Translate

---------------------------------------------------------------------------------

28 август 2015

Работа в Канада | dLambow

Намиране на работа в Канада (Finding a job in Canada)

 

Разрешение за работа в Канада

 

Work Permit

Чужденците, които нямат статут на постоянен жител на Канада, за да си намерят работа в Канада (Finding work in Canada), трябва да получат разрешение за работа - "Work Permit". Тосе издава за срок, сключен в договора с работодателя и е пряко свързан с дадения работодател. Поради тази причина, получаването на разрешение за работа, трябва да започва с търсенето на работодател.


Finding a job in Canada
Разрешение за работа в Канада

Job Offer

И ако намерите такъв, който е заинтересован от Вашите трудови услуги, той длъжен да Ви издаде покана за работа - "Job Offer". Следва това разрешение да се подаде в министерството на труда и социалното развитие - "Employment and Social Development Canada". Там то се разглежда и ако чиновниците нямат възражения, то по него се издава положително заключение "Labour Market Impact Assessment". Това заключение потвърждава, че за дадената работа могат да се канят работници от чужбина.

В някои случаи, получаването на такова заключение не е необходимо, когато става дума за различни международни спогодби или за лица, обучаващи се в Канада. Но това са редки случаи и те са специално договорени. Например, за някои специалисти от сферата на информационните технологии, за които има голямо търсене в Канада. В тези случаи е достатъчно само наличието на покана за работа - "Job Offer".



Labour Market Impact Assessment

В тази процедура, работодателят трябва да удовлетвори редица изисквания, иначе няма да получи " Labour Market Impact Assessment". Фирмата, която кани работници от чужбина, трябва успешно да работи на канадския пазар и то не от скоро. Да има добри финансови показатели, да има щат от сътрудници, работещи на пълен работен ден и канения специалист трябва да се вписва в профила на нейната дейност.

Temporary Resident Visa

Ако "Labour Market Impact Assessment" е получено, следващата стъпка е в канадското посолство за разрешение за работа. Списъка с документите, които трябва да се представят, трябва да се получи в посолството, в което ще подавате заявлението за разрешение. След като заявлението Ви бъде разгледано от имиграционните органи на Канада, ще Ви бъде издадена виза - "Temporary Resident Visa" и документ под наименованието "Letter of Authorization". Такава виза получавате ако сте от страна, която няма споразумение за безвизов режим с Канада.

Letter of Authorization

Издаденият документ "Letter of Authorization" не е разрешение за работа, а основание да получите такова. Разрешението за работа - "Work Permit" се оформя от сътрудник на имиграционната служба на пункта за влизане в Канада при представяне на "Letter of Authorization" и наличието на спомената виза. Именно той приема окончателното решение и определя условията, при които Ви се издава разрешение за работа и пребиваване в страната.

Разрешението за работа строго определя условията, при които Ви е разрешено да работите в Канада, като то определя вида на работата, работодателя, мястото на работа и продължителността на разрешението. Полученото разрешение не гарантира, че няма да Ви уволнят. Това е изцяло в правата на работодателя, ако реши, че повече не се нуждае от услугите Ви. В този случай, Вие сте длъжни да напуснете страната или спешно да си намерите нов работодател и да си оформите ново разрешение за работа.

Търсене на работа в Канада

 

Канадските работодатели

При цялата си привлекателност, имиграцията в Канада посредством разрешение за работа си има своите особености. Трябва да знаете, че канадските работодатели не са склонни да приемат на работа чужденци, които не познават. В Канада няма недостиг на квалифицирана работна ръка, поради което работодателите имат възможности за избор. Чуждите специалисти, на фона на местните работници, имат редица недостатъци, включително недоброто познаване на английски език, не познаването на местните условия и др. Затова не бързат да наемат чуждестранни работници.

Известен и доказан специалист

Ако Ви познават в тази фирма, например - работили сте в чуждестранен филиал на същия работодател, или ако могат да Ви дадат препоръки от известна друга фирма, в която сте работили, или сте добре известни със своите достижения в някаква област, са другите основания да Ви наемат на работа. Освен това, трябва да се доказва, че е невъзможно да се намери точно такъв работник, като Вас, в Канада и че единствения изход е да поканят специалист от чужбина.

Пазете се от мошеничества

Предварително трябва да сте наясно, че да си намерите работа в Канада (Finding work in Canada), не е лесен път и ще изисква от Вас сериозни усилия. Едва ли някой ще Ви наеме, само защото търсите работа или имате нужда от такава. Трябва да се отбележи, че при получаването на разрешение за работа, ако ползвате услугите на посредник, е много вероятно да попаднете на мошеничества, за което има специално предупреждение от министерството за гражданство и имиграция в Канада. Затова е по-добре да търсите самостоятелно своя работодател, без посредници. Но решението е Ваше.

----------------

12 коментара:

Дари Петк каза...

Лица, които се намират в Канада, със статут на временен жител (тези, които са заминали по виза за гости - Temporary Resident Visa), нямат право на работа в Канада без специалното разрешение за работа "Work Permit", което често се нарича "работна виза".

шаферк-9 каза...

Важно е да се разбира, че получаването на разрешение за работа, по никакъв начин не влияе на Вашия статус в Канада. То не Ви дава право да се намирате в Канада за постоянно. За да имате възможност да живеете в Канада постоянно, ще Ви е необходимо да преминете имиграционния процес по една от имиграционните програми.

Веска Станева каза...

Трябва да разбираме, че ако получим разрешение за работа и планираме да вземем със себе си, в Канада, семейството си, всички членове на семейството трябва да получат входни визи, иначе не могат да Ви придружат, а ако го направят, няма да ги допуснат да влязат на територията на Канада.

Клинов-34 каза...

Какво Ви е нужно за да получите разрешение за работа в Канада? Да имате легален статус за пребиваване в страната, оформени документи от канадски работодател и покана от него с необходимите разрешения от съответните служби (с това се занимава работодателя).

studio FUN каза...

За да работите в Канада Ви е нужен легален статут да се намирате в страната. Това означава, че ако сте гражданин на страна, с която Канада няма безвизов режим за обмен, то Вие трябва преди работата да получите временна виза за влизане - Temporary Resident Visa.

iliana каза...

За да започнете работа в Канада, ще Ви се наложи предварително канадски работодател да Ви оформи документите, с които Вие след това може да се обърнете към посолството. Затова процедурата за получаване на разрешение за работа, трябва да започва с търсене на работодател в Канада. Ако намерите такъв, заинтерисован от Вашите трудови услуги, той вече е длъжен да Ви оформи нужната покана за работа - Job Offer.

studio FUN каза...

След поканата за работа - Job Offer идва оформянето й в Employment and Social Development Canada - Министерството на труда и социалното развитие на Канада. Ако решението е положително по Вашата Job Offer, то ще бъде издадено заключение - Labour Market Impact Assessment. Това заключение потвърждава, че за дадената позиция могат да се канят на работа хора от чужбина. Тези документи - Job Offer и Labour Market Impact Assessment - са достатъчни за да може да започнете процеса по получаване на покана за работа.

iliana каза...

Започва се с търсенето и намирането на подходящ канадски работодател , който е заинтересован да наеме именно Вас, с Вашата квалификация и опит за определена работна позиция. От него трябва лично да получите официална покана за работа (Job Offer), в която се уговарят условията, при които ще Ви приемат.

Danu_87 каза...

Когато си оформите необходимата покана за работа (Job Offer), тя трябва да се подаде в Employment and Social Development Canada - министерството на труда и социалното развитие на Канада. Там тя се разглежда и по нея се приема решение, дали ще разрешат на канадския работодател да покани работник от чужбина. Решението се издава във вид на заключение от Labour Market Impact Assessment.

Koko_prin каза...

Ако решението за работа Labour Market Impact Assessment е положително, то от това следва, че работодателя има право да наеме работник от чужбина за указания вид работа.

Досьо-2 каза...

За някои категории работници зад граница не се изисква да имат Labour Market Impact Assessment. Основно, това са случаи, които попадат под действието на различни международни споразумения, свързани с преместването на работници вътре в подразделенията на международни фирми, лица, които се обучават в Канада и др.

Анонимен каза...

tarsua rabota v kanada aliqska ribna fabrika. 0877198042

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: