Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Минимална заплата във Великобритания (National Living Wage).

Въвеждане на минимална заплата (National Living Wage).

През април 2016 година във Великобритания ще бъде въведена като задължителна National Living Wage - което представлява минимална заплата, достатъчна за издръжка на човек. Тя ще стартира от 7.20 паунда на час, а към 2020 година трябва да достигне 9,00 паунда за час. До този момент термина "National Living Wage" не е представлявал законово изискване, а е бил просто показател, използван от Комисията по въпросите с ниското заплащане на труда.

За сравнение, през 2015 година минималната заплата в Англия (National Minimum Wage) представлява 6.50 паунда на час, за работниците над 21 години. Докато "National Living Wage" ще важи за работниците над 25 години. По-младите сътрудници във фирмите, както и преди ще имат право само на минималната заплата.


Облекчения за британските фирми.

В същото време размера на данъка върху печалбата (Corporation Tax), който плащат фирмите, се намалява от 20% на 18% специално заради това, че работодателите да могат да се справят с новото финансово бреме и да плащат на своите сътрудници съгласно новите изисквания. Малките фирми получават допълнителна поддръжка във вид на увеличаване на данъчните отстъпки от 2000 на 3000 паунда. С други думи, това е намаление, покриващо гарантираната от държавата минимална заплата за оживяване. През 2016 година тази отстъпка ще се увеличи.

Предполага се, че в резултат на горните мерки ще се увеличат заплатите на около 2 700 000 човека. С лобиране по идеята за минимална заплата за преживяване (National Living Wage) се занимава организацията Living Wage Foundation. Между другото, по техни сметки, минималната заплата за Лондон трябва да е 9.15 паунда за час. Към днешна дата, повече от 1600 британски работодатели плащат на всички свои сътрудници не по малко от National Living Wage. Сред тях са Barclays, HSBC Bank, KMPG и други. Има публикуван и постоянно се обновява пълен списък на тези работодатели. Може да се намери в Интернет.
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

7 коментара:

 1. Наскоро, правителството на Великобритания одобри предложението на Комисията по въпросите за ниското заплащане на труда, за увеличаване нивото на минималната заплата в страната до 6,70 паунда на час. Тази новина бе съобщена от Министър председателя г-н Камерън. Новите нива на минимално заплащане влизат в сила от октомври 2015 година.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. radi danchec7:05 пр.об.

   От промените в законодателството печелят около милион и половина британци, което представлява и най-значителното увеличение на минималната заплата от 2008 година насам, гласят съобщенията на правителството в пресата.

   Изтриване
  2. Катина6:37 пр.об.

   Във Великобритания има една Комисия по въпросите за ниското заплащане на труда (LPC) - тя е отправила препоръки към английското правителство за увеличаване ставката на националната минимална заплата до 6,70 паунда в час. Същата комисия счита, че това трябва да стане до октомври 2015 година.

   Изтриване
 2. SaranchIno7:49 пр.об.

  Минималната заплата за ученици - подмайстори (apprentices) се повиши до 3.30 паунда на час, докато нивото на минимална заплата за Великобритания е 6.50 паунда в час.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Възможно скоро отново да повишат минималната заплата във Великобритания. Сега тя е
   - 6.50 паунда на час за работниците над 21 години,
   - 5.13 паунда на час за работниците над 19-20 години,
   - 3.79 паунда на час за работниците на 16-17 години.

   Изтриване
  2. Комисията по въпросите за ниското заплащане на труда (LPC) във Великобритания има предложение да се увеличи минималното заплащане за работниците с 3% - до 6.70 паунда в час, а за младите работници - до 5.30 и 3.87 паунда на час. Тези препоръки се одобряват от правителството, преди да влязат в сила.

   Изтриване
 3. Daleni_Mirchev2:30 пр.об.

  През април 2014 година, 1400000 жители на Великобритания са получавали минимална заплата и около 5% от работещото население на Британия е получавало заплати, превишаващи минималната с не повече от 5% . На фона на цифрите у нас, това не е много (в България много по-голям процент от хората са на минимална заплата и самата МРЗ е в пъти по-ниска от тази в Англия).

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: