Translate

---------------------------------------------------------------------------------

10 април 2025

Домашна майонеза | dLambow

(Homemade mayonnaise) -

Най-добрата домашна майонеза

Една много добра рецепта за домашна майонеза, която е лесна за приготвяне и винаги вкусна:

Приготвяне на вкусна домашна майонеза


Съставки:

  • - 1 голям жълтък (на стайна температура)
  • - 1 чаена лъжичка дижонска горчица (може и обикновена, но дижонската придава по-добър вкус)
  • - 1 супена лъжица лимонов сок или бял винен оцет
  • - 1/2 чаена лъжичка сол (или на вкус)
  • - 1/4 чаена лъжичка бял пипер (по желание)
  • - Около 200-250 мл растително масло (най-добре е да използвате неутрално масло като рапично, слънчогледово или масло от гроздови семки. Избягвайте зехтин, тъй като може да придаде твърде силен вкус)
Домашна майонеза
Домашна майонеза (Homemade mayonnaise)

Приготвяне:

  • - Подготовка: Уверете се, че всички съставки са на стайна температура. Това е важно, за да се емулгира майонезата правилно.
  • - Първа стъпка: В дълбока купа или мерителна чаша (подходяща за пасатор) поставете жълтъка, горчицата, лимоновия сок (или оцет), солта и белия пипер (ако използвате).
  • - Разбъркване: Разбийте добре тези съставки с тел за разбиване или с пасатор на ниска скорост, докато се смесят и леко се сгъстят.
  • - Добавяне на маслото: Започнете да добавяте маслото много бавно, на капки, докато непрекъснато разбивате (или пасирате на ниска скорост). Това е ключовият момент за емулгирането.
  • - Постепенно увеличаване на маслото: След като майонезата започне да се сгъстява, можете да започнете да добавяте маслото на тънка струйка, като продължавате да разбивате или пасирате.
  • - Сгъстяване: Продължете да добавяте маслото, докато майонезата достигне желаната от вас гъстота. Колкото повече масло добавите, толкова по-гъста ще стане.
  • - Окончателно разбъркване: След като добавите цялото масло, разбъркайте или пасирайте за кратко, за да се уверите, че всички съставки са добре смесени и майонезата е гладка.
  • - Овкусяване: Опитайте майонезата и ако е необходимо, добавете още сол, лимонов сок или горчица на вкус.


Съвети:

  • - Температура на съставките: Както вече споменах, е много важно всички съставки да бъдат на стайна температура.
  • - Бавно добавяне на маслото: Не бързайте с добавянето на маслото в началото. Това е най-важната стъпка за успешната емулсия.
  • - Използване на пасатор: Ако използвате пасатор, процесът е много по-бърз и лесен. Поставете всички съставки в тясна и висока чаша, потопете пасатора до дъното и го включете. Започнете да добавяте маслото на тънка струйка, като бавно повдигате пасатора нагоре, докато майонезата се сгъсти.
  • - Съхранение: Домашната майонеза трябва да се съхранява в хладилник в плътно затворен съд и е най-добре да се консумира в рамките на 3-4 дни.
  • - Ако майонезата се пресече: Ако майонезата ви се пресече (изглежда развалена и не се е сгъстила), не я изхвърляйте веднага. Вземете друг жълтък в чиста купа и започнете бавно да добавяте пресечената майонеза към него, като непрекъснато разбивате. Често това помага за възстановяване на емулсията.


Надявам се тази рецепта да ви хареса! Добър апетит!
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Ако знаете повече - добавете го в коментарите, а за още позитивни, полезни и съдържателни публикации следете всеки ден сайта и ФБ-страницата ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Солта от езерото Асал | dLambow
  2. Сезони | dLambow
  3. Великденски курабийки | dLambow
  4. Киматика | dLambow
  5. Класиката на трите йероглифа | dLambow
  6. Дискът Сабу | dLambow
  7. Мистериозният мъж от Тауред | dLambow
  8. Марк Твен | dLambow
  9. Джек Лондон | dLambow
  10. Факти за Германия | dLambow
  11. Човешкият гняв | dLambow
  12. Чарли Чаплин | dLambow
  13. Антонио Бандерас | dLambow
  14. Опасността от изкуствения интелект | dLambow
  15. Не упорствай в заблудите си! | dLambow
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: