Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Главното меню работи!
Пробвайте го!

Минимална заплата във Великобритания (National Living Wage).

Въвеждане на минимална заплата (National Living Wage).

През април 2016 година във Великобритания ще бъде въведена като задължителна National Living Wage - което представлява минимална заплата, достатъчна за издръжка на човек. Тя ще стартира от 7.20 паунда на час, а към 2020 година трябва да достигне 9,00 паунда за час. До този момент термина "National Living Wage" не е представлявал законово изискване, а е бил просто показател, използван от Комисията по въпросите с ниското заплащане на труда.

За сравнение, през 2015 година минималната заплата в Англия (National Minimum Wage) представлява 6.50 паунда на час, за работниците над 21 години. Докато "National Living Wage" ще важи за работниците над 25 години. По-младите сътрудници във фирмите, както и преди ще имат право само на минималната заплата.


Облекчения за британските фирми.

В същото време размера на данъка върху печалбата (Corporation Tax), който плащат фирмите, се намалява от 20% на 18% специално заради това, че работодателите да могат да се справят с новото финансово бреме и да плащат на своите сътрудници съгласно новите изисквания. Малките фирми получават допълнителна поддръжка във вид на увеличаване на данъчните отстъпки от 2000 на 3000 паунда. С други думи, това е намаление, покриващо гарантираната от държавата минимална заплата за оживяване. През 2016 година тази отстъпка ще се увеличи.

Предполага се, че в резултат на горните мерки ще се увеличат заплатите на около 2 700 000 човека. С лобиране по идеята за минимална заплата за преживяване (National Living Wage) се занимава организацията Living Wage Foundation. Между другото, по техни сметки, минималната заплата за Лондон трябва да е 9.15 паунда за час. Към днешна дата, повече от 1600 британски работодатели плащат на всички свои сътрудници не по малко от National Living Wage. Сред тях са Barclays, HSBC Bank, KMPG и други. Има публикуван и постоянно се обновява пълен списък на тези работодатели. Може да се намери в Интернет.
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

7 коментара:

 1. Наскоро, правителството на Великобритания одобри предложението на Комисията по въпросите за ниското заплащане на труда, за увеличаване нивото на минималната заплата в страната до 6,70 паунда на час. Тази новина бе съобщена от Министър председателя г-н Камерън. Новите нива на минимално заплащане влизат в сила от октомври 2015 година.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. radi danchec7:05 пр.об.

   От промените в законодателството печелят около милион и половина британци, което представлява и най-значителното увеличение на минималната заплата от 2008 година насам, гласят съобщенията на правителството в пресата.

   Изтриване
  2. Катина6:37 пр.об.

   Във Великобритания има една Комисия по въпросите за ниското заплащане на труда (LPC) - тя е отправила препоръки към английското правителство за увеличаване ставката на националната минимална заплата до 6,70 паунда в час. Същата комисия счита, че това трябва да стане до октомври 2015 година.

   Изтриване
 2. SaranchIno7:49 пр.об.

  Минималната заплата за ученици - подмайстори (apprentices) се повиши до 3.30 паунда на час, докато нивото на минимална заплата за Великобритания е 6.50 паунда в час.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Възможно скоро отново да повишат минималната заплата във Великобритания. Сега тя е
   - 6.50 паунда на час за работниците над 21 години,
   - 5.13 паунда на час за работниците над 19-20 години,
   - 3.79 паунда на час за работниците на 16-17 години.

   Изтриване
  2. Комисията по въпросите за ниското заплащане на труда (LPC) във Великобритания има предложение да се увеличи минималното заплащане за работниците с 3% - до 6.70 паунда в час, а за младите работници - до 5.30 и 3.87 паунда на час. Тези препоръки се одобряват от правителството, преди да влязат в сила.

   Изтриване
 3. Daleni_Mirchev2:30 пр.об.

  През април 2014 година, 1400000 жители на Великобритания са получавали минимална заплата и около 5% от работещото население на Британия е получавало заплати, превишаващи минималната с не повече от 5% . На фона на цифрите у нас, това не е много (в България много по-голям процент от хората са на минимална заплата и самата МРЗ е в пъти по-ниска от тази в Англия).

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: