Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

01 май 2023

Добро и зло

(Good and evil)

Доброто трудно се преподава и предава, за разлика от злото...

Злото се предава лесно то е конкретно и ясно. Злото винаги е с числа и с имена в ръка. Злото е материално разбираемо, ясно и лесно се подема от масите. Тълпата няма да се втурне към болницата, за да премести болните и да измие подовете. Но тя моментално ще се втурне да бие хора и да пали къщи.

Добро и зло
Добро и зло (Good and evil)


Добро се натрупва постепено. От това, което чуваме, виждаме, прочитаме. Изисква нежна майка и време. Образува се от думи, от дела, от страници.
Идва от онези, които са преминали през трудности и самите те са разбрали, че е по-полезно да се омекотява ситуацията.

Не се разпалвайте, не хвърляйте лоша дума, ако все пак молите за прошка. Неправотата не е в думата ви, а в гнева ви.

Доброто се натрупва през целия ви живот и достига само нивото, достигнато от другите. Ето защо през вековете е имало толкова малко промени в морала. Доброто не се съобщава напълно. Не може да бъде научено.



Злото е възможно. Злото се предава. И натрупаното добро умира с всички. И всичко започва отначало. Веднъж посято, зло остава с човек за дълго време. Запомня се от всички. Особено от екрана.

Не можете да говорите за секс днес, а утре за любов. Дори ако всички твърдят, че всеки трябва да го знае. Характерът на човека не зависи от науката, защото науката не го подобрява.

Човек е в пряка връзка с доброто и злото. И въпреки че всичко се влива едно в друго, всички ние усещаме в кой момент кое от тях поема. Давайки път на злото, ние все пак ще пълзим да искаме прошка ... Когато става въпрос за нас.

Михаил Жванецки

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: