(Homemade mayonnaise) -
Най-добрата домашна майонеза
Една много добра рецепта за домашна майонеза, която е лесна за приготвяне и винаги вкусна:
Приготвяне на вкусна домашна майонеза
Съставки:
- - 1 голям жълтък (на стайна температура)
- - 1 чаена лъжичка дижонска горчица (може и обикновена, но дижонската придава по-добър вкус)
- - 1 супена лъжица лимонов сок или бял винен оцет
- - 1/2 чаена лъжичка сол (или на вкус)
- - 1/4 чаена лъжичка бял пипер (по желание)
- - Около 200-250 мл растително масло (най-добре е да използвате неутрално масло като рапично, слънчогледово или масло от гроздови семки. Избягвайте зехтин, тъй като може да придаде твърде силен вкус)
![]() |
Домашна майонеза (Homemade mayonnaise) |
Приготвяне:
- - Подготовка: Уверете се, че всички съставки са на стайна температура. Това е важно, за да се емулгира майонезата правилно.
- - Първа стъпка: В дълбока купа или мерителна чаша (подходяща за пасатор) поставете жълтъка, горчицата, лимоновия сок (или оцет), солта и белия пипер (ако използвате).
- - Разбъркване: Разбийте добре тези съставки с тел за разбиване или с пасатор на ниска скорост, докато се смесят и леко се сгъстят.
- - Добавяне на маслото: Започнете да добавяте маслото много бавно, на капки, докато непрекъснато разбивате (или пасирате на ниска скорост). Това е ключовият момент за емулгирането.
- - Постепенно увеличаване на маслото: След като майонезата започне да се сгъстява, можете да започнете да добавяте маслото на тънка струйка, като продължавате да разбивате или пасирате.
- - Сгъстяване: Продължете да добавяте маслото, докато майонезата достигне желаната от вас гъстота. Колкото повече масло добавите, толкова по-гъста ще стане.
- - Окончателно разбъркване: След като добавите цялото масло, разбъркайте или пасирайте за кратко, за да се уверите, че всички съставки са добре смесени и майонезата е гладка.
- - Овкусяване: Опитайте майонезата и ако е необходимо, добавете още сол, лимонов сок или горчица на вкус.
Съвети:
- - Температура на съставките: Както вече споменах, е много важно всички съставки да бъдат на стайна температура.
- - Бавно добавяне на маслото: Не бързайте с добавянето на маслото в началото. Това е най-важната стъпка за успешната емулсия.
- - Използване на пасатор: Ако използвате пасатор, процесът е много по-бърз и лесен. Поставете всички съставки в тясна и висока чаша, потопете пасатора до дъното и го включете. Започнете да добавяте маслото на тънка струйка, като бавно повдигате пасатора нагоре, докато майонезата се сгъсти.
- - Съхранение: Домашната майонеза трябва да се съхранява в хладилник в плътно затворен съд и е най-добре да се консумира в рамките на 3-4 дни.
- - Ако майонезата се пресече: Ако майонезата ви се пресече (изглежда развалена и не се е сгъстила), не я изхвърляйте веднага. Вземете друг жълтък в чиста купа и започнете бавно да добавяте пресечената майонеза към него, като непрекъснато разбивате. Често това помага за възстановяване на емулсията.
Надявам се тази рецепта да ви хареса! Добър апетит!
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Ако знаете повече - добавете го в коментарите, а за още позитивни, полезни и съдържателни публикации следете всеки ден сайта и ФБ-страницата ни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.