(The figs) -
Смокинята не е плод, а съцветие ...
Какво е смокинята?
Смокинята е доста интересна, защото често я мислим за плод, но всъщност е съцветие. Представлява обърната крушовидна структура, вътре в която се намират множество малки цветчета. Тези цветчета се опрашват и след това се развиват в малки плодчета, които са разположени от вътрешната страна на месестата част, която ние ядем.
Така че, когато консумираме смокиня, ние всъщност ядем разраснала се цветна дръжка, съдържаща множество малки плодчета. Ето защо смокинята е класифицирана като съплодие или сикониум.
![]() |
Смокините (The figs) |
Има различни видове смокини
Съществуват стотици сортове смокини по света, които се различават по цвят на кожицата и месото, вкус, размер, време на зреене и изисквания за отглеждане. Ето някои от по-известните:
- - Кадота (Kadota): Популярен сорт със зеленикаво-жълта кожица и сладко, кехлибарено месо. Често се използва за консервиране.
- - Блек Мишън (Black Mission): С тъмно лилава до черна кожица и наситено сладко, тъмно розово месо. Един от най-разпространените сортове.
- - Браун Търки (Brown Turkey): Има червеникаво-кафява кожица и по-леко сладко, бледо розово месо. Доста издръжлив сорт.
- - Фиг Нейр (Figue Noire): Френски сорт с тъмно лилава до черна кожица и червено месо с интензивен вкус.
- - Адриатик (Adriatic): Светлозелена кожица и много сладко, светло розово месо. Често се нарича "захарна смокиня".
- - Сан Педро (San Pedro): Група сортове, които дават два вида реколта - ранна (breba crop) на миналогодишни клонки и основна по-късна реколта на нови клонки.
В България също се отглеждат различни местни сортове, които са добре адаптирани към климата.
Как растат смокините?
Смокините растат на дървета или храсти от рода Ficus. Те са топлолюбиви растения и виреят най-добре в райони с мека зима и горещо лято. Ето основните етапи на растеж:
- - Засаждане: Смокиновите дръвчета могат да бъдат засадени от резници, издънки или готови фиданки. Предпочитат слънчеви места и добре дренирана почва.
- - Вегетация: През пролетта започва активен растеж на листа и нови клонки.
- - Образуване на съцветия: Малките, зелени съцветия се появяват по новите клонки.
- - Опрашване (при някои сортове): Някои сортове смокини (т.нар. смирненски тип) се нуждаят от опрашване от специфичен вид оса (бластофага), която влиза в съцветието, за да снесе яйцата си и същевременно опрашва цветчетата. Други сортове (партинокарпни) не се нуждаят от опрашване, за да образуват плодове.
- - Развитие на плодовете: Опрашените или неопрашените цветчета се развиват в малки плодчета вътре в съцветието. Месестата част на съцветието нараства и става сочна.
- - Узряване: Плодовете узряват през лятото или есента, като променят цвета си и стават меки и сладки.
- - Листопад: През есента листата опадат и дървото преминава в период на покой през зимата.
Любопитни факти за смокините:
- - Смокините са едни от най-древните култивирани плодове. Археологически находки показват, че са били отглеждани още преди 11 000 години в Близкия изток.
- - В Древен Египет смокините са били високо ценени и са откривани в гробници.
- - В Древна Гърция смокините са били основна храна и са се считали за символ на плодородие и благоденствие. Атлетите на Олимпийските игри са ги консумирали за енергия.
- - Смокиновите дървета могат да живеят много дълго - до 50-100 години и дори повече при добри условия.
- - Млечният сок, който се отделя при нараняване на листата или плодовете, съдържа ензима фицин, който има протеолитични свойства и може да се използва за омекотяване на месо.
- - Съществува интересен симбиотичен процес между смокините от смирненски тип и смокиновата оса. Осата не може да се размножава без смокинята, а смокинята не може да се опрашва без осата.
- - Листата на смокинята също имат приложения в народната медицина.
Ползи от смокините
Смокинята е истинска съкровищница от полезни вещества и притежава много ценни качества. Ето някои от тях:
- - Богата на фибри: Смокините са отличен източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането, предотвратяват запек и допринасят за поддържане на здравословно тегло.
- - Съдържа важни минерали: Те са богати на калий, който е важен за регулирането на кръвното налягане, както и на калций, магнезий и желязо, които са необходими за здравето на костите, мускулите и кръвоносната система.
- - Източник на антиоксиданти: Смокините съдържат полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Те помагат в борбата със свободните радикали в организма и могат да намалят риска от хронични заболявания.
- - Подпомага здравето на сърцето: Благодарение на високото съдържание на калий и фибри, смокините могат да допринесат за поддържане на здрава сърдечно-съдова система.
- - Може да има противовъзпалителни свойства: Някои изследвания показват, че съединенията в смокините могат да имат противовъзпалително действие.
- - Естествен подсладител: Сушените смокини са естествено сладки и могат да бъдат използвани като здравословна алтернатива на рафинираната захар в някои рецепти.
- - Подпомага здравето на кожата: Някои локални приложения на смокини се използват за лечение на кожни проблеми, но са необходими още изследвания в тази област.
Заключение
Важно е да се отбележи, че въпреки многото ползи, смокините са сравнително богати на захари, особено сушените, затова трябва да се консумират умерено, особено от хора с диабет.
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Ако знаете повече - добавете го в коментарите, а за още позитивни, полезни и съдържателни публикации следете всеки ден сайта и ФБ-страницата ни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.