Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 май 2023

Британска крилата ракета Storm Shadow | dLambow

(British Storm Shadow cruise missile) -

Британска крилата ракета с голям обсег Сторм Шадоу


Какво е Storm Shadow?

Какво се знае за далекобойните ракети Сторм Шадоу (Storm Shadow), които Великобритания изпрати вече в Киев? Казват, че ракетата Storm Shadow е в състояние да заобиколи системите за противовъздушна отбрана. На 11 май Обединеното кралство предостави на Киев крилати ракети с голям обсег на действие "Storm Shadow" преди предстоящата офанзива на украинските въоръжени сили.

Storm Shadow е крилата ракета въздух-земя, разработвана от 1994 г. от френската компания Matra и британската компания British Aerospace. Тези оръжия се изстрелват от самолети. Според експерти, доставените вече боеприпаси (ракети) могат да бъдат монтирани на изтребители МиГ-29, които Словакия и Полша вече са прехвърлили в Киев.

Британска крилата ракета Storm Shadow
Британска крилата ракета Storm Shadow (British Storm Shadow cruise missile)

Технически характеристики на Storm Shadow

  • - Ракетата с голям обсег на действие, като Сторм Шадоу се задвижва от турбореактивен двигател с мощност 0,8 Маха и може да лети със скорост до 1000 километра в час.
  • - Обсегът на боеприпаса е 563,27 километра. Модифицираните версии на ракетите, предназначени за износ, обаче имат по-малък обсег от около 300 километра.
  • - Storm Shadow тежи около 1300 килограма. Бойната глава BROACH има първоначален проникващ заряд за разбиване на земята или стените на бункер.



Ракетата Storm Shadow се програмира преди изстрелването.

След като Сторм Шадоу е активирана, тя не може да бъде контролирана или пренасочвана да се самоунищожи. Освен това, след изстрелването няма да е възможно да се промени информацията за целта. Височината на полета е от 30 до 40 метра.

Ракетата се конфигурира въз основа на данните за ПВО (Противовъздушна отбрана) и крайната цел. По време на полета ракетата се придвижва към целта, насочвана от GPS и картографията на терена. Близо до целта Storm Shadow набира височина, след което започва да пикира към нея с голяма скорост.

Ракетата Шторм Шадоу, предоставена на Киев, е в състояние да заобиколи системите за противовъздушна отбрана, както и действията на самолетите за ранно предупреждение. Ракетата не може да бъде открита с помощта на наземни радарни станции. Откриването на боеприпаси трябва да става от голяма височина. За целта е необходим "летящ радар", като например самолета ДРЛО А-50 (A-50 AWACS), както и постоянно дежурството на такива самолети в небето.

Цена на Storm Shadow

Цената на британската крилата ракета Storm Shadow е около 2,2 милиона паунда.

Руските системи за противовъздушна отбрана вече прихващат Storm Shadow

Само 6 дни след доставката на Щорм Шадоу, руските системи за противовъздушна отбрана вече прихванаха седем крилати ракети с голям обсег на действие и то само за един ден. Това съобщава официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, по време на брифинг за журналисти на 16 май 2023 г.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: