Translate

---------------------------------------------------------------------------------

30 август 2024

Секновение | dLambow

(Seknovenie) -

Секновение – когато денят и нощта се стигат


Какво е Секновене?

Секновение, отбелязвано на 29 август, е един от най-интересните и богати на символи празници в българския народен календар. Този ден е свързан с множество поверия и обреди, които отразяват хилядолетните и дълбоки връзки на българина с цикличността на природата, прехода от лято към есен, циклите на живота и Мирозданието.

Секновение
Секновение (Seknovenie)

Защо се нарича Секновение?

Името на празника идва от събитието, което се чества в християнството – отсичането на главата на Йоан Кръстител. В различните региони на България е познат и с имената Секновенѐ, Обсичане, Иван Обсечен, Свети Иван с отсечената глава, Иван Коприван, Църн свети Йован. В народните представи, значението на Секновение надхвърля религиозните рамки.

- Отсичане на главата на св. Йоан Кръстител

Празникът носи името си от библейското събитие, при което юдейския цар Ирод Антипа нарежда обезглавяването на Свети Йоан Предтеча. Именно оттук идва и едно от другите имена на празника – Обсичане.

- Равноденствие

Въпреки че не съвпада с астрономическото равноденствие, според народните вярвания, на Секновение денят и нощта се изравняват по продължителност. Това символизира края на лятото и началото на есента, а в по-широк смисъл – прехода между два важни периода в годишния цикъл.

- Денят и нощта се стигат (Край на лятото, начало на есента)

Секновение бележи прехода между двата сезона. Едно от най-важните вярвания, свързани със Секновение, е, че на този ден денят и нощта стават равни по продължителност. Това символизира края на лятото и началото на есента, когато природата започва да се подготвя за зимата. Този преход е съпроводен от промени в природата – листата започват да пожълтяват, дните стават по-къси и по-хладни. В народните представи, денят и нощта се „секат“, откъдето идва и името на празника.

- Символика

Секновение е много повече от просто един ден в календара. Той е носител на дълбока символика, свързана с цикличността на живота, смъртта и прераждането. Чрез този празник българите са изразявали своето уважение към силите на природата и са се опитвали да се хармонизират с нейните ритми.

Традиции, поверия и обичаи на Секновене

На Секновение се изпълняват различни обичаи и ритуали, които имат за цел да отбележат прехода между сезоните и да осигурят благополучие на хората и животните.

- Забрани

На Секновение съществуват множество забрани, свързани с вярването, че този ден е особено опасен. Забранява се да се работи тежка работа, да се пере, да се шие, да се ядат червени плодове и да се пие червено вино. Смята се, че на този ден не трябва да се започват нови начинания и че тези дейности могат да привлекат болести и нещастия. Тези забрани са свързани с идеята за пролятата кръв на светеца и символизират скръб и почит.

- Гадаене

Момичетата често гадаят за бъдещия си съпруг.

- Подготовка за зимата

Хората се занимават с прибиране на реколтата и приготвяне на зимнина.

- Храна

На този ден се избягва консумацията на червени храни – вино, плодове, зеленчуци. Това се свързва с пролятата кръв на св. Йоан Кръстител.

- Природа

Според народните вярвания, на Секновение змиите, гущерите се прибират в своите леговища, за да прекарат зимата, а самодивите стават особено активни. Това е свързано с представата за угасване на лятната сила в природата и подготовка за студените месеци. Затова този ден е смятан за подходящ за извършване на различни магически ритуали и гадания. Някъде през нощта палят огньове за предпазване от злите сили. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките ако наруши забраната, ще се пресече.

- Лечебни свойства

Някои билки, събрани на Секновение, се смятат за особено лековити. Смята се, че те имат магическа сила и могат да лекуват различни болести.

Секновение в различните региони

Празникът Секновение се чества по различен начин в различните региони на България. В някои места се организират събори и народни веселия, докато в други се спазват строги забрани и се извършват различни ритуали.

Заключение

Секновение е един от най-древните и интересни български празници. Въпреки че много от старите обичаи са забравени или променени, значението на този ден все още се помни и отбелязва в съвременна България. Секновение си остава важен празник в българския фолклор. Той отразява дълбоките връзки на българина с природата и циклите на живота.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: