Translate

---------------------------------------------------------------------------------

09 август 2015

Квартира или жилище в Англия | dLambow

Наемане на квартира или осигуряване на жилище в Лондон и в Англия (Rental accommodation in London)

 

Особености при осигуряването на жилище във Великобритания

На практика всички жилища и квартири във Великобритания се отдават под наем (Rental accommodation in London) или се продават чрез агенциите за недвижими имоти. Собствениците на квартири (наричат ги лендлордове или лендлейдис) не контактуват пряко с наемателите. 

Rental accommodation in London
Особености при осигуряването на жилище във Великобритания
 

Лендлордовете плащат определен процент от наема на агенцията, която действа от тяхно име, като се занимава със всички въпроси, свързани с наемането

  • - сключване на договор за наем,
  • - проверка на потенциалните наематели,
  • - решение на текущи въпроси с жилището,
  • - организиране на ремонти,
  • - преоформяне на сметките за комунални услуги,
  • - периодични проверки за състоянието на квартирата.

Така собствениците на квартири напълно се избавят от главоболията, свързани с отдаването на квартирата под наем и в повечето случаи не се виждат в лице с наемателите.

Търсене на жилище и наемане на квартира в Лондон.

Ако пред Вас стои задачата да търсите жилище, за да си наемете квартира в Лондон, то тази дейност трябва да стартирате доста преди датата на настаняване. Работата е в това, че собствениците на квартири и агенциите са заинтерисовани жилището да не е празно нито за ден. Наемните цени се диктуват от правилата на пазара и обявите се появяват още преди да е изтекъл договора с текущите наематели. 

Почти винаги в клаузите за наемния договор има клауза, че трябва да позволявате оглед на жилището от потенциални нови наематели в периода около 2 месеца преди изтичането на договора. Затова и Вие се учете да оценявате достойнствата на дадена квартира, без да се влияете от присъствието на текущите наематели.

Цени на наемите за жилище в Лондон.

Цените на наемите в Лондон постоянно растат, като за 1 година това може да достигне и 25%. Цената силно зависи от местоположението на имота, като най-скъпите са в центъра на града. Съответно, най-евтини и най-неподходящи за живот се считат имотите в източен Лондон. Например, цената на наема за двустаен апартамент в престижен район на Лондон, е около 2000 паунда на месец, без това да включва общинския наем (council tax) и сметките за комунални услуги - газ, ток, вода.

Как да си наемете квартира в Лондон?

За тази цел обикновено се ползват сайтовете за недвижими имоти, като двата най-популярни такива са rightmove и zoopla. Има също и друг голям сайт за частни обяви - gumtree, но там има вероятност да се натъкнете на разни мошеници, макар че тук може напълно редовно да се свържете директно със собствениците на квартири. В другите два сайта - rightmove и zoopla обявите са от най-големите агенции за недвижими имоти в Лондон - Foxtons, Douglas and Gordon, Knight Frank и други.

Критерии за търсене на квартири.

Когато си търсите жилище за наемане, е добре предварително да имате някакви критерии за търсене и наемане. Най-често те са следните:
  • - местоположение на имота (може да търсите по пощенския код),
  • - радиус на търсенето,
  • - категория на жилищата - апартамент, къща...
  • - брой на спалните - от малки студии до 5 спални жилища,
  • - цена на наема (минимална и максимална цена на месец - PCM).
  • - дата на обявата.
Могат също да се въвеждат и допълнителни филтри, ако примерно за Вас е много важно жилището да е обзаведено с мебели, да има градина или паркинг. Не е добре да предполагате, че тези неща ги има - по-добре е изрично да проверявате.

На какво да обръщате в внимание при търсене на жилище?

 

Снимки.

Преди всичко обърнете внимание дали има снимки за всяко помещение от предлагания имот. Ако снимките частично отсъстват, това трябва да Ви изглежда подозрително. Напълно е възможно съответната част от жилището да не изглежда твърде представително.

Дата на обявата.

Ако датата на обявата е доста отдавнашна, примерно от преди няколко месеца, то това еднозначно означава, че нещо с нея не е наред - или цената е завишена, или жилището има някакви сериозни недостатъци. Затова внимавайте със старите обяви.

Описание на квартирата.

Четете внимателно описанието на жилището. Ако в него не са посочени определени неща, като правило трябва да приемате възможно най-лошия вариант. Непременно обърнете внимание на датата, от която квартирата е достъпна за нанасяне (available from). Възможно е да се наложи да чакате няколко месеца.

Скица на имота.

Погледнете внимателно скицата (плана) на жилището. Така може да забележите неща, които са невидими на снимките. Например, колко санитарни възли има и какво има в тях - тоалетна, вана душ или само части от тези неща.

Местоположение на жилището.

Погледнете картата с местоположението на имота. Обърнете внимание на наличието наблизо на жп линия, автобусни спирки, магистрали, големи магазини. От една страна, тези наличности може да са удобни и да Ви спестяват време и разходи, но от друга страна може да причиняват доста шум и неудобства за живеещите наблизо. Прегледайте чрез Google Street View околностите на жилището.

Английските килими.

Внимавайте дали подовете са застлани с килим и какъв вид е той. През зимата с тях е топло, но англичаните са влюбени в едни дългокосмести килими, които много бързо се замърсяват и са трудни и скъпи за почистване. Може накрая да Ви удържат гаранцията или част от нея за непочистен или неподдържан килим. Намирането на квартира с паркет може да Ви спести доста разходи за почистване на килим.

Двойни кранове за вода.

Неясно защо, в част от жилищата в Англия, крановете са двойни - самостоятелни за студената и за горещата вода, без смесител. На нас това ни изглежда доста странно и неудобно за използване. Ако за Вас е от значение, обърнете му внимание предварително, за да нямате проблеми след това. Търсете квартири със смесители за водата.



Етапи за наемане на квартира в Лондон.

Ако вече сте преминали през целия процес на търсене на квартира в Лондон (описан по-горе) и сте намерили подходящо за Вас жилище, следва да се обърнете за връзка с агенцията, която го предлага - контактите й са посочени в обявата. Не е желателно да пишете по електронната поща - неефективно е. Най-добре е веднага да позвъните на телефона и да се договаряте за оглед на квартирата (viewing). Гледайте да стигнете до вюинг колкото е възможно по-рано, защото ако жилището е апетитно, ще има много кандидати. Колкото по-рано направите оферта на лендлорда и заплатите комисионната на агенцията, толкова е по-вероятно да се вредите. Понякога добрите квартири се наемат буквално за часове.

Договор за наем.

След като сте харесали квартирата, правите оферта на лендлорда, в която залягат основните моменти от договора:
  • - размер на наема (най-често се изчислява седмично, а не месечно),
  • - срок на договора - поне за 6 месеца или минимум за 1 година. Може да се предвиди клауза за прекъсване на договора - break clause: условия, при които договора може да се разтрогне без неустойки. Ако няма такава клауза и се наложи предсрочно да напуснете, ще се наложи да платите целия наем до края на срока.
  • - ако квартирата е с мебели, може да поискате да бъдат оставени или да бъдат изцяло прибрани, за да поставите свои.
  • - кой ще живее в квартирата - информация за Вас, с какво се занимавате, с какво изкарвате пари. Лендлорда трябва да се убеди във Вашата платежоспособност.
Като получи офертата Ви, лендлорда може да се съгласи с Вашите условия, а може да предложи и свои.

Подписване на договор за наем.

Ако се достигне компромис, идва следващия етап - агенцията пристъпва към кредитна проверка (check) на наемателя. Тук може да Ви поискат препоръки (references) от предишни агенции. Ако не може да предоставите препоръки или ако нямате постоянен източник на доходи във Великобритания, става доста вероятно лендлорда да Ви поиска предплата за 6 месеца, след които да продължите с месечни вноски на наема. 

Ако всичко е наред с проверката, може да подпишете с агенцията договора за наем (tenancy agreement), да внесете депозит и да получите ключовете от жилището. Всички въпроси по жилището ще решавате с агенцията. Не си разваляйте отношенията с агенцията, за да си осигурите препоръчител при следващото наемане на квартира.

Това са основните моменти при наемането на квартира (Rental accommodation in London) или осигуряването на жилище в Лондон и в Англия, както и етапите, през които ще Ви се наложи да преминете.

----------------

10 коментара:

Бобчота каза...

Имайте готовност да не получите депозита по договор за наем на жилище или поне част от него. Особено ако работите с агенция - винаги ще Ви намерят кусури, драскотини, охлузвания и други . Изглежда почти непреодолимо.

Pa40_Nen каза...

Веднъж като подпишете договора за наем на квартирата, всички въпроси, свързани с нея, ще решавате чрез агенцията, с която сте подписали договора (не със собственика). В тази връзка периодично ще Ви идват на проверка за състоянието на жилището.

Pedpri_ema4 каза...

Може да се приеме за добра новина, че наемателя на жилище в Англия е добре защитен - не е толкова лесно да бъде изхвърлен на улицата, даже ако е престанал да си плаща месечния наем. За да се развали договора за наем, лендлорда (наемодателя) е длъжен да уведоми наемателите доста предварително (обикновено 2 месеца), за да могат наемателите да си потърсят на спокойствие ново жилище.

Бобчота каза...

В случай, че възникнат сериозни проблеми в квартирата - примерно, повреда с бойлера, трябва да знаете, че агенцията няма да се втурне веднага да го ремонтира. Тогава може да Ви се наложи да се обърнете към местния съвет (Council), да прикани агенцията Ви да си свърши работата. В особено тежки случаи, е възможно да Ви освободят от плащане на наем, ако агенцията не реагира навреме.

Jeko_Jek каза...

В случай, че поискате да разтрогнете договор за наем на жилище, ще сте длъжни да уведомите за това агенцията в установения договорен срок. При излизането Ви от квартирата, агенцията ще направи оглед за състоянието й и доста вероятно да Ви удържи депозита или поне част от него, а също и да Ви поиска комисионна за излизането Ви. Препоръчително е да сте в добри отношения с агенцията, иначе няма да получите препоръки от нея.

зангов-76 каза...

Важна забележка - когато си търсите квартира (обикновено с помощта на агенция) постарайте се да не си изпортите отношенията с агенцията, защото по-нататък, при ново търсене на квартира, препоръките от агенцията са важни. В Англия е така - препоръките там са много на почит - всеки предпочита да работи с препоръчани и почтени хора.

Бобчота каза...

Лондон е световна столица, където съществуват хиляди варианти и възможности да се наеме квартира, при това даже с денонощно отчитане като минимален срок за ангажимента. Така че има жилища за всякакъв вкус - от традиционните британски апартаменти в тесни градски блокове (таунхауси) до просторни пентхаузи с разкошно обзавеждане и изложение. Всичко е само въпрос на търсене и на финансови възможности.

Таня Миленова каза...

Повечето квартири в Лондон се предлагат чрез агенции за недвижими имоти. Агента, а не стопанина ще Ви връчи ключа и той ще подпише договора за наем с Вас.

Danu_87 каза...

В Лондон, за разлика от България, първият етаж се цени особено много, поради което струва и по-скъпо. Размера на жилищата зависи не от броя на стаите, а от броя на спалните. Много от квартирите в Лондон са разположени в цели жилищни блокове и като такива, разполагат не само с портиер, но и с охрана и друг обслужващ персонал.

DAn4i_675 каза...

Главното правило при наемане на квартира в Лондон е оперативността. Ако сте си намерили подходящ вариант, на практика няма време за твърде дълго обмисляне. Трябва да се даде съгласие същия ден, иначе заминават при следващия кандидат.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: