ароматна ориенталска висулка, която датира от Средновековието и Ренесанса. Той има формата на метална топчица с малки камери, които могат да бъдат запълнени например с кехлибар, различни цветя, смоли и други вещества, а в случая - с миниатюрен часовник. Носел се е или в чанта, или на шията като висулка. Това събитие бележи началото на нова ера в измерването на времето и пренасянето му, като премества часовниците от големите кули и камини в джоба на всеки човек.

Авторство

Часовникът 1505 е гравиран с датата и инициалите на Хенлейн от вътрешната страна, а надписът на корпуса му на латински език се превежда като: „1505 — Времето ще ми убегне (Хенлайн), но аз (часовникът) ще разпозная точния час“. Този исторически часовник е впечатляващ пример за иновацията и майсторството на Петер Хенлейн, който остава в историята на часовничарството.

Иновация, променила света

До появата на джобния часовник хората разчитали на слънцето, пясъчните часовници и големите механични часовници, монтирани на обществени места. Хенлейн революционизира начина, по който хората възприемат времето, създавайки компактен и преносим механизъм, който може да се носи навсякъде. Това постижение се дължи на няколко ключови иновации:

- Пружинен механизъм

За разлика от по-ранните часовници, които са се задвижвали от тежести, Хенлейн използва пружина, която осигурява по-компактен и ефективен източник на енергия.

- Миниатюризация на компонентите

Производството на тези часовници е станало възможно най-вече благодарение на безпрецедентната по мащабите си миниатюризация на торсионното махало и механизма с винтови пружини. Малките зъбни колела и други механични части са били произведени с изключителна прецизност, което позволява да се създаде толкова малък часовник.

- Корпус

Хенлейн експериментира с различни материали и дизайни за корпуса, като често използва метал или дърво, украсени с изящни гравировки.

Характеристики на първия джобен часовник


- Размер и материал

Първите джобни часовници са били сравнително големи и тежки, изработени от метал и обикновено украсени с гравирани орнаменти.

- Механизъм

Часовникът на Хенлейн е бил задвижван от пружина, което е било значително подобрение спрямо по-ранните часовници, които са разчитали на тежести.

- Дизайн

Дизайнът им е бил прост, но изключително функционален, като целта е била да се осигури точно отчитане на времето.

- Функционалност

Първите джобни часовници са показвали само часа. Минутната стрелка се появява много по-късно в историята на часовникарството.

- Как работи часовникът Pomander?

Циферблатът е имал дванадесет сензорни копчета - при всички автентични екземпляри значението при "12" е по-високо и заострено, за да може да се използва за отброяване на съответния час и на тъмно. Във вътрешността на сферата е разположен малък железен механизъм. Този механизъм понякога има и алармен механизъм.

Значението на изобретението

Изобретението на джобния часовник има огромно значение за развитието на човечеството:

- Управление на времето

Хората започват да планират дните си по-точно, което води до по-висока производителност в работата и ежедневието.

- Мода и социален статус

Притежаването на джобен часовник се превръща в символ на богатство и социален статус, а изработката им се превръща в изкуство.

- Развитие на часовникарството

Изобретението на Хенлейн поставя началото на бързо развитие на часовникарската индустрия, което води до създаването на все по-сложни и прецизни механизми.

Какви са особеностите на часовник 1505?

в Обобщение, Часовникът 1505, създаден от Петер Хенлейн, има няколко интересни особености:

- Миниатюрен размер

Този часовник е изключително малък и компактен. Той може да се носи като висулка или да бъде прикрепен към дрехите.

- Гравирана дата и инициали

Вътрешната страна на корпуса е гравирана с датата “1505” и инициалите на Петер Хенлейн.

- Латински надпис

Надписът на корпуса на латински се превежда като: “1505 — Времето ще ми убегне (Хенлайн), но аз (часовникът) ще разпозная точния час.”

- Инженерство и майсторство

Часовникът 1505 е впечатляващ пример за иновацията и уменията на Петер Хенлейн, който остава в историята на часовничарството.

- Колко струва един часовник Pomander 1505?

В документ от 1524 г. е записано, че Хайнлайн е получил 15 флорина (един флорин е приблизително между 140 и 1000 съвременни щатски долара) за позлатен часовник Pomander. Антикварната му оценка днес е за цената от около 50 - 80 млн. долара според списание AntiqueWeek (май 2014 г.).

-Къде може да бъде видян този часовник днес?

Днес в света съществуват само два часовника Помандер. Този от 1505 г. е в частна колекция, а часовникът Помандер на Меланхтон от 1530 г. е собственост на Музея на изкуствата Уолтърс в Балтимор. Това е впечатляващ артефакт, който ни връща в далечното минало и ни показва началото на часовничарството.

Легенди и спорове

Въпреки че Петер Хенлейн е широко признат като създател на първия джобен часовник, има и други имена, свързани с това изобретение. Някои историци твърдят, че подобни устройства са били създадени и от други майстори по това време. Това обаче не омаловажава приноса на Хенлейн, който е първият, чието име е свързано със създаването на преносим механичен часовник.

Заключение

Джобният часовник на Хенлейн е повече от просто механично устройство. Той е символ на човешкото изобретателност и стремеж към прецизност. Това изобретение променя начина, по който хората възприемат времето и оставя дълбока следа в културата и обществото.

Днес джобните часовници, чийто първи представител е "Помандър 1505", са превърнати в колекционерски предмети и символ на една отминала ера. Тези малки механични чудеса ни напомнят за човешкото любопитство и постоянното ни стремеж да овладеем времето.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: