Translate

---------------------------------------------------------------------------------

24 август 2024

Бушидо | dLambow

(Bushido) -

Бушидо - Правилата на истинския самурай, описани в "Кодексът Бушидо"


Какво е Бушидо? - Пътят на Самурая

Бушидо (武士道) е японски кодекс на честта и морала, който е служил като ръководство за самураите – елитните воини на феодална Япония. Буквално преведено, "буши" означава "войн", а "до" - "път", така че Бушидо може да се преведе като "Пътят на война" или "Път на Самурая".

Бушидо
Бушидо (Bushido)

Какво е Кодексът Бушидо?

Основата на Самурайския Живот: Кодексът Бушидо е неписан сбор от правила и ценности, които са определяли идеалния самурай. Той е бил много повече от прост набор от правила за битка; той е обхващал всички аспекти от живота на самурая - цялостна философия, която е оформяла идентичността на самурая и неговата роля в японското общество, от отношенията му с господаря до неговата лична чест и достойнство.

Основни принципи на Бушидо

Кодексът Бушидо е сбор от ценности и принципи, които са били считани за задължителни за всеки самурай. Той е отразявал идеалите за чест, лоялност, смелост, самоконтрол и безкористно служене.

- Чест (Meiyo)

Честта е била най-важната ценност за самурая. Тя е била неразривно свързана с неговата репутация и благородство. Загубата на чест е била считана за по-лоша от самата смърт.

- Лоялност (Chūgi)

Самураят е бил безкрайно лоялен към своя господар и към своя клан. Той е бил готов да положи живота си, за да защити интересите на своя господар

- Смелост (Yū)

Смелостта е била неизменна част от характера на самурая. Той е бил готов да се изправи срещу всяка опасност и да се бори за това, в което вярва. Не само физическа смелост на бойното поле, но и морална смелост да се вземат трудни решения.

- Благородство (Jin)

Самураят е бил длъжен да бъде благороден и великодушен, дори към своите врагове.

- Честност (Makoto)

Истинността и искреността са били от съществено значение за самурая.

- Самоконтрол (Giman)

Самураят е бил длъжен да владее емоциите си и да действа разумно дори в най-трудните ситуации.
 

- Безкористно служене (Jigyū)

Самураят е служил на обществото и на своя господар без да очаква награда.

- Простота (Sōjō)

Самураят е водел скромен живот, фокусиран върху усъвършенстването на своите умения и на духа си. Той е избягвал излишествата.

- Чистота на сърцето (Seigi)

Самураят е бил честен и справедлив. Той е винаги се е стремял да постъпва правилно.

- Състрадание

Въпреки строгия си кодекс, самураите са проявявали състрадание към другите.

- Постоянно усъвършенстване

Самураите са вярвали в непрекъснатото саморазвитие и усъвършенстване на своите умения и характер.

Правила на истинския самурай

Въпреки че не съществува единен, официален списък с правила на Бушидо, някои от най-важните принципи, които са били следвани от самураите, включват:

  • - Готовност за смърт: Самураят винаги е бил готов да умре с чест, ако това е било необходимо.
  • - Почитание към предците: Самураите са имали дълбоко уважение към своите предци и са се стремили да продължат семейните традиции.
  • - Уважение към по-възрастните: Самураите са показвали голямо уважение към своите учители и към по-възрастните членове на обществото.
  • - Постоянно усъвършенстване: Самураят никога не е спирал да се учи и да усъвършенства своите умения.
  • - Служене на обществото: Самураят е имал дълг да служи на обществото и да защитава слабите.

Един от най-известните ритуали, свързани с Бушидо, е сеппуку. Това е ритуално самоубийство, което самураят е извършвал, за да избегне позор или за да протестира срещу несправедливост. Сеппуку е бил крайният израз на честта и лоялността на самурая.

Правилата на истинския самурай, описани в "Кодексът Бушидо"


Правило 1: Образование

Тъй като самураите стоят над другите три класи на обществото (земевладелци, занаятчии и търговци) и са призвани да управляват, те задължително трябва да са добре образовани и да имат широки познания за причинно-следствената връзка на всички неща. За настоящия воин неграмотността е непростима.

Правило 2. Синовно уважение

Самураят трябва да осъзнае, че родителите са му дали живот и че той е част от тяхната плът и кръв. Колкото и способен, умен, красноречив и добър да е, всичко това е безполезно, ако не се отнася с почит към родителите си. Древните са казвали: „Търсете лоялен подчинен сред уважаваните“. Защото онзи, който не е в състояние да изпълни синовния си дълг към родителите си, едва ли ще служи вярно на господаря си.

Правило 3: Боен дух

Най-важното е, че самураят никога не трябва да пренебрегва бойния си дух, по всяко време и при всякакви обстоятелства. Една стара поговорка гласи: „Когато напускаш дома си, действай така, сякаш виждаш врага.“

Правило 4. Правилно и неправилно

Ако самураят знае как да постъпва правилно и да избягва лошото, той е придобил бушидо. Кодексът за правилно поведение гласи: на първо място самураят трябва да изпитва срам от презрителното отношение на семейството, слугите и приятелите си, след това от презрението на познати и други хора и затова да постъпва правилно и да избягва неправилното. Тогава това ще се превърне в навик.

Правило 5. Смелост

Три качества са много важни в Бушидо: лоялност, правилно поведение и смелост. Безстрашието се проявява не само когато самураят облича доспехите си и отива в битка. Човек може да види дали го притежава, или не, дори когато живее в ежедневието си. Защото онзи, който се роди смел, ще бъде верен на своя господар и почтен към родителите си. Той ще използва свободното си време, за да учи и да се усъвършенства в бойните изкуства. Той ще се пази от безделието и ще харчи внимателно всяка монета. Храбрият самурай се пази с надеждата да извърши изключителен подвиг и затова е умерен в храната, виното и страстта към жените, за да запази тялото си здраво и силно.

Правило 6: Етикет и маниери

Ако самураят не спазва правилния етикет и му липсват маниери, които изразяват уважение към господаря или родителя, не може да се каже, че живее в съответствие с Бушидо. Когато ляга, краката му нито за миг не трябва да са обърнати към господаря. Когато поставя копието си на земята, върхът му също не трябва да е насочен към господаря. И ако чуе разговор за своя господар или сам говори за него, трябва веднага да стане, ако е легнал, и да се изправи, ако е седнал, защото това е пътят на самурая.

Правило 7. Управление на къщата

Самурай, който открие, че отношенията му със съпругата му не са задоволителни, я убеждава с разумни аргументи. Ако поведението ѝ не се промени, в спешен случай той може да се разведе с нея. Ако я задържи като своя съпруга, но я унижава по всички възможни начини, такова поведение е недостойно за самурай.

Правило 8: Пестеливост

Самураят на служба трябва винаги да бъде пестелив, за да не му се налага да пести от домакинските разходи. Ако установи, че живее над възможностите си, трябва бързо да промени навиците си за харчене. В същото време обаче не трябва да бъде скъперник. Древните са казвали, че скъперничеството се смята за равносилно на малодушие.

Правило 9. Отношение към подчинените

Самураят никога не трябва да извършва престъпни и несправедливи действия спрямо своите подопечни. С други думи, той не трябва да изисква по-голям дял от селяните, отколкото е обичайно, или да ги изтощава с принудителен труд. Той не трябва да поръчва неща от занаятчии, а след това да отказва да ги плати. Към тези хора винаги трябва да се отнася внимателно.

Правило 10. Избор на приятели

Самураят трябва да избере сред съратниците си, отличаващи се с доблест, чувство за дълг, мъдрост и влияние, един, на когото наистина може да разчита в случай на нужда. Не е желателно да си създава близки приятели, към които ще бъде особено привързан и с които ще предпочита да яде, пие и пътува. Защото ако намери в някого сродна душа, двамата лесно ще започнат да се държат по начин, който не подхожда на техния кръг, обръщайки се един към друг без никакви церемонии. Подобна липса на достойнство е недостойна за един самурай.

Бушидо днес

Въпреки че е свързан с една отминала епоха, Бушидо продължава да оказва влияние върху японската култура и върху много други общества по света. Важно е да се отбележи, че Бушидо е бил кодекс, който е отразявал ценностите на определена социална група в едно конкретно историческо време. Той не е безспорен и има своите ограничения. Някои от неговите принципи могат да бъдат тълкувани по различни начини и да предизвикват дискусии. Принципите на Бушидо като чест, лоялност и смелост са универсални ценности, които са актуални и днес.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: