Translate

---------------------------------------------------------------------------------

09 август 2024

Първото споменаване на България - 9 август 681 г. | dLambow

(The first mention of Bulgaria - August 9, 681) -

Първото споменаване на България е в документ от 9 август 681 г. от 16-ото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол


Кога е спомената България за първи път?

За първи път България е спомената като държава в документ от 9 август 681 г. по време на 16-ото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, където презвитер Константин от Апамея (Сирия) за първи път споменава българската държава като такава (България). Шестият вселенски събор (или Третият константинополски събор) се провежда в периода от 7 ноември 680 г. до 16 септември 681 г.

Първото споменаване на България - 9 август 681 г.
Първото споменаване на България - 9 август 681 г.
(The first mention of Bulgaria - August 9, 681)

В своето изказване презвитер Константин заявява:

"Ако ме бяхте изслушали, когато исках да се изкажа (още в началото на събора), нямаше да претърпим това, което претърпяхме през годината, сиреч каквото претърпяхме във войната с България."

Това изказване се свързва с датирането на мирния договор между България и Византия, което представлява международно признание на (Дунавска) България. Така започва началото на България, което се брои от 681 г. Технически обаче това е признаване на част от преди това признатата още при Ираклий Кубратова Велика България.


Източници:

  • (1) 9 август 681 г. - Византия признава хан .... https://fakti.bg/bulgaria/804660-9-avgust-681-g-vizantia-priznava-han-asparuh-i-balgaria.
  • (2) Преди 1333 години светът чува за една.... https://www.eurochicago.com/2014/11/predi-1333-godini/.
  • (3) Из „Актове на Вселенския събор от 681 г.“. https://istorianasveta.eu/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/ct-menu-item-11/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0/493-%D0%B8%D0%B7-%E2%80%9E%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%BE%D1%82-681-%D0%B3-%E2%80%9C.html.
  • (4) Шести вселенски събор (Трулски) 681 г .... http://www.pravoslavieto.com/history/sabori/680_VI_vselenski_sabor.htm.


Шестият Вселенски събор и признаването на България

Шестият Вселенски събор, проведен в Константинопол през 680-681 г., е едно от най-важните събития в историята на християнската църква. Това събрание на църковни водачи има за цел да разреши богословски спорове и да утвърди единството на църквата. Той е бил свикан в Константинопол през 681 г. по повод ереста на монофизитите* при Константинополския патриарх Георгий, папа Агатон и император Константин IV Погонат (668-685). В него участвали 170 отци.

16-то заседание на събора, проведено на 9 август 681 г., има особено значение за българската история. Именно на този ден презвитер Константин от Апамея (Сирия), един от участниците в събора, за първи път споменава българската държава като самостоятелна политическа единица. Това събитие се счита за официално признаване на Българската държава от Византийската империя и международната политическа сцена.

Изказването на презвитер Константин

“Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втората провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашият свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан (в началото на събора), то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България. Още отначало исках да вляза на събора и да моля да бъде сключен мир, да бъде предложено някакво примирително решение, и да не се порицават нито тези, нито другите, т.е. нито проповядващите една воля, нито проповядващите две воли. Аз се отправих при патриций Теодор, военният началник и го молих да съобщи за мен на събора, за да се извърши мир и любов, защото Бог най-много обича мира и любовта. А сега, ако заповядате, ще напиша по сирийски за вярата, която ми даде Бог, за да бъде преведено на гръцки”.

Какво знаем със сигурност?

  • - Презвитер Константин е бил участник в Шестия Вселенски събор и е произнесъл реч, в която споменава България.
  • - Датата на това събитие е 9 август 681 г.
  • - Значението на това събитие е огромно, тъй като то бележи началото на официалните отношения между България и Византия и поставя българската държава на картата на голямата политика.


Защо това събитие е толкова важно?


- Международно признание

Споменаването на България на Вселенския събор означава, че българската държава е била призната от най-влиятелната църква по това време и от Византийската империя, която е водеща политическа сила в региона.

- Укрепване и утвърждаване на държавността

Това събитие е важно доказателство за съществуването и утвърждаването на българската държава. То показва, че България е имала собствена идентичност и е играла активна роля в политическите процеси на времето си. Официалното признаване на българската държава допринася за укрепването на нейната позиция и легитимност на международната сцена.

- Църковно признание

Решението на събора има и църковно измерение. То легитимира българската държава и създава предпоставки за самостоятелно развитие на българската църква. Участието на български представители на събора свидетелства за установяването на връзки между българската държава и православната църква. Това имало дълбоко влияние върху развитието на българската култура и духовност.

- Начало на нови отношения

Споменаването на България на Вселенския събор отваря вратата за развитие на дипломатически отношения между двете държави и за културен обмен.

Първата българска държава (империя) в Европа

В Европа първата българска държава, наричана от историците и Дунавска България (за разлика от Волжка България), е първоначално ханство, а от коронясването на Симеон I Велики за цар – царство (империя), просъществувала на Балканския полуостров и прилежащите му части от Югоизточна Европа от 681 до 1018 г. 

Неин основател е хан Аспарух, който след разпадането на Велика България довежда част от прабългарските племена в днешните Бесарабия и Добруджа, където се съюзява с местните славянски племена.

Категоричната победа на прабългарите в битката при Онгъла през 680 г. води до подписване на мирен договор, с който Византия признава новосъздадената държава и се принуждава да ѝ плаща данък. Столицата първоначално е Плиска, а от IX век – Велики Преслав. След превземането му от Киевска Рус в края на X век се премества в Скопие и Охрид.

Най-голямото си разширение Първото българско царство достига през IX век, когато към първоначалните земи по двата бряга на Долни Дунав са присъединени:

  • - области в Тракия и Македония,
  • - части от днешна Албания, Унгария и Словакия,
  • - цяла Сърбия и Румъния, а също и
  • - част от Северното Черноморие (до река Днепър).

През същия период се наблюдава централизация на държавното управление, тя е съпроводена с обединяването на разнородните етнически групи от населението в средновековната българска народност, чийто общ език се развива на основата на славянския.

Източници

  • - Исторически книги и статии: Има множество публикации, посветени на историята на България, които разглеждат подробно Шестия Вселенски събор и значението му за българската държава.
  • - Интернет ресурси: В интернет можете да намерите различни статии и блогове, които предоставят информация за това събитие.
  • - Научни трудове: Ако се интересувате от по-задълбочени изследвания, можете да се обърнете към научни трудове на историци и специалисти по византология.


Заключение

16-то заседание на Шестия Вселенски събор е знаменателно събитие в историята на България. То бележи началото на един нов етап в развитието на българската държава и я поставя на картата на голямата политика.

Това историческо събитие продължава да бъде от изключително значение и днес. То ни напомня за дълбоките корени на българската държавност и за мястото на България в историята на Европа. Също така, то е символ на непрекъснатостта на българския дух и на стремежа на българите към независимост и суверенитет.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: