Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

21 май 2023

Международна фонетична азбука | dLambow

 (The International Phonetic Alphabet - IPA) -

Използване на Международната фонетична азбука в английски език

Защо има нужда от използване на фонетична азбука (IPA) в английски език? Защото английският език е много "модерен" и "съвременен" език, в който едно се пише, друго се произнася, трето се чете и съвсем друго се разбира... : )

 

The IPA или Международна фонетична азбука

Днес, споменаваме един много важен аспект на английския език, без който би било просто невъзможно да го разберем и говорим правилно. Това е Международната фонетична азбука (International Phonetic Alphabet) и по-точно тази част от нея, която се използва за английската транскрипция.  IPA помага да се разграничават думите, които се изписват еднакво, но се четат различно. В английския има много такива думи.

Международната фонетична азбука - МФА
Международната фонетична азбука - МФА
(The International Phonetic Alphabet - IPA)

Какво показва международната фонетична азбука (IPA)?

Какво е IPA? - IPA е съкращение за „Международна фонетична азбука“ (International Phonetic Alphabet). Това е система от специални фонетични знаци, която е разработена, за да покаже как правилно да се произнасят думите на всеки чужд език (не само английския). IPA се появява често в английските речници.



Защо има нужда от използване на фонетична азбука?

След като английският става световен език през 20-ти век, е имало нужда да се покаже на чужденците как да произнасят правилно английските думи и тук в помощ се е използвал английския вариант на фонетична азбука. Вижте тези примери:

  • - Man: човек (мъж)
  • - Bar: прът.

Разглеждайки тези примери, всеки начинаещ изучаващ английски би си помислил, че гласната "А" и в двете думи се произнася еднакво. Но не е така. Това е случая, в който фонетична азбука помага. А сега вижте същите примери, но с английска транскрипция (в квадратни скоби е изписано правилното произношение на думите):

  • - Man [ mæn ]
  • - bar [ bɑːr ].

Този начин на озвучаване може да срещнете в повечето речници по английски език. Така, фонетичната азбука дава еднозначен отговор за английското произношение и който се постарае в изучаването й, после може самостоятелно да учи английски език, без учител.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: