Translate

---------------------------------------------------------------------------------

29 август 2024

Какво знаем? | dLambow

(What do we know?) -

Какво знаем? Почти нищо, а и това, което "знаем" е спорно отвсякъде...


Вероятно всеки е чувал за дебата относно формата на Земята

  • - Някои казват, че тя е кръгла и ние живеем на повърхността ѝ,
  • - други смятат, че е плоска и ние живеем под купол,
  • - трети смятат, че Земята е кръгла и ние живеем на плоска повърхност в нея,
  • - четвърти смятат, че Земята е кръгла и ние живеем на вдлъбната повърхност в нея.

Съществуват и още по-екзотични версии, например, че формата на Земята е квадратна и т.н. Но нека да оставим този въпрос отворен.

Какво знаем?
Какво знаем? (What do we know?)

Защо има много различни версии по този въпрос, а и по други?

По правило, привържениците на всички версии се обвиняват взаимно в липса на знания. Те смятат, че опонентите им не са учили добре в училище, забравяйки да си напишат домашните. В часовете, вместо да слушат обясненията на учителя, те са се занимавали със странични неща и т.н. и т.н.

Нека се опитаме да оценим знанията на хората.

  • - Първо, в учебниците може да има грешки, освен това те може да изостават от живота. Всички са съгласни с това. Веднъж изследователи, изучавайки учебно помагало, използвано от хиляди ученици, откриват всякакви грешки. Например в него се твърди, че желязото е твърд материал, от който се правят брадви, мечове, лопати и други инструменти. То обаче е мек и пластичен метал (стоманата и чугуна, направени от желязо са твърди и се използват в промишлеността, не желязото).
  • - Второ, нивото на познание на учените на нашата планета е много ниско. Например те смятат, че повече от 95 % от океана е загадка за тях. Само горният слой на океана е частично проучен, като колкото по-надълбоко се отива, толкова по-малко са знанията. Какво се случва в дълбините му, можем само да предполагаме.


Някои ще си спомнят за гмуркането в Марианската падина.

Това е все едно да кацнеш в центъра на голяма гора за един час със затворени очи. След това трябва да ни кажеш какво е това. Какво може кажете за гората? Можем само да гадаем.

Същото е и със земята

Дори на повърхността ѝ все още има много загадки, а дълбините ѝ са по-малко изследвани даже от дълбините на океана. Тоест в най-добрия случай са изследвани около 5 процента от дебелината на Земята. Какво има вътре в нея, може само да се предполага, т.е. „да гадаем на кафе“ (някои "учени ще се засегнат, но ако си помислите - те точно това правят, теории - предположения, хипотези).

Във въздушното пространство също има много загадки.

Има сведения за дъжд, падащ от жаби, риби и т.н. Има и цветни дъждове. Наблюдавани са различни цветове на нашата Луна, появата на две слънца по едно и също време и други неща.

Що се отнася до космоса, положението е още по-лошо

Хиляди авангардни учени работят с години и ето на, не можем да върнем двама астронавти от МКС. Даже да приемем, че всичко, което учените ни разказват за изследванията в космическото пространство, е вярно, то всичките ни знания за него, сравнени с неговата необятност, са безкрайно малки, т.е. можем да ги смятаме за равни на нула. Ние даже не знаем какво има по края (в периферията) на Слънчевата система, даже не знаем къде свършва тя.

Нека разгледаме познанието за микрокосмоса

Тук ситуацията е най-добра. Всичко, което може да се види в обикновен оптичен микроскоп, изглежда известно. Всичко по-малко е загадка, особено живата природа. Някой ще каже какво може да се види в електронен микроскоп. Той работи само с такива образци, които понасят вакуумиране, т.е. с твърди тела.

Ако пробата е биологична, то в процеса на вакуумиране влагата се изпарява и пробата се свива, в резултат на което след приключване на вакуумирането в камерата на микроскопа се изследва изображение на резултата от изсушаването на пробата (какво ще ни покаже такава смазана с валяк проба за функционирането на живия организъм?).

Може ли ситуацията с човешкото познание да е по-добра?

Учените смятат, че човек използва около 7% от умствените и 15% от физическите си способности от това, което му е присъщо да прави по природа. Често се появяват статии, в които се говори за човешки свръхспособности. Например за телекинеза, трето око, левитация, телепатия, напускане на тялото и др.

Телекинеза

Телекинезата или преместването на предмети със силата на мисълта е ясно демонстрирана от Нинел Кулагина. Докато е била жива, всички възражения са били лесно проверявани чрез експерименти. Проведени са стотици експерименти. Учените са стигнали до извода, че явлението съществува, но природата му е загадъчна. След смъртта на Нинел Кулагина започват опровержения.

Ходенето по огън (нестинарство)

Някои хора смятат, че ходенето по огън (нестинарството) е свръхспособност. Други смятат, че този процес се основава на законите на физиката и е съвсем реален. Те смятат, че зад този феномен се крие способността на човешкото тяло бързо да отвежда топлината от краката, ако е налице правилен кръвоток. За да направи това, човек трябва да е в състояние на смелост, липса на страх, което осигурява добър периферен кръвоток, достатъчен за отвеждане на топлината. Но ако той е уплашен, когато ходи по въглените, кръвта веднага ще се отдалечи от крайниците и тъканите ще бъдат беззащитни срещу въздействието на топлината.

Свръхчовешка сила

Понякога в човека внезапно се пробужда някаква свръхчовешка сила. Обикновено такива случаи на прилив на сила се случват в стресова ситуация.
Например през 2012 г. 22-годишната Лорън Корнацки от град Глен Алън в американския щат Вирджиния вдига BMW 525i, което се откача от крика и пада върху баща ѝ. Момичето успяло да го освободи и да извърши изкуствено дишане, което му позволило да живее до пристигането на лекарите.

Том Бойл, видял момче велосипедист, смазано от автомобил, и страхувайки се за живота му, вдигнал почти 1,5-тонния автомобил с помощта на крик. Едва след като шокът отминал, Бойл разбрал, че си е счупил осем зъба, докато ги е стискал, като е вдигал колата.

Имало е случаи, когато човек, опитвайки се да избяга от опасност, е развивал огромна скорост. Учените предполагат, че е възможно да се постигнат фантастични резултати чрез тренировки. Проучванията показват, че човек е физически способен да развие скорост от 64 километра в час. Докато най-бързият спринтьор в света на 100-метровата дистанция е показал по време на състезание - 44 км/ч.

Бързоходство

Една от загадките на Тибет е скоростното ходене, когато човек се движи в продължение на часове, а понякога и дни със скорост 10 - 15 километра в час. В същото време ходенето се превръща в левитация. А Давид-Нийл в книгата си „Мистиците на Тибет“ разказва за среща с един такъв бързоходец:

  •  „Изведнъж далеч долу видях нашия спътник. Въпреки стръмнината на склона той се движеше с приказна скорост. Когато се приближи до нас, той постоя няколко мига с отсъстващ поглед. Дишаше равномерно, но очевидно беше в полусъзнание. Постепенно трансът се разсея и той възвърна нормалния си вид. ...и призна, че е използвал силите си. За целта първо преминавал към ритмично ходене, като повтарял магическа формула, дадена му от учител. Това било последвано от изпадане в състояние на транс.“


Още свръхспособности

Има хора, които извършват сложни математически изчисления на ум. Скот Флансбург можел да прави сложни изчисления в главата си по-бързо от калкулатор. Тялото на Биба Щрух има способността да съхранява електричество, така че той можел да запали електрическа крушка или да приготви наденички, използвайки само енергията на собственото си тяло.

Лайдъл Симпсън е глух, но чува звуци с вътрешния си (фотонен) слух. За него почти всичко около него излъчва звук: движение, емоции, миризми, допир и вкус. Лайдъл възприемал всичко това като музика. Лекарите смятат, че това е психично разстройство. Учените откриват, че това състояние е форма на синестезия - явление, при което дразненето на един сетивен орган предизвиква усещания в друг.

Лайдъл можел да „чува“ думите на актьорите по телевизията при изключен звук. Той успял да научи няколко езика, включително руски, немски и арабски. Може би на нас ни липсва този музикален светоглед, тъй като можем да виждаме и чуваме, както е в действителност.

Третото око на човека е скритото око на човека, символично разположено на челото между веждите и връзка с епифизата, което се отваря в процеса на себепознание, носейки възприятия отвъд обикновеното зрение. Смята се, че то е мистично и езотерично. Бен Ъндърууд губи и двете си очи на 3-годишна възраст, но се научава да разпознава формата на предметите около себе си. Той успява да посещава училище, да кара ролкови кънки, да играе баскетбол и дори видеоигри.

Припомнете си ходенето насън (сомнамбулизъм)

Това често са прости и безопасни действия. Например ставане в леглото, ходене, почистване. Може обаче да има и доста опасни, като например готвене, шофиране, ходене по улици, покриви, балконски парапети.

Сомнамбулите често не си спомнят или си спомнят слабо за инцидента. Очите могат да бъдат отворени, тогава изражението им е тъпо и стъкловидно, но по-често са затворени. Пристъпът на сомнамбулизъм понякога може да продължи много часове. През това време лицето може да използва третото око.

Друга загадка е летенето в сънищата

Много учени, психолози, философи и лекари са се опитвали да разберат полетите насън. Създадени са много различни хипотези. Метафизиците смятат, че по време на сън човешката душа напуска тялото и се отправя на пътешествие. Докато физическото тяло си почива, тя лети в небесата.

Според окултистите пътуването е съзнателен избор на душата, затова дава усещане за щастие и свобода. Психолозите са изложили различни хипотези за това защо хората летят насън. Например:

  • - Зигмунд Фройд го свързва със сексуалните пориви.
  • - Алфред Адлер е смятал, че летенето в сънищата е подсъзнателно желание за доминиране и потискане на другите хора.
  • - Карл Юнг предполага, че летенето насън е начин да се освободим от належащи проблеми и преживявания. Според него човек лети, ако усеща вътрешна скованост и прекомерно изобилие от отговорности, които му пречат да се наслаждава на живота.

Биолозите смятат, че полетите насън се случват поради освобождаването на хормон, отговорен за растежа на кожните и костните клетки. Следователно, ако детето порасне, то може да има сънища, в които се издига над земята. Освен това изследванията показват, че хората сънуват летене, след като се освободят от затруднения в дишането. Ако човек е заспал под одеяло или в задушна стая, а след това получи порция свеж въздух, може да сънува сън, в който се издига над облаците.

Специалистите по етология смятат, че летейки насън, хората задействат древна генетична програма, съхранена в паметта на човечеството. Някои учени обясняват това с плътността на атмосферата в миналото, която може би е позволявала на предците ни да се носят във въздуха. Според учените човешката памет все още пази спомени за способността да се лети и периодично възпроизвежда тези епизоди.

Регенериране

Регенерират се нервни клетки, отстранени части от черния дроб, счупвания, порязвания и големи рани. Известни са случаи на регенериране на върховете на пръстите - при загуба на фрагмент от пръст до първата фаланга, ако се избягва възстановяването на раната (дренирането на раната води до нарушаване и забавяне на нейното зарастване). Това означава, че някога човек е имал способността да регенерира, но по някаква причина я е загубил.

Много хора са чували за Философския камък

Той е и магистериумът, ребисът, еликсирът на философите, еликсирът на живота, червената тинктура, великият еликсир, петият елемент. В легендите той е реагент, необходим за успешното превръщане на металите в злато, както и за създаването на еликсира на живота. Този мит съпътства човечеството от векове и е интересувал много философи и учени.

Философията е мислене

Основата е, че всичко се състои от енергии. Ако човек има основа за мислене, той може да разбере и обясни много от процесите, протичащи на планетата. Ако имате способността да контролирате енергиите, можете да контролирате много химични, физични и биологични процеси. Можете да отглеждате всичко - от трева до дървета и то за кратко време.

Имайки способността да контролирате енергиите, вие можете да промените скоростта на делене на клетките на всеки организъм, включително хората. Можете да подмладите тялото и да удължите живота. Можете да контролирате много химични, физични и биологични процеси, да направите Елексира на живота или Живата вода...

Съгласете се, че човечеството знае много малко за себе си, за своята планета и още по-малко за Вселената. Така че, вместо да задаваме "умни" въпроси, най-добре е да се ориентираме към намирането на правилни отговори. Крайно време е. Иначе съвсем скоро ще се превърнем в поредната "мистична" земна цивилизация, за която бъдните ще съдят по изровен оттук или оттам порцелан, стъкло, невнятен механизъм и т.н.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: