25.08.2015 г.

Времето в Англия (Weather in England).

Дъждовно ли е времето в Англия?

За времето в Англия (Weather in England) има създаден един стереотип за постоянни дъждове и мъгли, особено що се отнася до времето в Лондон. И това е истина, че дъждовно и облачно време е действително най-често срещаната прогноза за острова. Затова, вероятно ще се учудите, че количеството на дъждовните дни в Лондон е даже по-малко отколкото в Рим, Ню Йорк, Брисбейн, Рио-де-Жанейро или Токио.
По-скоро, устойчивата асоциация с дъждове е възникнала благодарение не предсказуемостта на местното време. Тук няма точно изразен сезон на дъждовете и може да завали във всеки момент, всеки ден, във всеки сезон или годишно време (Seasons - Times of the year). Често срещано е сухо и слънчево време, да се смени с вятър, а след това и със силен дъжд.Подходящо облекло според времето.

Добре подбраното облекло и по-лекото отношение към ставащото могат да Ви помогнат да се наслаждавате на всякакво време във Великобритания, каквито и капризи да проявява то. Климатичните услови в Англия са доста разнообразни. Подходящо е за пикник край реката в слънчево време, може да потанцувате върху глина на музикален фестивал или даже да поиграете на сняг и бой със снежни топки.

Налични издания по английски език - за българи:


Какво е обичайното време на острова?

Макар, че времето във Великобритания е сравнително непредсказуемо, не може да се каже, че климатичните условия на острова са екстремални. През лятото средната температура в страната е в рамките на 9 - 18 градуса по Целзий, а понякога, при горещо време, термометрите може да покажат и 30 градуса. Но по правило, това е доста рядко. Средната зимна температура е 2 - 7 градуса по Целзий, но се случва и да падне под нулата. Поради тази причина, повечето жилища, влакове и автобуси в Англия са снабдени с надеждни отоплителни системи.

Като цяло, разликите в климата между отделните региони не са много съществени, н планинските райони често се случват ветрове, дъждове и сняг. Повечето от местните хора ползват редовно прогнозите за времето на BBC Weather, които се славят в доста висока точност и познаваемост.

Продължителността на деня доста се променя през годината. Най-дългия ден е 21 юни, когато слънцето изгрява в 5 часа сутринта и се спуска зад хоризонта в 21 часа вечерта. Най-краткия ден през годината е 21 декември, когато слънцето се показва в 8 часа сутринта и залязва още към 4 часа следобед.

Това е най-общата информация по отношение на времето в Англия (Weather in England), но при всички случаи и във всички сезони трябва да съобразявате облеклото и аксесоарите си (чадър, дъждобран, обувки) с вероятността по всяко време да завали, като понякога това може и да е проливно, придружено с вятър.
----------

11 коментара:

 1. За какво трябва да сме готови във Великобритания? Независимо от това, че климата в Англия е сравнително мек, все пак има някои неща, които трябва да помним. Макар да са рядкост, слънчеви дни има и тогава е нужно хората с по-бледа кожа да внимават и вземат мерки против изгаряне. В студени и снежни дни се обличайте топло с влагоустойчиви външни дрехи и обувки.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Пътищата и улиците в Англия, през зимата може да се окажат заледени - затова има смисъл да си избирате зимни обувки, които осигуряват добро сцепление с пътя - с с добър и едър грайфер, здрава подметка. А в добавка на това, е много препоръчително да са и водонепропускливи.

   Изтриване
  2. Пролетното време по правило е меко, но понякога е възможно действително да стане студено, особено в началото на сезона. Това е сезона от годината, когато всичко в Англия се пробужда зимния сън за живот.

   Изтриване
 2. Макар, че е Англия, в слънчево и горещо време е добре непокритите участъци от тялото със защитни дрехи за намазвате със слънцезащитен крем. Даже и да не Ви се струва горещо на улицата, кожата може бързо да изгори на слънцето, особено в обедните часове.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Макар, че Англия и малко северна страна, в горещите дни от лятото не е лошо човек да си покрива главата с шапка, за да се избегнат топлинни удари, като в същото време се пие и по повече вода, за да се предотврати обезводняването на организма.

   Изтриване
 3. Имайте предвид, че в студени и снежни дни, това може да е придружено и с други усложняващи природни явления като силен вятър, висока влажност, мъгла. Това налага да съобразявате облеклото си да е в няколко слоя с топло палто най-отгоре, като е силно препоръчително - всичко да е водонепроницаемо, особено обувките. Използването на шал, ръкавици също ще помогнат да поддържате температурата на тялото, особено ако се налага продължително време да сте на открито.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Карането на автомобил в Англия, по време на заледяване, може да се окаже опасно за шофьорите. На острова са забранени веригите с шипове. Най-добре при заледени пътища, човек да ползва обществен транспорт или даже да се откаже от пътуване.

   Изтриване
 4. Не се скъпете да си осигурите действително топло одеяло, като имайте предвид, че в Англия степента на термозащита се измерва в "tog"-ове. Колкото са повече, по-топло е одялота. Максималната степен на термозащита е 15 tog-а.

  ОтговорИзтриване
 5. Ако сте си мили главата, непременно си изсушете косата и то добре, преди да напуснете дома си. Мокрите коси, могат да доведат до преохлаждане на косата, главата и организма. Разбира се, тази препоръка е най-актуална в зимно време.

  ОтговорИзтриване
 6. Годината се дели на четири сезона - пролет, лято, есен и зима и всеки сезон си има своите положителни и лоши страни. Така и трябва да бъде, за да се балансират едните с другите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. По правило, обществения транспорт във Великобритания работи доста точно и с редовни разписания в продължение на цялата година. Но в случаи на екстремни промени във времето (обилен снеговалеж, гъсти мъгли) са възможни закъснения и даже отмени на маршрутите.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Налични издания по английски език - за българи: