Translate

---------------------------------------------------------------------------------

05 юли 2015

Как да си намеря работа в Америка? | dLambow

Как да си намеря работа в Америка даже без английски език (How do I find a job in America)?

 

Възможна ли е работа в Америка без ползване на английски език?

Въпросът дали човек - българин може да си намери работа в Америка даже ако не ползва добре английски език е доста често поставян и вероятно има основание за част от хората, които искат да емигрират и да започнат нов живот в Америка. Но ако човек се замисли рационално, дали това изобщо звучи нормално? 
 
How do I find a job in America?
Възможна ли е работа в Америка без ползване на английски език?
 

Възможно е да пристигнете в щатите с лошо ниво на езика, това е разбираемо. С течение на времето ще свикнете и скоро ще започнете да използвате чуждия език. Но изобщо да не знаете английски, а и след пристигането си - да не отлежите напредък, това вече звучи доста странно. 

 

Учите ли вече английски език?

Ако се опитвате да си търсите работа в САЩ, когато сте извън страната, това като че ли по-скоро е безполезно, независимо до каква степен знаете и ползвате език. Затова не губете време и час по-скоро се захващайте за работа, а първата Ви работа в този случай е упорито и настойчиво да учите английски език и този сайт е точно за това - вижте архива - има над 450 теми,  като се започва от най-елементарното. 

Така че да не Ви се налага да търсите учители, учебници - просто се запрятайте и учете, тук ще намерите всичко необходимо, стига да не страдате от разбирането, че някой друг, вместо Вас, трябва да Ви учи.


Ако сте на място, в щатите, възможно е да си намерите работа и без да ползвате в достатъчна степен езика, но това едва ли ще е в американска компания и длъжността Ви най-вероятно ще е доста ниско квалифицирана с посредствено заплащане. И какъв е смисъла от това? Постоянно ще Ви се налага да ползвате английска реч - в магазина, в бюрата по труда, в полицията, в различни социални служби. 

От друга страна, даже и добре да знаете езика, ако изведнъж попаднете в американска среда, езиковата бариера пак ще се появи. Теорията е едно, практиката - друго. Но след 2 - 3 седмици всичко ще си дойде на мястото, особено ако не се притеснявате и ползвате всеки опит за практикуване.




Работа в Америка с туристическа виза.

Следващия често поставян въпрос е дали може да се започне работа с туристическа виза в страната? По принцип, това не бива да се прави, но практика постоянно се прави. Има твърде много имигранти, не всеки е успял да спечели лотарията Зелена карта, а други хора се намират в процес на промяна на своя статут, но това не става за 1 - 2 дни, а през това време трябва да се изхранват и да си осигуряват доходи. 

В тези случаи, най-вероятно е да си намерите работа в големите градове - там има повече възможности и предложения. А освен това, винаги е по-добре да разчитате на някаква група, отколкото да се опитвате да пробиете самостоятелно, особено в началото.


Например, в такива градове, като Ню Йорк, Лос Анжелис, Чикаго, Филаделфия, Сан Диего и др има цели квартали и райони с емигранти и там е доста по-вероятно да се намери работодател, който да се съгласи да Ви приеме на работа без нужните документи. 

Още повече, че властите имат по-различно отношение към подобни хора - човек, който работи без разрешение, обикновено не го наказват и не го депортират. Да се работи без разрешение, това е нарушение на закона, поради което трябва да се внимава, защото властите наказват работодателя с доста висока глоба и даже могат да му прекратят дейността.


По принцип, истинските американци са законопослушни, поради което е най-вероятно първата Ви работа в Америка да е при човек, който също като вас е пристигнал в страната преди известно време и вече е успял да се адаптира и да започне собствен бизнес. Навсякъде, където има оборот на пари в брой, е възможно да си намерите работа, без нужното разрешение. 

Собствениците на малък бизнес са принудени да икономисват и са принудени да плащат в брой на сътрудниците и работниците си. Даже е възможно и самия работодател да не е легализирал своята дейност в САЩ.


Какво бихте могли да работите, особено ако не сте добре с английски език?

Обща работа в кухня, разходка на домашни любимци, хигиенен персонал в хотели, строителен работник, ремонтна дейност по покриви и огради, градинарство. Във всички случаи, започвайте каквото и да Ви предложат, а по-късно търсете възможности да се устроите по-добре. 

По-лесно е всички тези неквалифицирани дейности да изпълнявате при друг емигрант, който като Вас е започнал от началото. Така е вероятно да срещнете по-голяма съпричастност и съдействие, често съпроводени и със смислени и полезни съвети.


На какво заплащане може да разчитате?

Съгласявайте се все пак за достоен доход, не по-нисък от минималната заплата за съответния щат, която за САЩ като цяло е 7,25 долара на час. Ако Ви предлагат по-ниско от това възнаграждение, като че ли е по-добре да откажете. Но ако сте келнер, основния Ви доход може да се формира не от заплата, а от бакшиши. Ако работата е физическа, то заплащането ще е почасово - около 12 долара на час. А ако знаете английски, дохода може да е и по-висок. 

В Америка е прието да се плаща по-висока заплата в случай, че работния ден е по-дълъг от 8 часа. Така за всеки час над нормата ще получавате по 1,5, а за работа в почивни дни - по 2. Заплати се изплащат или седмично или на две седмици, обикновено в петък. Обикновено, заплатата се съобщава без приспадане на данъците, поради което е възможно да получите по-малко от това, което са Ви казали.


Основни ресурси за търсене на работа в Америка

Първото място за търсене на работа е като ползвате метода на връзките с познати, роднини, други емигранти. Необходимо е да се вслушвате добре и да схващате всевъзможни идеи и подсказки. Особено емигрантите, които вече са се установили в Америка, е много вероятно да проявят съпричастност в сложна за Вас ситуация. 

Те са били в същата ситуация до скоро и от собствен опит знаят за какво става дума. Да живеете дълго на спестявания, едва ли е добра идея - затова е нужно час по-скоро да се устроите с доходи в помощ на семейния бюджет.


Друго добро място за търсене на възможности за препитание сайт сайтове като yahoo.com и google.com. Ако нямате лични връзки и познати, чрез тези търсачки бързо и лесно може да попаднете на хора, които преди Вас са вървели по този път и споделят всевъзможни идеи и съвети, които в повечето случаи са полезни, а често са и актуални. 

Така ще намерите информация за работа, за образователни курсове, продажба на автомобили, жилища под наем и др.п. Освен търсачките, а много често и чрез тях, ще попаднете и на специализирани сайтове за търсене на работа в Америка. Често те имат регионални секции за градовете, които Ви интересуват.


Когато вече сте на място, в Америка, не трябва да пренебрегвате и другите два традиционни начина за търсене на работа - обявите в местни вестници и ползването на посреднически услуги в агенциите за подбор на персонал. На практика, във всеки голям град има регионални вестници, а не е изключено да намерите и такива на български език. 

Така може да попаднете на доста актуални и своевременни възможности да Ви наемат, при това - съобразени с Вашия статут. Винаги е добре да може да ползвате ресурсите и информацията на местната общност от сънародници.


Това са основните указания за това как може да си намерите работа в Америка даже и в случаите когато не ползвате добре английски език, като това не означава, че през цялото време може да пренебрегвате този проблем? Ако Вашите намерения са сериозни, добре е да не губите време и предварително да се заемете с изучаването на езика, защото това ще е ключов фактор за качеството на препитанието, което може да си осигурите в САЩ.

----------------

17 коментара:

Сайтове за работа в Америка. каза...

monster.com
Това е един от най-широко известните сайтове за търсене на работа в Америка, който предлага много удобни възможности за търсене на свободни места по различни критерии, като
- career level,
- education level,
- years of experience

T0ny_Dani каза...

dice.com
Удобен сайт за търсене на работа, като основните му преимущества са, че може да се прави търсене по:
- skills
- employment type.

DAn4i_675 каза...

careerbuilder.com
Това е още един от популярните сайтове за търсене на работа в Америка, като дава възможности да се търси по
- industry и по
- employment type.

Pedpri_ema4 каза...

hotjobs.com
Този сайт е за търсене на работа от Yahoo. Но колкото и да търсите нещо по-специфично в него, което да го отличава от конкурентите му, едва ли ще намерите такова. Но все пак е една допълнителна възможност да си намерите подходящо препитание.

Ideili каза...

craigslist.org
Ако търсите частична заетост - part time job или работа като фрилансер, този сайт е най-подходящ за целта. Ако един работодател в Америка не желае да прахосва пари за търсене на сътрудници, този сайт е първото място, на което ще се спре.

Канди каза...

indeed.com
Търси работа по всички големи carrier сайтове. Може удобно да се настрои търсенето и да изпраща резултати на имейла, веднага щом на трудовия пазар се появят нови свободни места, съответстващи на Вашите критерии за търсене.

silondreta каза...

resumerabbit.com
Ако се налага да качвате свое cv за работа на различни carrier сайтове, то по-добре се възползвайте от една услуга на този сайт - resumerabbit.com. Там, срещу символичното заплащане от 60 долара ще Ви разпространят автобиографията към 85 други сайтове за работа. Това определено може да зачерви телефона Ви от различни настойчиви трудови агенти.

vatev_54 каза...

craigslist.com
Още един добър ресурс за търсене на работа в САЩ, поне на първо време, е сайта craigslist.com С негова помощ, намирайки се още в България, може да потърсите работа в този град, в който смятате да емигрирате. В сайта се публикуват обяви от големи фирми, но също и от малки местни фирми.

Бобчота каза...

Когато преглеждате сайтовете за работа, и това Ви е за първи път, най-добре е веднага да отхвърляте обявите, в които изрично изискват да имате лиценз за работа и / или сошъл секюръти (осигурителен номер). Ако сте само с туристическа виза, точно по такива обяви няма да Ви наемат на работа. Затова не си губете времето напразно и ги отминавайте.

mariana каза...

Ако сте само с туристическа виза в Америка и искате да започнете работа, най-добре е да търсите и избирате измежду професии и дейности, с които сте наясно и от България. Търсете свободни места в такъв отрасъл, в който сте специалисти. Възможно е да се налага да се доучвате, но знаейки основите, все ще може да докажете на своя работодател Вашия професионализъм.

Жеко-8 каза...

Ако сте тясно профилен специалист и САЩ даже няма аналог на Вашата професия, тогава ще се наложи да започвате всичко отначало. И то при всички случаи ще нещо нова за Вас. Така че, поогледайте се, преценете себе си, вижте какви са реалните перспективи пред Вас, и се специализирайте в нещо, с което ще сте в състояние да се развивате и да израствате на принципа на кариерата. Като не изключвайте възможността на определен етап, дейността Ви да прерасне в собствен бизнес.

Неси-90Дан каза...

Може да си търсите работа в Америка чрез сайтове в интернет. Търсете кой от работодателите предлага Visa Sponsorship. Най-добрите career сайтове са:
monster.com,
dice.com,
careerbuilder.com

Bebo каза...

Друг помощник в търсенето на работа могат да бъдат обявите във вестниците на Америка. Там може да намерите и обяви от сънародници. Има и вестници на български език и практически всеки от тях публикува обяви, в т.ч. и за работа. Там може да попаднете на доста актуални предложения не само за работа, но и за наемане на квартира. Да не говорим, че има и български магазини (за български стоки) и сайтове към тях. Те са доста информирани по доста въпроси, които могат да са Ви от полза.

latinka_D. каза...

Агенциите за подбор на персонал в щатите, могат да Ви помогнат в намирането на работодател, според Вашите изисквания. Тези фирми от това си изкарват парите и са доста професионално организирани. Към тях се обръщат не само хора, търсещи работа, но също и фирми, които се нуждаят от сътрудници. Най-малкото, с тяхна помощ, човек може доста да съкрати времето за намиране на нова работа.

latinka_D. каза...

Колко струват услугите на агенциите за подбор на персонал в САЩ? Възможни са няколко вида услуги, за които агенциите вземат по 100 долара. Ако сте им платили, те непременно ще Ви намерят работа или ще Ви върнат парите.

Анонимен каза...

Nqkoi ot vas nameri li rabota v sasht ??

Unknown каза...

Родителите ми са на 45 и не говорят английски, но пък могат да говорят немски и руски
Според вас ще могат ли да си намерят работа?
От няколко месеца търся, но на всякъде трябва език.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: