Translate

---------------------------------------------------------------------------------

15 август 2024

Артур Джон Прист - непотопяемият | dLambow

(Arthur John Priest) -

Артур Джон Прист: Непотопяемият огняр, спасил се от Титаник и от още 3 други кораба...


Кой е Артур Джон Прист?

Един невероятен късметлия! Артур Джон Прист е наистина невероятна фигура, обгърната в ореол от мистерия и късмет. Този английски моряк, роден в Саутхамптън, Англия, през 1887 г., който е пожарникар и огняр е един от малкото хора, оцелели при потъването на четири големи кораба, включително прочутия Титаник. Заради тази невероятна серия от оцелявания, Прист получава прозвището "непотопяемият огняр".

Артур Джон Прист
Артур Джон Прист (Arthur John Priest)

Четири катастрофи - вечният оцелял


- RMS Titanic

Може би най-известния от потъналите кораби, Titanic се сблъсква с айсберг през 1912 г. При потъването на най-известния кораб в света, Прист успява да се спаси благодарение на своята физическа сила и бърза реакция. Като кочегар, той е бил един от първите, които осъзнават опасността и се опитва да помогне на другите пътници.

- HMS Alcantara

Този британски лек крайцер потъва в резултат на морска битка по време на Първата световна война. Прист, който служи на борда като пожарен, отново успява да се спаси.

- HMHS Britannic

Сестринският кораб на Titanic, Britannic е потопен през 1916 г. поради експлозия на мина. Прист, който по това време е бил на борда като огняр, отново оцелява при тази катастрофа.

- SS Donegal

Този търговски кораб потъва през 1918 г. след сблъсък с друг кораб, като инцидентът се случва в Ирландско море. Прист оцелява и при тази катастрофа.

Защо Прист оцелява?

Като огняр, Прист прекарва по-голямата част от времето си в най-дълбоките части на корабите, където условията са тежки и опасни. Именно там той се озовава по време на всички тези бедствия.  И до днес обаче остава загадка как точно Прист успява да оцелее при толкова много корабокрушения. Някои го приписват на чист късмет, други на неговата издръжливост и опит като моряк. Като огняр, той е свикнал да работи в опасни условия и вероятно е имал по-голяма физическа подготовка от средния пътник. Истината вероятно е комбинация от няколко фактора:

  • - Физическа сила и издръжливост: Като кочегар, Прист е бил физически здрав и е имал опит в оцеляването в трудни условия.
  • - Бърза реакция: Той е бил един от първите, които осъзнават опасността и са действали бързо, за да се спасят.
  • - Знание на кораба: Като член на екипажа, Прист е познавал добре корабите, на които е служил, което му е дало предимство при евакуацията.


Легенда и мистерия

Историята на Артур Джон Прист е превърната в легенда, а самият той е обект на множество теории и спекулации. Медиите го наричат „непотопяемият каминар“, а историята му обикаля света. Въпреки славата, той остава скромен човек, който продължава да работи като огняр до края на живота си. Някои дори го наричат и "проклятие", тъй като неговото присъствие на борда на кораб сякаш предвещава нещастие.

Заключение

Историята на Артур Джон Прист е невероятна и продължава да очарова хората и до днес. Тя е напомняне за силата на човешкия дух и за това, че понякога късметът може да играе решаваща роля в живота ни. Въпреки че животът на Прист е изпълнен с драматични събития, той умира сравнително млад през 1937 г. в родния си град Саутхамптън. Историята му обаче продължава да бъде разказвана и да вълнува хората и до днес. Роден е на 31 август 1887 г., Саутхамптън, Великобритания, а е починал на 11 февруари 1937 г., Саутхамптън, Великобритания.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: