Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

10 май 2023

Пионер 10 | dLambow

(Pioneer 10) - 

Пионер 10 (Pioneer 10) е първият апарат, напуснал Слънчевата система. 

Пионер 10 е изстрелян през далечната 1973 г. и в момента се намира на разстояние 80 AU от слънцето и лети към съзвездието Бик. Това е първият апарат, изстрелян в Космоса, който достига 3-та космическа скорост и напуска Слънчевата система, а освен това прекосява и астероидния пояс, нещо немислимо допреди изстрелването му.

Пионер 10
Пионер 10 (Pioneer 10)

На борда на апаратите са поставени две идентични плочки от анодизиран алуминий (Pioneer 10 е изстрелян на 2 март 1972 г., а  Pioneer 11 - на 5 април 1973 г.). Изобразената на тях иинформация е символична: на човек, на Земята и нейното местоположение. Автор е Карл Едуард Сейгън (на английски: Carl Edward Sagan) от университета Корнел, автор на рисунката на мъж и жена е Линда Сейгън, втората съпруга на Карл Сейгън.




Плочките изобразяват мъж, жена и кораба „Пионер“. Вляво от тях е Слънцето, лъчите показват местоположението и разстоянието до 14-те най-близки пулсара и центъра на Галактиката. Слънчевата система с траектория на апарат, започваща от Земята, е схематично показана по-долу. Двете основни състояния на водородния атом са показани по-горе.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: