Translate

---------------------------------------------------------------------------------

08 август 2024

Тирамису | dLambow

(Tiramisu) -

Оригинално италианско тирамису по класическа рецепта на Роберто Лингуаното от ресторанта Le Beccherie в Тревизо


Почина „бащата на тирамисуто“ Роберто Лингуаното на 81 години

Роберто Лингуаното (Roberto Linguanoto), италианският сладкар, на когото се приписва създаването на тирамису, почина в неделя, 28 юни, на 81-годишна възраст. "Лоли", известен още като "бащата на тирамисуто", издъхва от продължително неизвестно заболяване в родината си. Въпреки че Лингуаното е починал, неговото наследство продължава да живее чрез емблематичното му творение.

Тирамису на Роберто Лингуаното
Тирамису на Роберто Лингуаното (Roberto Linguanotto's Tiramisu)

Няма по-хубава храна за кафе от тирамисуто. То е златният стандарт, с който се сравняват всички останали творения и в крайна сметка не успяват. То е от нещата, които сякаш нямат създател, сякаш винаги са съществували, вечен сладкиш, чийто произход би трябвало да принадлежи по-скоро на преданията, отколкото на фактите. И все пак то е създадено преди 50 години от Лоли.

Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия. Съобщава се още, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран. Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето. Отдавайки почит на Лингуаното, губернаторът на региона Венето Лука Зая казва: „Присъединявам се към оплакването за смъртта на Роберто Лингуаното, който оказа значително влияние в света на сладкарството."

Кой е направил първото тирамису?

Според некролозите на ресторантьора Адо Кампеол (Ado Campeol: 1928-2021), тирамисуто е изобретено в неговия ресторант Le Beccherie в Тревизо, Северна Италия, на 24 декември 1969 г. от съпругата му Алба ди Пило (Alba di Pillo: 1929-2021) и сладкаря Роберто Лингуаното (Roberto Linguanotto 1943-2024). Ястието е добавено за първи път в менюто му през 1972 г.

Вдъхновени от традиционните вкусове на региона, те комбинира бишкоти, кафе, маскарпоне и какао, създавайки неповторим кулинарен шедьовър. Тяхното тирамису е един от най-популярните и обичани десерти в света, синоним на италианската кухня. Нежната текстура, богатият вкус и леката горчивина на кафето го правят неповторим.

Приготвен само с шест съставки – яйца, бишкоти, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вземи ме“.
Журналистът Джиджи Падовани, който става близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара.

Той си спомня: „За нула време този десерт става най-популярният в Le Beccherie. Бил сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя маскарпоне." Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо.

Какво е Тирамису? - Италианска класика с богата история

Тирамису (Tiramisu) е един от най-обичаните и разпознаваеми италиански десерти в света. Неговата кремообразна текстура, съчетание на горчиво и сладко и неповторимия аромат го превръщат в истинско изкушение за небцето.

Тирамису днес е кулинарно съвършенство, признато в целия свят и заслугата за този успех е и на майсторството на Лингуаното като сладкар и желанието му да направи този венециански деликатес уникален и неподражаем, правейки тирамисуто да се открои сред националните и международните десерти.

Легендата за създателя

Въпреки че често се споменава, че създател на тирамису е Роберто Лингуаното, тази информация не е напълно точна. Лингуаното наистина е бил готвач в ресторант Le Beccherie в Тревизо, където десертът е създаден, но рецептата е плод на колективни усилия и експерименти. Истинската история на тирамису започва през 50-те години на миналия век в ресторант Le Beccherie.

Собственичката на ресторанта, Алба Компарто, е търсила нов десерт, който да впечатли клиентите. Вдъхновена от традиционни местни рецепти, тя започва да експериментира с различни съставки, докато не създава уникалната комбинация, която познаваме днес. Лингуаното, като част от кулинарния екип, със сигурност е допринесъл за усъвършенстването на рецептата.

Оригиналната рецепта от Le Beccherie

За да приготвите автентично тирамису, ще ви трябват следните:

Продукти:

  • - За бишкотите:
    •   = Яйца
    •   = Захар
    •   = Брашно
    •   = Какао на прах
  • - За крема:
    •   = Жълтъци
    •   = Захар
    •   = Маскарпоне
    •   = Еспресо
    •   = Ликьор Марсала (може да се замени с ром или бренди)
  • - За поръсване:
    •   = Какао на прах


Начин на приготвяне:


- Кафе
Сварете си силно кафе и го остави да изстине.

- Бишкоти
Пригответе бишкотите според класическа рецепта. Те трябва да бъдат по-сухи и по-плътни от обикновените (или си купете готови бишкоти Савоярди).

- Крем
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта до получаване на пухкава смес.  Разбийте белтъците на сняг. Внимателно добавете разбитите белтъци към сместа с маскарпоне, като разбърквате внимателно с шпатула, за да се получи гладък крем.

- Наслагване
На дъното на подходяща форма наредете ред бишкоти, напоени в кафето, смесено с ликьор. Отгоре сложете слой от крема. Повторете процедурата, докато свършат продуктите.

- Финал
Поръсете горния слой с какао на прах и оставете тирамисуто да се охлади в хладилник за поне няколко часа.

Съвети за тирамисуто

Използвайте качествени продукти, особено маскарпоне. Всички продукти трябва да са със стайна температура преди да започнете да ги смесвате. Тирамисуто има нужда от време, за да се охлади и вкусовете да се слеят.

- Бишкотите

За по-автентичен вкус, пригответе бишкотите сами. Ако нямате време, можете да използвате купени бишкоти Савоиарди.

- Маскарпоне

Изберете висококачествено маскарпоне с плътна текстура.

- Еспресо

Използвайте силно еспресо за по-интензивен вкус.

- Ликьор

Ако не харесвате алкохол, можете да пропуснете ликьора или да го замените с малко ванилия.

Забележка: Точната рецепта на Le Beccherie се пази в тайна, така че този вариант е възможно най-близкото приближение до оригинала.

Защо да опитате да си направите тирамису у дома?

- Удоволствието от приготвянето: Приготвянето на тирамису е лесно и забавно, а резултатът ще ви впечатли.
- Персонализация: Можете да експериментирате с различни съставки и да създадете своя уникална версия на този класически десерт.
- Споделяне: Тирамису е идеален десерт за специални поводи или просто за да зарадвате близките си.

Заключение

Истинското тирамису е повече от просто десерт, то е италианско изкуство на масата. С тази рецепта можете да се насладите на автентичния вкус и да изненадате близките си с творението на Роберто Лингуаното, като си направите едно вкусно италианско пътешествие в собствената си кухня!

А ако имате възможност, непременно посетете ресторанта Le Beccherie в Тревизо, Северна Италия и опитай оригиналното тирамису (за сравнение с вашето творение). Вкусът му е несравним и ще ви преведе през историята на този легендарен десерт. Buon appetito!

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: