Translate

---------------------------------------------------------------------------------

21 август 2024

Кафето не дава енергия | dLambow

(Coffee does not give energy) -

Кафето няма да ви даде допълнителна енергия, а ще ви я даде назаем - за което ще платите по-късно

Кафето не е източник на енергия, както си мислят много хора. Те обикновено използват кафето, за да се развеселят, освежат и съществува погрешното схващане, че тази напитка може да даде на уморения човек енергия. Всъщност кофеинът не внася нищо ново в организма.

Кафето не дава енергия
Кафето не дава енергия (Coffee does not give energy)

Той само активира това, което вече е било там. Кофеинът стимулира изгарянето на вътрешните енергийни запаси. Той един вид ускорява работата на клетките, като ги кара да произвеждат енергия от съществуващите запаси. От гледна точка на химията той е метаболитен стимулант, а не източник на енергия.

Когато вече не са останали никакви вътрешни източници на енергия и вече е налице силна умора, някои хора продължават да се стимулират с кофеин. В този случай ефектът може да бъде обратен. Вместо енергия, да получат раздразнителност и рязка загуба на концентрация. Ако човек се чувства уморен, трябва да се наспи, а не да пие нови количества кафе.

Кафето не дава енергия?

Много от нас имат нужда от сутрешно кафе, за да се ободрят и да започнат деня. Общо хората по света изпиват повече от два милиарда чаши кафе всеки ден. Вероятно си мислите, че кафето ви дава енергия, за да изкарате сутринта или деня - но далеч не е така, че кафето ви дава толкова много, колкото си мислите.

Основният стимулант в кафето е кофеинът

Основният ефект на кофеина е, че променя начина, по който мозъчните ни клетки взаимодействат с едно съединение, наречено аденозин. Кафето няма да ви даде допълнителна енергия. То само ще ви осигури малко енергия, за която ще платите по-късно.

Какво е аденозин?

Адениозинът е пуринов нуклеозид, изграден от нуклеотидната база аденин, свързан за монозахарида рибоза посредством β-N9-гликозидна връзка. Аденозинът играе важна роля в биохимичните процеси като трансфер на енергия, както и в сигналната трансдукция като вторичен посредник цикличен аденозинмонофосфат цАМФ

Как действо аденозина?

Аденозинът е част от системата, която регулира цикъла сън-бодърстване, и отчасти обяснява защо високите нива на активност водят до умора.  Когато извършваме дейностите си, нивата на аденозин се повишават, тъй като той се освобождава като страничен продукт от оползотворяването на енергията в клетките ни.

В крайна сметка аденозинът се свързва със своите рецептори (области от клетките, които получават сигнали), което кара клетките да функционират по-бавно, което ни прави по-мудни и сънливи. Ето защо се чувстваме уморени след тежък работен ден.

Докато спим, енергийният ни прием намалява, което понижава нивата на аденозина, тъй като той се превръща обратно в други форми. На сутринта се събуждаме отпочинали - разбира се, ако спите достатъчно.

Помощ от кофеина в кафето

Ако все още се чувствате сънливи, когато се събудите, кофеинът може да ви помогне за известно време. Той се свързва с аденозиновия рецептор (има подобна конфигурация), но не е толкова идентичен, че да задейства сигнал за забавяне, както прави аденозинът. Вместо това той просто блокира рецепторите и не позволява на аденозина да се свърже с тях - точно това предотвратява усещането за сънливост.

Няма такова нещо като безплатно пътуване

Макар че това малко кофеиново приключение е ободряващо, то е свързано по-скоро с усещането за бодрост, отколкото с действителен приток на нова енергия. Това, което се случва, е, че кофеинът няма да се свърже с рецептора завинаги, а блокираният от него аденозин отива наникъде.

В крайна сметка кофеинът се разгражда и освобождава рецепторите - и целият този натрупан аденозин, който е чакал своя час, се свързва, а усещането за сънливост се връща, и то още повече. По този начин „дългът“ към кофеина винаги трябва да бъде изплатен в крайна сметка, а единственият истински начин да го изплатим е да спим.

Времето е важно

Колко свободен аденозин има в тялото ви, който все още не се е свързал с рецепторите, и колко сте сънливи вследствие на това, ще повлияе на това доколко кофеинът, който пиете, ще ви събуди. С кафето, което пиете по-късно през деня, когато имате повече сигнали за сънливост, организмът ви може да се почувства по-буден.

Кофеинът няма енергия

Обичах да изпивам чаша ободряващо кафе или кутия енергийна напитка и да получавам прилив на енергия. Настроението ми става приповдигнато, продуктивността ми се увеличава и се чувствам добре. Но после научих, че основното активно вещество във всички тези напитки - кофеинът - не съдържа никаква енергия. Кофеинът няма енергия. За да получите здравословен прилив на енергия, диетолозите посъветват не да пиете кафе, а да похапнете.

Енергия в дълг

Първо, да изясним какво е Аденозинтрифосфат (АТФ)?
Аденозин трифосфорната киселина представлява химично макроергично съединение, което съдържа богати на енергия връзки. Изграден е от 3 основни съставки: азотна база аденин, рибоза и 3 остатъка от фосфорна киселина, обозначени като алфа-, бета-, и гама- фосфатен остатък

Оказва се, че когато пием ободряваща напитка, ние заемаме енергия от самите себе си. Организмът започва да използва непокътнатите запаси от АТФ в клетките. Кофеинът забранява на организма да се чувства уморен, като сякаш го изтласква с няколко часа напред в бъдещето. Разбира се, всичко е много по-сложно: налице е освобождаване на адреналин и повишена чувствителност към допамина ....

Но факт е, че ние вземаме силата си на кредит. Умората не изчезва никъде, тя се натрупва, просто не я усещаме под въздействието на кофеина. Но отплатата все пак идва, защото кредитът на заетата сила е ограничен.

Дълговете трябва да бъдат изплатени

Ако пиете първата си чаша кафе в 8 ч. сутринта, сте забелязали, че към 15-17 ч. кафето спира да действа. По това време аденозиновите рецептори се затварят в близост до кофеина и натрупаната умора се отразява на организма.

Вторият фактор е нарушеното транспортиране на жлъчката от черния дроб към храносмилателната система. Кофеинът предизвиква спазми в жлъчния канал - тази тръбичка, която свързва черния дроб и червата. Редовните спазми водят до неправилно функциониране на тази тръба. Жлъчката не смазва правилно червата, което води до запек.

Забелязали ли сте как сутрешното кафе не само ободрява, но и призовава към тоалетната? Това е така, защото жлъчният канал и жлъчният мехур сега се свиват и доставят жлъчка до червата само под въздействието на поредната доза кофеин.

Жлъчния мехур

Това е торбичка, в която жлъчката изтича от черния дроб и се съхранява преди хранене. Ако започнете да ядете, мехурът се свива и изхвърля жлъчката в канала. Но това е при здрави хора. При пристрастените към кафето тази торбичка също става изхабена и ленива. Жлъчката се застоява, могат да се появят камъни.

Хронични ефекти

В продължение на много години ме тормозеше болка в дясното рамо, в гръбначния стълб на нивото на сърцето и в дясната страна под ребрата. Отидох на лекар, направиха ми рентгенова снимка и откриха междупрешленна херния. В продължение на една година лекувах тази херния, но болката не изчезваше.

Оказа се, че жлъчният мехур се усуква на възел, след като поредната чаша кафе или енергийна напитка започне да притиска нервния сноп наблизо. Именно това предизвиква болката. Пиеш ли кафе, боли още повече. Направете почивка и болката отшумява. След две седмици без кофеин болката напълно изчезва.

Други ефекти от кофеина в кафето


Затруднява заспиването

Ако краят на деня наближава, кофеинът може да затрудни заспиването преди лягане. Периодът на полуразпад на кофеина (времето, за което се разгражда половината от количеството му) е около пет часа. Всеки човек усвоява кофеина по различен начин, така че при някои ефектът се проявява по-бързо. Тези, които редовно пият кафе, може да почувстват по-слабо „зареждане“ с кофеин.

Засилва стреса

Кофеинът може също така да повиши нивата на кортизола - хормона на стреса, който ви прави по-бдителни. Това може да означава, че кофеинът е по-ефективен в късните сутрешни часове, тъй като скоро след събуждането се наблюдава естествено повишаване на кортизола. Поради тази причина ефектът „кафе в леглото“ може да не изглежда толкова силен.

Скок на кръвната захар

Ако любимата ви кофеинова напитка е и сладка, това може да стимулира или да засили усещането за пик и срив: въпреки че захарта осигурява реална енергия на организма, свободните захари могат да предизвикат скок на кръвната захар, който след това да доведе до усещане за умора по време на срива.

Кафе след хранене

Въпреки че няма доказана вреда от пиенето на кафе на гладно, кафето по време на или след хранене може да действа по-бавно. Това е така, защото храната може да забави скоростта, с която се абсорбира кофеинът.

Осъзната консумация

Бъдете малко по-съзнателни по отношение на консумацията на всякакви вещества. Кафето е чудесен начин да се ободрите и да си осигурите допълнителни 2-3 продуктивни часа, когато наистина имате нужда от това. Но в днешно време ние пием кафе сякаш за забавление. За някои хора сутрешното кафе се е превърнало в обичаен ритуал, други пият своето лате макиато като десерт, а трети просто вече не забелязват ефекта, пиейки по три кутии енергийни напитки на ден като лимонада.

Следващият път, преди да включите кафемашината, да си поръчате двойно капучино в кафенето или да вземете кутия с енергийна напитка, си спомнете написаното тук и се запитайте: „Наистина ли имам нужда да изстискам резервните запаси от енергия на тялото си точно сега, или го правя само по навик?“.

Все пак, обърнете внимание, че много изследвания, свързани с кафето и кофеина, си противоречат. Много фактори оказват влияние: пол, възраст, общо години и количество на употреба, състояние на тялото. В малки дози кофеинът се препоръчва при холелитиаза за „промиване на системата“. Пациенти, които рядко употребяват кофеин, реагират добре на такава терапия. При хронични заболявания на жлъчните пътища кофеинът обикновено се забранява.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: