Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

25 май 2023

Тина Търнър | dLambow

(Tina Turner) -

Как всъщност живя Тина Търнър?

Тина Търнър (е родена на 26 ноември 1939 г. и почива на 24 май 2023 г.), но се е родила като Анна Мей Бълок (истинското име - Anna Mae Bullock) в Brownsville, Тенеси, САЩ, като всъщност, тя е едно чернокожо момиче, станало два пъти кралицата на рокендрола, преживяло бедност, малтретиране и инсулт ...

Тина Търнър
Тина Търнър (Tina Turner)

Коя е Тина Търнър?

Американската певица и актриса, кралицата на рокендрола Тина Търнър, почина на 83-годишна възраст. Певицата е починала в дома си в Швейцария след дълго боледуване. Звездата живя в предградие на Цюрих през последните 14 години. Търнър е носителка на осем награди Грами и е от най-великите певци на нашето време, според авторитетното списание Rolling Stone.

Тина Търнър, родена като Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock) е родена в Америка и натурализирана швейцарска певица. Известна е като „Кралицата на рокендрола“. Тя става известна като вокал на групата "Ike & Tina Turner Revue", преди да започне успешна кариера като соло изпълнител.
  • - През 1957 г. Търнър започва кариерата си с Kings of Rhythm на Айк Търнър.
  • - През 1958 г. под името Little Ann тя се появява на първия си запис "Boxtop".
  • - През 1960 г. тя дебютира като Тина Търнър с хитовия дуетен сингъл "A Fool in Love".
  • - Дуетът Айк и Тина Търнър (The duo Ike & Tina Turner) дава "един от най-страхотните концерти в историята". Техни са хитове като:
    • = "It's Gonna Work Out Fine",
    • = "River Deep – Mountain High",
    • = "Proud Mary" и
    • = "Nutbush City Limits",
преди да се разпаднат през 1976 г.
  • - През 80-те Търнър стартира "едно от най-великите завръщания в историята на музиката". Нейният мултиплатинен албум от 1984 г. Private Dancer съдържа хитовата песен "What's Love Got to Do with It", която печели наградата "Грами" за запис на годината и става нейната първа и единствена песен номер едно в Billboard Hot 100.
  • - На 44 години, тя е най-възрастната соло изпълнителка, оглавила Hot 100.
  • - През 1988 г., по време на нейното световно турне Break Every Rule, тя постави тогавашния световен рекорд на Гинес за най-много плащаща публика (180 000) за солов изпълнител.
Анна Мей Бълок
Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock)

Успехът й в класациите продължава с:

  • - "По-добре бъди добър с мен" ("Better Be Good to Me"),
  • - "Частен танцьор" ("Private Dancer"),
  • - „Нямаме нужда от друг герой (Thunderdome)“ ("We Don't Need Another Hero"),
  • - "Типичен мъж" ("Typical Male"),
  • - "Най-доброто" ("The Best"),
  • - "Не искам да се бия" ("I Don't Wanna Fight"),
  • - "Златно око" ("GoldenEye").

Търнър също действа и като актриса

  • - През 1975 г. тя участва във филма "Tommy and Mad Max Beyond Thunderdome" (1985).
  • - През 1993 г. участва в "What's Love Got to Do with It", биографичен филм, адаптиран от нейната автобиография I, Tina: My Life Story.
  • - През 2009 г. Търнър се пенсионира, след като завършва турнето си "Tina!: 50th Anniversary Tour", което е 15-ото най-печелившо турне през 2000-те.
  • - През 2018 г. тя става обект на мюзикъл за джубокс Тина.


Една от най-продаваните поп изпълнителки

След като е продала над 100 милиона записа по целия свят, Търнър е една от най-продаваните звукозаписни изпълнителки на всички времена. Тя получава 12 награди Грами, които включват осем конкурсни награди, три награди Грами в Залата на славата и награда Грами за цялостно творчество.

Тя е първата чернокожа певица и първата жена, която излиза на корицата на Rolling Stone. Rolling Stone я класира сред 100-те най-велики изпълнители на всички времена и 100-те най-велики певци на всички времена.

Търнър има звезди на Алеята на славата в Холивуд и Алеята на славата в Сейнт Луис. Тя е въвеждана два пъти в Залата на славата на рокендрола, с Айк Търнър през 1991 г. и като соло изпълнител през 2021 г. Тя също е носителка на отличието на Кенеди Център през 2005 г. и наградата "Жена на годината".




Но в живота на Търнър е имало и черна ивица

Преди световната слава певицата е трябвало да се сблъска с големи трудности, насилие и бедност.

Майка и баща изоставят дъщеря си

Анна Мей Бълок (истинското име Тина Търнър) е родена на 26 ноември 1939 г. в работническо семейство на Зелма Бълок и Флойд Ричард Бълок. През 1986 г. в откровено интервю за списание Rolling Stone Тина заявява: „Майка ми и баща ми не се обичаха“. Когато момичето е на 10 години, майка й решава да напусне семейството. И три години по-късно Анна и по-голямата й сестра Руби са изоставени и от баща си.

Родители на Тина Търнър


  • - Баща: Флойд Ричард Бълок (Floyd Richard Bullock)

Бълок е баптистки пастор.

Флойд Ричард Бълок
Флойд Ричард Бълок (Floyd Richard Bullock)

  • - Майка: Зелма Присила Бълок (Zelma Priscilla Bullock).

Зелма Присила е родена като Зелма Къри (Zelma Currie), като родители на Зелма са Джо Къри (Joe Currie) и Джорджина Флаг Къри (Georgina Flagg Currie).

Зелма Присила Бълок
Зелма Присила Бълок (Zelma Priscilla Bullock)

За да не умре от глад, Анна Бълог започва да работи. 

Сутрин ходи на училище и получава само добри оценки, за да не я изгонят, а след това гледа децата и помага в домакинската работа на американско семейство. Тогава момичето за първи път вижда какво е любовта към близките, честността и човешкото достойнство. И семейство Хендерсън става пример за нея.

„Никога не съм употребявала наркотици, никога не съм пила, никога не съм падала до ниско ниво. Никой дори и сега не може да ме принуди да се примиря с това, което не искам. Винаги живея с високо вдигната глава. Не можех да се обличам като дъщеря на училищен директор, но можех да бъда чиста и спретната “, спомня си певицата.

Анна обичала да пее от детството

От 14-годишна възраст започва да ходи в нощни клубове с по-голямата си сестра. В един от тях, две години по-късно, тя се запознава с музиканта Айк Търнър (Ike Turner), който напълно променя живота й. Анна често изчезвала в звукозаписното му студио.

На 19-годишна възраст, певицата ражда син от саксофониста Реймънд Хил (Raymond Hill), но той не става част живота на детето - Тина остава самотна майка.

Едно демо променя всичко. 

Айк изпраща една песен на звукозаписната компания, а те поискали да пренапишат песента, но с женски вокали. Така в тесен килер в Сейнт Луис се ражда бъдещата кралица на рокендрола. Айк й измисля псевдоним - Тина Търнър и певицата става негова любовница.

„Не можех да заключа вратата, затова спах с Айк, мислейки, че той ще бъде моята защита. Физически бях доволна, но не го обичах, така че не ми хареса. Но не знаех какво да правя, защото не исках да загубя работата си “, признава певицата.

След известно време Айк прави брачно предложение на момичето.

Но с него Търнър никога не успява да стане щастлива. Тя се занимава с отглеждането на синовете на съпруга си от предишен брак, Айк младши и Майкъл, и страда от пристрастяването на съпруга си към наркотиците, неговата безразборност във връзките и насилие. От брака с музиканта Тина има второ дете. Така една 20-годишна жена става майка на много деца. Въпреки всички трудности Тина не сприра да мечтае за сцената. Айк бързо осъзнава, че пред него не е просто поредната клубна певица, а бъдеща звезда.

„Когато записахме хита "A Fool in Love" и станах звезда, той просто ме грабна, защото се страхуваше да не ме загуби. Успехът и страхът бяха неразделни. Когато най-накрая реших да му кажа, че не искам да продължавам... тогава той прибягна до насилие...“, спомня си Търнър в интервю. Така започват 16 години на постоянни нападения и насилие. Тина се чувства не само зависима от съпруга си, но и отговорна за него. В същото време той открито се среща с други жени, не й дава спечелените пари и редовно я бие.

Веднъж Тина се опитала даже да се самоубие, но оцелява. 

Мислите за деца я спасяват от нови посегателства. По време на едно концертно турне, певицата взима децата и тайно напусна дома. Те трябвало да се крият няколко месеца. През 1978 г. Търнър успява да подаде молба за развод и да получи съгласието на съпруга си.

Търнър не се смятала за красавица

Отново самотна и обременена с дългове, 40-годишната Тина се бори да възкреси провалената си кариера. Отначало тя свири в евтини кабарета, пее в малки клубове. Търнър имала късмет: певицата Шер протегнала ръка към нея. Тя поканила колежката в шоуто си, което позволило на Тина да спечели малко пари.

Няколко месеца по-късно певицата се запознава с известния музикален мениджър:

  •  Роджър Дейвис (Roger Davis)

Джон Роджър Дейвис (Jon Roger Davis) е роден на 5 април 1939 г. в в Луисвил, Кентъки, САЩ. Той е американски актьор и предприемач, известен с участието си в телевизионните сериали:

    • - Dark Shadows,
    • - Alias ​​Smith and Jones,
    • - и епизод в Зоната на здрача.

Завършва Колумбийския колеж през 1961 г., където е съученик с колегата си от "Мрачни сенки" Дон Бриско (Don Briscoe) и режисьора Браян Де Палма (Brian De Palma).

Джон Роджър Дейвис
Джон Роджър Дейвис (Jon Roger Davis)

Докато работи с Роджър, Търнър придобива характерния си стил и агресивно сексуално представяне в песните. От очарователно момиче в скучни рокли и перука, тя се превръща в една от най-ярките музикални изпълнителки на 20 век. Дейвис решава, че Търнър не трябва да крие силния си характер от публиката и й дава възможност да разкрие пълния си потенциал.

Така че обществеността се сдобива с нов идол, милиони американски жени започват да копират стила на певицата. В същото време, самата Търнър никога не се е смятала за красавица.

„В никакъв случай не съм красива. Ето етиопските жени - тези красавици: имат правилни черти, красиви носове и коси. И скандинавките са красиви. Те сякаш светят, толкова бели. Имам красиви крака и знам какви обувки да нося, за да изглеждат краката ми красиви. Знам какво да правя, за да изглеждам добре, но не съм красива жена", признава Търнър.

Отново на върха

Певицата се превръща в онзи рядък пример в света на шоубизнеса, доказващ, че в една и съща река можеш да влезеш два пъти. През 1984 г. тя достига върха на американските класации с песента "What's Love Got to Do With It?" Година по-късно тя представя албума "The Private Dancer", който става най-успешният в нейната кариера й.

Така че обществеността имала нов идол, милиони американски жени започнаха да копират стила на певицата. В същото време самата Търнър никога не се е смятала за красавица.

Как Тина Търнър оцелява след смъртта на собствените си синове?

Усетила отново вкуса на успеха, тя повтаря във всички интервюта, че никога повече няма да се омъжи, обяснявайки, че само сцената й носи истинско удоволствие. Но на 46 години Тина среща Ервин Бах, който по това време е само на 30. Тя е звезда от световна класа, а той е мениджър в звукозаписно студио.

Ервин Бах й предлага брак

Слуховете за аферата на Търнър с младия Ервин бързо се разпространяват в индустрията. Певицата била обвинявана, че си пада по годините му, а той – по парите на Тина. Но през 1989 г., когато певицата се готви да отпразнува 50-ия си рожден ден, Ервин й предлага брак. Въпреки факта, че са минали повече от 25 години от първата сватба на Тина, спомените за тези събития не напускат певицата. И тя помоли любимия си да изчака. Той чака 24 години! И едва през 2013 г. двойката официално се ожени на брега на езерото край Цюрих. По това време Търнър е вече на 74 години.

Но семейната идилия не продължава дълго. 

Три седмици след сватбата, линейка откарва Тина в болницата с инсулт. И три години по-късно лекарите я диагностицират с рак на червата, който дава усложнения в бъбреците. Лекарите убеждават певицата да започне пълноценно лечение, но тя решава да не прекъсва изявите си.

Търнър отказва квалифицирана помощ и избра хомеопатията. Емоционалното състояние на певицата било толкова тежко, че тя дори се присъединява към група, която помага за организирането на легална евтаназия в Швейцария. Но съпругът й успя да разубеди Тина. Той става донор на бъбрек през 2017 г., като само най-близките са знаели за операцията, но тялото отхвърля трансплантацията. Тина бавно умирала.

На 3 юни 2018 г., по време на шоуто на модната колекция на нейния приятел Джорджо Армани (Giorgio Armani), тя научава за самоубийството на най-големия си син Крейг Реймънд Търнър (Craig Raymond Turner). А четири години по-късно, на 9 декември 2022 г., най-малкият син на Тина почива от рак. Тя го надживява само с шест месеца.


Семейството на Тина Търнър (Tina Turner's family)

Тина Търнър е роденa на 26 ноември 1939 г., Brownsville, Тенеси, САЩ и почива на 24 май 2023 г. в Швейцария.

Майка и баща на Тина Търнър

Тина живее с баба си. Когато тя (още като Анна-Мей) е на 11 години, майка й Зелма (Zelma) напуска връзката си с бащата на Тина и се мести в Сейнт Луис. Баща й Ричард (Richard) се жени повторно и оставя Анна-Мей (Anna-Mae) на грижите на баба си.

Семейството на Тина Търнър
Семейството на Тина Търнър (Tina Turner's family)

Деца:


- Реймънд Крейг Търнър (Craig Raymond Turner)

От баща Реймънд Хил (Raymond Hill) - саксофонист на блус групата "Kings of Rhythm", докато Тина е едва на 18 г. По-късно Тина и Айк осиновяват Реймънд и го отглеждат заедно.

Реймънд Крейг Търнър
Реймънд Крейг Търнър (Raymond Craig Turner)

Крейг учи в колежа Санта Моника (долината Сан Фернандо), става агент по недвижими имоти в "Rodeo Realty" и служи във флота, от където има почетно уволнение. През 2018 г., на 59 години, Крейг почива трагично от самонараняване с огнестрелно оръжие.

- Роналд Търнър (Ronnie Turner)

Тина ражда втория си син Роналд „Рони“ Ренел (Ronald 'Ronnie' Renelle) през октомври 1960 г. и го отглежда заедно с бившия си съпруг Айк. Рони продължава стъпките на родителите си, като влиза в шоубизнеса - той свири на бас китара в групата "Manufactured Funk" с текстописец и музикант Патрик Мотен (Patrick Moten). През 1993 г. играе заедно с майка си във филма „What's Love Got to Do with It“, който очертава възхода на Тина като звезда.

Роналд Търнър
Роналд Търнър (Ronnie Turner)

През целия си живот Рони е имал проблеми арести, свързани с наркотици. Той е арестуван през август 1999 г. за притежание на кокаин, като властите твърдят, че той е продавал наркотиците и го регистрират като престъпник, занимаващ се с наркотици. Той не успява да се отърве от зависимостта си – дори стигна дотам, че гони съпругата си и двете им деца от апартамента си, когато те се опитват да го откажат от употребата опиати и медикаменти. Синът на Тина Търнър Рони почива на 62 години от рак на дебелото черво, 6 месеца преди нея самата.

- Айк Търнър младши (Ike Turner Jr)

Биологична майка на Айк Търнър младши е Лорейн Тейлър (Lorraine Taylor), но по-късно Тина и съпруга й Айк го осиновяват и тя го отглежда като свой син.

Айк Търнър младши
Айк Търнър младши (Ike Turner Jr)

Съпрузи и връзки:

 

- Ервин Бах (Erwin Bach)

Роден на 24 януари 1956 г. в Кьолн, Германия. В брак с Тина от 2013 г. до 24 май 2023 г.

Ервин Бах
Ервин Бах (Erwin Bach)

„Кралицата на рокендрола“ Тина Търнър намира истинската любов със съпруга си Ървин Бах. Търнър приписва като заслуга на Бах, че я е научил как „да обича, без да се отказва от това, което е“. Те се срещат от 27 години, а са в брак от 10 години.

Двамата започват романтична връзка още същата година. „Да се влюбя в моя съпруг Ъруин беше още едно упражнение за напускане на зоната ми на комфорт, да бъда отворена за неочакваните подаръци, които животът може да предложи“, пише Търнър в Happines Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good.


- Айк Търнър (Ike Turner)

Рожденото име на Айк е Изеар Лустер Търнър (Izear Luster Turner Jr.), но също е известен и като:

  • - Айк Уистър Търнър (Ike Wister Turner)
  • - Ики Ренрут (Icky Renrut)
  • - Любовник (Lover Boy)

Айк Търнър
Айк Търнър (Ike Turner)

Айк е в брак с Тина от 1962 г. до 1978 г. Айк е роден на 5 ноември 1931 г. в Clarksdale, щата Мисисипи, САЩ. Пристрастен към кокаина от най-малко 15 години, Айк Търнър е съден за престъпления с наркотици и излежа 18 месеца затвор. След освобождаването му през 1991 г. той се разболява отново през 2004 г. и накрая умира от свръхдоза наркотици през 2007 г.

 

- Реймънд Хил (Raymond Hill)

Реймънд Ърл Хил (Raymond Earl Hill) е роден на 29 април 1933 г., а е починал на 16 април 1996 г. Той е американски тенор саксофонист и певец, известен като член на групата "Kings of Rhythm" на Айк Търнър през 1950 г., но също е и солов изпълнител за "Sun Records" и работи като сесиен музикант.

Реймънд Ърл Хил
Реймънд Ърл Хил (Raymond Earl Hill)

Гражданство

Тина Търнър е американска гражданка (САЩ) до 2013 г., след това, от същата година, тя е гражданка на Швейцария.

Роднини


Сестра на Тина Търнър

  • - Алин Бълок (Alline Bullock)

Руби Алин Бълок (Ruby Alline Bullock) е родена на 1 декември 1936 г., в Окръг Хейуд, Тенеси, САЩ и е починала на 4 септември 2010 г. (на 73 години), в Вали Вилидж, Калифорния, САЩ - тя е по-голямата сестра на Тина Търнър. Тя е известна и под други имена:

  • - Айлен Бълок (Aillene Bullock) и
  • - Руби Алин Селико (Ruby Alline Selico).
Руби Алин Бълок
Руби Алин Бълок (Ruby Alline Bullock)

По професия Алин е авторка на песни. В началото на кариерата си Бълок е била ръководителка на момичешката група "Ikettes", а след това пише песни за Айк и Тина Търнър, както и за тяхната група "Kings of Rhythm", включително и "Funkier Than a Mosquita's Tweeter", която е кавър на Нина Симон (Nina Simone).


Снаха на Тина Търнър

  • - Афида Търнър (Afida Turner)

Френската музикантка Афида Търнър, снаха на Тина Търнър, разкрива, че Тина се е страхувала, че синът й Рони ще „излезе като“ баща си Айк, който е подложил певицата на „Proud Mary“ - години на насилие по време на 16-годишния им брак.

Афида Търнър
Афида Търнър (Afida Turner)

"Страховете й, че Рони ще наследи насилствените склонности на Айк, почти се сбъдват", споделя Афида, признавайки, че синът на 12-кратната носителка на Грами, първоначално е проявявал подобни черти.


Първа братовчедка

  • - Мери Елизабет Бълок (Mary Elizabeth Bullock)
Мери Елизабет Бълок (Mary Elizabeth Bullock) е първа братовчедка на Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock), по-известна като Тина Търнър. Тя е майка на известния блус изпълнител
  • - Юджийн Бриджис (Eugene Bridges)

Юджийн Бриджис е роден на 30 март 1963 г., обикновено е наричан Юджийн „Хидейуей“ Бриджис (Eugene "Hideaway" Bridges). 

Юджийн „Хидейуей“ Бриджис
Юджийн „Хидейуей“ Бриджис (Eugene "Hideaway" Bridges)

Бриджис е американски блус и соул певец, автор на песни, китарист и водач на група. Юджийн е издал седем албума и е изнасял множество концерти в САЩ, Азия, Европа, Австралия и Нова Зеландия.


Автобиография на Тина Търнър (Autobiography of Tina Turner)


"Аз, Тина" (I, Tina)

"Аз, Тина" (I, Tina), са оригиналните мемоари на Търнър, които са написани заедно с Кърт Лодер (Kurt Loder) от MTV News и са публикувани през 1986 г. Бестселърът служи по-късно като основа за биографичния филм на Тина от 1993 г., "Какво общо има любовта" (What's Love Got to Do With It).

Автобиография на Тина Търнър
Автобиография на Тина Търнър (Autobiography of Tina Turner)

Tina Turner: "My Love Story" (Official Autobiography)

На 16 октомври 2018 г. излиза книгата "Моята любовна история" (My Love Story) с автор Тина Търнър. В своята автобиографична книга дългогодишната кралица на рокендрола и жива легенда – излага истината за своята знаменита кариера и сложен личен живот в този отварящ очите и завладяващ мемоар.

От ранните й години в Нътбуш, Тенеси (Nutbush, Tennessee) до нейното издигане към славата, заедно с Айк Търнър (Ike Turner), до нейния феноменален успех през 80-те и след това, Тина откровено разглежда личната си история, от най-мрачните й часове до най-щастливите й моменти и всичко между тях.

"My Love Story" е експлозивна и вдъхновяваща история на жена, която се осмелява да разбие всички бариери, поставени на пътя й. Подчертано демонстрираща характерната комбинация от сила, енергия, сърце и душа на Тина, това е един великолепно създаден мемоар, който е толкова завладяващ и вълнуващ, колкото всеки от най-големите й хитове.

А сега, ето и "завещанието" на Тина Търнър:

Завещанието на Тина Търнър
Завещанието на Тина Търнър (The Will of Tina Turner)

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: